Κύριε Κουμουτσάκο ας αρχίσουμε από τα θεμελιώδη. Πιστεύετε πως οι έλληνες γνωρίζουν τη σημασία του Ευρωκοινοβουλίου και το γεγονός ότι εφεξής ως και το 70% των εκεί νομοθετημάτων θα αφορά και θα ρυθμίζει την καθημερινότητα μας;
Η ελληνική παρουσία στον ευρωκοινοβούλιο είναι ένα μείζον ζήτημα, το οποίο δυστυχώς δεν βρήκε τη θέση που το αρμόζει στον πολιτικό διάλογο. Αυτό που πρέπει να μάθουμε είναι πως το Eυρωκοινοβούλιο μετά την συνθήκη της Λισσαβόνας, θα αυξήσει το ρόλο του και την ισχύ του και στο πλαίσιο της συναπόφασης, έχει πλέον κομβικό ρόλο στην παραγωγή του ευρωπαϊκού νομοθετικού έργου στο σύνολο των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι ευρωβουλευτές λειτουργούν ως νομοθέτες, και ως εκ τούτου θα πρέπει να γνωρίζουν τις ελληνικές ευαισθησίες . Υπό αυτές τις συνθήκες, οι έλληνες ευρωβουλευτές είναι αναγκασμένοι να κινούνται σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον και για να τα βγάλουν πέρα χρειάζεται εντελεχής γνώση του αντικειμένου, διαμόρφωση συμμαχιών και συνεχής παρακολούθηση των θεμάτων, που θα τους επιτρέψει την αποτελεσματική προώθηση των ελληνικών προτεραιοτήτων και διεκδικήσεων. Ουσιαστικά βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.
Δεδομένου ότι ξέρουμε ελάχιστα για το έργο των ευρωβουλευτών, πόσο απαιτητικά είναι τα καθήκοντα τους;
H ελληνική ομάδα, έχει και έναν ακόμη λόγο να είναι άγρυπνη, λόγω του μικρού της αριθμού οπότε η προσπάθεια πρέπει να είναι διπλή. Αυτός είναι και ο λόγος που είμαι εντελώς αντίθετος τους ευρωβουλευτές περιορισμένης απασχόλησης. Τους part timers Και δεν εννοώ αυτούς που ενδεχομένως κάτσουν λίγο χρόνο αλλά προλαβαίνουν να προσφέρουν ουσιαστικό έργο αλλά αυτούς που έρχονται και δεν κάνουν τίποτα. Η περιορισμένη απασχόληση, έχει και περιορισμένη ευθύνη. Στην Ευρωβουλή οφείλουμε να έχουμε τον πήχη ψηλά
Οι ευρωβουλευτές μας πρέπει να επιδείξουν, σοβαρή και υπεύθυνη δράση, αναπόδραστα εθνοκεντρική αλλά πάντα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι και της κοινής ευρωπαϊκής προοπτικής. Δεν πρέπει να προσεγγίζουμε τα θέματα σαν φτωχοί συγγενείς, ή επαρχιώτες. Είμαστε ένα από τα παλαιότερα μέλη της κοινότητας, μέσης ισχύος, αναμφίβολα με τα προβλήματα μας, αλλά και με μεγάλη ευρωπαϊκή παράδοση. Πρέπει λοιπόν να βγούμε από τα καβούκι μας έχοντας πλήρη συναίσθηση του ευρωπαϊκού και του διεθνούς περιβάλλοντος.
Πως σχολιάζετε τα ευρωψηφοδέλτια; Ανταποκρίνονται στις ολοένα και πιο αυξημένες ανάγκες για αποτελεσματική παρουσία;
Η γενική εντύπωση είναι πως τα ψηφοδέλτια αποτελούνται από αξιόλογους συνυποψήφιους ευρωβουλευτές, με ικανότητες και καταξιωμένους και ειδικά για την ΝΔ , με ισχυρά ευρωπαϊκά διαπιστευτήρια. Όπως για παράδειγμα η κυρία Γιαννάκου. Αυτό μας δίνει όρεξη για δουλειά, ενώ θετικό βάρος στις πλάτες μας αλλά και ισχυρό κίνητρο είναι το γεγονός πως παίρνουμε τη σκυτάλη από μία επίσης πολύ καλή ομάδα, η οποία έχει βάλει ήδη τον πήχη ψηλά όσον αφορά την επίτευξη στόχων και αποδοτικότητας έργου
Πως μπορεί να μεταγγισθεί η ευρωπαϊκή εμπειρία στην εσωτερική πολιτική ζωή;
Από την άλλη πλευρά, ακριβώς λόγω του αυξημένου πλέον ρόλου του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, πρέπει εμείς οι ευρωβουλευτές να ενημερώνουμε συνεχώς και αδιαλείπτως την ελληνική κοινή γνώμη, τόσο για το έργο μας, τις μάχες που δίνουμε, Είτε ανά τρίμηνο, είτε συχνότερα, οφείλουμε να οργανώνουμε μία μεγάλη συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες, αλλά κυρίως στην Αθήνα, για τα πεπραγμένα.
Είναι ένας ρεαλιστικός τρόπος να μεταγγίσουμε στην εσωτερική πολιτική σκηνή την εμπειρία των νέων ιδεών, των νέων γνωριμιών, ώστε να αποκτήσει ο εσωτερικός πολιτικός διάλογος μία εξωστρέφεια. Δυστυχώς αρκετά συχνά, στο εσωτερικό κάνουμε το έλασσον μείζον και γι΄ αυτό έχουν ευθύνη τόσο το πολιτικό προσωπικό όσο και τα MME.
Επίσης όλοι οι ευρωβουλευτές θα πρέπει να βρίσκονται πολύ κοντά στους έλληνες συναδέλφους τους, και εκτός από τον συντονισμό να οργανώνονται κοινές συζητήσεις με τις Επιτροπές της Βουλής για την εις βάθος γνώση των ευρωπαϊκών θεμάτων, πέραν της συνεργασίας με τα υπουργεία.
Ως νέο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr