Βλέποντας ότι μειώνεται ο τζίρος της, οφείλει να εξετάσει τα σενάρια «ανοίγματος» σε νέες αγορές, αναζητώντας νέα ζήτηση. Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΒΕΑ πιστεύει ότι με την εισαγωγή νέων προϊόντων στο ίδιο δίκτυο, η επιχείρηση θα μπορέσει να προσελκύσει με διαφορετικό τρόπο το αγοραστικό κοινό της, καθώς, ακόμα, προτείνει τη δημιουργία καινοτομιών στα ήδη υπάρχοντα προϊόντα της.
Ερωτηθείς σχετικά για τη μέχρι τώρα λειτουργία του προγράμματος ΤΕΜΠΜΕ, αν και την κρίνει θετική, θεωρεί ότι οι όροι χορήγησης των δανείων πρέπει να αλλάξουν, «αλλιώς οι επιχειρήσεις δε θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στην κάλυψη των διαμαρτυρημένων επιταγών». Σημειώνεται ότι οι περισσότερες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν εμπλοκή σε θέματα ρευστότητας άμεσα ή έμμεσα, είτε εξαιτίας δυσκολίας πληρωμής, είτε λόγω προβληματικών επιταγών τρίτων, οι οποίες ξεκινούν από το χονδρεμπόριο και εν συνεχεία μαστίζουν, κατά κύριο λόγο, τον κλάδο της μεταποιήσης.
Τέλος, ο Π. Ραβάνης εκτιμά ότι η οικονομική ανάκαμψη δε θα έρθει νωρίτερα από τα τέλη του 2010, καθώς θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο η έξοδος από την κρίση να πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2011. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με έρευνα του ΒΕΑ για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στις επιχειρήσεις-μέλη του, το 75% των επιχειρήσεων δηλώνουν απαισιοδοξία και αβεβαιότητα για τη διάρκεια της κρίσης, το τέλος της οποίας τοποθετούν μετά το 2011.
Αλκμήνη Χατζηνάσιου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr