Σήμερα, ο μεγαλύτερος κίνδυνος που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε δεν αφορά μονάχα την πορεία των οικονομικών μεγεθών, αλλά το κυριότερο: τη διάρρηξη του κοινωνικού ιστού. Οι επιπτώσεις στον οικονομικό τομέα, έχουν προ στιγμήν απορροφηθεί κατά ένα ικανοποιητικό βαθμό-με επιτυχία από το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Είναι γεγονός ότι η έγκαιρη παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης έδρασε καταλυτικά ως προς την κατεύθυνση αυτή, δηλαδή ως προς τη διατήρηση της ψυχραιμίας και την αποφυγή πανικού, ειδικά κατά την πρώτη φάση της δυσμενούς συγκυρίας. ’λλωστε, η απόφαση του κράτους να παρέμβει με το πακέτο των 28 δισεκατομμυρίων ευρώ, ήταν απόφαση ευθύνης της κυβέρνησης.
Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι η ανάληψη δράσεων από πλευράς όλων των υπολοίπων. Στο πλαίσιο αυτό, ο ρόλος των τραπεζικών ιδρυμάτων καθίσταται νευραλγικός. Η διεθνής οικονομική κρίση δημιούργησε αναμφίβολα ένα νέο περιβάλλον στον τραπεζικό τομέα. Οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να ακολουθήσουν μια νέα στρατηγική που βάζει πάνω και πέρα απ όλα το συλλογικό καλό , προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν τις δυσμενείς επιπτώσεις. Δεδομένου ότι ο πλέον «ευαίσθητος» αποδέκτης των κραδασμών της κρίσης είναι οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δηλαδή η αγορά, το μήνυμα προς τον τραπεζικό κόσμο της χώρας είναι σαφές, και λαμβάνει τα χαρακτηριστικά κοινωνικής επιταγής: οφείλουμε να τροφοδοτήσουμε την ανάπτυξη, την απασχόληση και την παραγωγικότητα της χώρας.
Πρέπει να δώσουμε χρήματα στην κοινωνία και κυρίως στην μικρομεσαία επιχείρηση. Ακόμη και αν αυτό δείχνει να είναι πρόσκαιρα ασύμφορο λόγω των προβλεπόμενων επισφαλειών, η μη στήριξη των επιχειρήσεων αυτών είναι καταστροφική. Οφείλουμε να αυξήσουμε τις χορηγήσεις νέων δανείων και να διευκολύνουμε τη χορήγηση των επιχειρηματικών δανείων. Οφείλουμε να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου, έναντι των τραπεζών επαναπροσδιορίζοντας ή ορθότερα επανατοποθετώντας το ρόλο, την αξιοπιστία και το κύρος τους στην ελληνική κοινωνία.
Το να επιστρέψει η ευρωπαϊκή οικονομία σε κατάσταση μεγέθυνσης που θα της επιτρέψει μία νέα εποχή επενδύσεων, απασχόλησης και ανάπτυξης είναι πρωτεύουσας σημασίας. Η προστασία, όμως, της κοινωνικής συνοχής και της εμπιστοσύνης απέναντι στο χρηματοπιστωτικό μας σύστημα, και άρα στη δομή και τον τρόπο λειτουργίας του οικονομικοκοινωνικού μας μοντέλου είναι το μείζον.
Σε αυτό το τοπίο, η HELLENIC POSTBANK-Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα συνεχίσει να λειτουργεί ως πυλώνας στήριξης του εγχώριου τραπεζικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας, φιλοδοξώντας να γίνει η εναλλακτική Τράπεζα που σέβεται την ιστορία της και με κοινωνική ευθύνη, ασφάλεια, συνέπεια, σταθερότητα και ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια, εδραιώνει το μέλλον της, με τρόπο επωφελή για τους μετόχους και τους εργαζομένους της.
’λλωστε, η απόφασή μας να μετεξελίξουμε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο σε μια εναλλακτική τράπεζα, την Postbank, συνδέεται ευθέως με την ανάγκη να δείξουμε ότι είναι μια τράπεζα που συνδυάζει επιχειρηματικότητα με ηθική. Μια τράπεζα που έχει σε πρώτο πλάνο την αναγκαιότητα διατήρησης της κοινωνικής συνοχής.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr