Ο κ. Αλεξανδράκης τόνισε ότι το κράτος, σε ορισμένες περιπτώσεις, έχει ξεπεράσει τα όρια που έχει θέσει η παρούσα δημοσιονομική κατάσταση, αφού τα μέτρα που έχουν ληφθεί υπέρ του τουρισμού κατά τη φετινή περίοδο, είναι ικανά για να ξεπεράσει η χώρα μας τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την παγκόσμια οικονομική κρίση, και να τεθούν οι βάσεις για να «συμπαρασύρει» ο τουρισμός την οικονομική ανάπτυξη. Πλέον, θεωρεί, ότι ο ελληνικός επιχειρηματικός κόσμος πρέπει να προσαρμοστεί στις διεθνείς συνθήκες, και να συμβάλλει ώστε να ξεπεραστεί η φάση της κρίσης, όσο δυνατόν πιο ανώδυνα.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ο κ. Αλεξανδράκης θεωρεί την κρίση ως ευκαιρία επιχειρηματικής ανάπτυξης, αφού, όπως επισημαίνει, όποιος επιχειρηματικός φορέας αντιληφθεί την ευκαιρία της «φθηνής και συμφέρουσας επένδυσης» αυτός και θα είναι ο μελλοντικός leader του κλάδου. Οι υγιείς επιχειρηματικές δυνάμεις θα διατηρηθούν και θα ενισχυθούν στη χώρα μας, ενώ οι μη υγιείς θα εξαφανιστούν.
Αναλύοντας τα μέτρα και το σχεδιασμό από το ελληνικό δημόσιο, ο Ειδικός Γραμματέας Τουρισμού θεωρεί ότι η πορεία της τουριστικής κίνησης θα εξαρτηθεί από την προσαρμογή των τουριστικών παραγόντων στις διεθνείς συνθήκες ανταγωνισμού.
Προτεραιότητα του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης για τη φετινή, τουλάχιστον τουριστική περίοδο, η οποία σύμφωνα με την πλειονότητα των τουριστικών παραγόντων παγκοσμίως, θα είναι δύσκολη λόγω της οικονομικής κρίσης, είναι η διατήρηση του ίδιου αριθμού πτήσεων από το εξωτερικό σε προορισμούς της ελληνικής επικράτειας και η διατήρηση των ίδιων τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.
Ωστόσο, το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης δεν παραβλέπει ούτε τις οδικές προσβάσεις σε τουριστικούς προορισμούς, αν και αυτή η αρμοδιότητα ανήκει σε αλλα υπουργεία. Υπάρχει σχεδιασμός, τονίζει ο κ. Αλεξανδράκης, για την χρηματοδότηση οδικών έργων, ώστε να διευκολύνεται η πρόσβαση σε προορισμούς που προτιμώνται από τους τουρίστες, ώστε να ενισχυθεί η πρόσβαση και η ανάπτυξη.
Τα μέτρα που έχει λάβει το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης απέναντι στην κρίση, επισημαίνει ο κ. Αλεξανδράκης, κινούνται και στην βάση της φορολογικής ελάφρυνσης. Συγκεκριμένα:
- Αύξηση κατά 50% της διαφήμισης της χώρας μας στο εξωτερικό, ώστε να μην πληγεί η χώρα μας από την παγκόσμια οικονομική κρίση
- Ελαχιστοποίηση των έμμεσων φόρων που καταβάλλουν οι τουριστικές επιχειρήσεις (π.χ. το τέλος παρεπιδημούντων μειώθηκε στο 0,5% από 2% προηγουμένως)
- Ελαχιστοποίηση της επιβάρυνσης του ξενοδοχείου ως προς το Ενιαίο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας
Το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης έχει προχωρήσει και σε αλλα μέτρα, ώστε να μπορέσει να προσελκύσει η χώρα μας τον συνήθη όγκο τουριστών, και να μην επηρεαστεί από την οικονομική κρίση. Πρώτον, μηδένισε τα τέλη προσεδάφισης και στάθμευσης σε όλα τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας μας, την περίοδο Απριλίου Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα να αυξήσει το περιθώριο κέρδους σε tour operators του εξωτερικού. Το γεγονός αυτό θα δώσει κίνητρα στους τουριστικούς παράγοντες του εξωτερικού να δημιουργήσουν ανταγωνιστικά τουριστικά πακέτα για τη χώρα μας. Δεύτερο, ο κ. Αλεξανδράκης, τόνισε και τη δράση της συνδιαφήμισης που έχει προωθήσει το Υπουργείο με τους ξένους tour operators δημιουργώντας ένα πλαίσιο συνεργασίας για την προώθηση του ελληνικού τουρισμού. Τέλος, το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης προχώρησε και στο μέτρο της επιχορήγησης προσωπικού στα ξενοδοχεία. Δηλαδή με την προϋπόθεση να προσλάβουν οι ξενοδόχοι τον ίδιο αριθμό προσωπικού σε σχέση με την περσινή τουριστική περίοδο, το κράτος επιχορηγεί το ποσό που αντιστοιχεί στο επίδομα ανεργίας για κάθε ατομο, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους ξενοδόχους να καταβάλλουν μόνο τη διαφορά.
Από αρχές του χρόνου, μέσω της ίδρυσης της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης, συντονισμού και εφαρμογής, μιας διαχειριστικής αρχής δηλαδή, υπάρχει πλέον μια μονάδα που χαράζει και υλοποιεί την αναπτυξιακή πολιτική της χώρας μας, αναλύει ο κ. Αλεξανδράκης. Έχει συσταθεί, δηλαδή η ειδ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr