Ας τοποθετηθούμε τουλάχιστον σε αυτό έγκαιρα και σωστά, μια και έχουμε όλους τους περιβαλλοντολογικούς, οικονομικούς και γεωπολιτικούς λόγους να προχωρήσουμε άμεσα στην δημιουργία τής «Πράσινης Τράπεζας». Ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα παρθούν και θα ευοδωθούν σωστά οργανωμένες πρωτοβουλίες.
Λίγο ως πολύ, οι περισσότεροι πολίτες της Ευρώπης είναι πλέον ενημερωμένοι για τη φθίνουσα πορεία τού περιβάλλοντος και τού ρόλου αυτής τής εξέλιξης στη συνέχιση της ζωής όπως την ξέρουμε πάνω στον πλανήτη μας. Γνωρίζουν επίσης τη συμβολή της χρήσης των Ανανεώσιμων και Εναλλακτικών Πηγών Ενέργειας (για συντομία AΠΕ) στην αντιμετώπιση τού προβλήματος αυτού. Για να αναλύσουμε πιο κάτω αποτελεσματικά την έννοια τής «Πράσινης Τράπεζας», σκιαγραφούμε συνοπτικά:
Η κατανάλωση ενέργειας είναι υπεύθυνη για πάνω από το 60% των εκπομπών τού αερίου διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που εκλύεται στη ατμόσφαιρα κάθε χρόνο, κατά κύριο λόγο από την καύση υδρογονανθράκων (πετρέλαιο, λιγνίτη). Για να περιορίσουμε της εκπομπές CO2 σε επίπεδα ανεκτά για την συντήρηση της ατμοσφαίρας του πλανήτη μας μέσα στις επόμενες δεκαετίες, απαιτείται, με άμεση εφαρμογή, να αναδομήσουμε στο σύνολό της την παγκόσμια παραγωγή ενέργειας, δηλαδή να αλλάξουμε τα καύσιμα που χρησιμοποιούμε, το πώς δημιουργούμε και καταναλώνουμε ηλεκτρισμό, τον τρόπο λειτουργίας των μέσων μεταφοράς, της ψύξης και θέρμανσης των σπιτιών και των γραφείων μας, τον τρόπο που λειτουργούν οι βιομηχανίες μας.
Για να μην αποτελέσει η παραπάνω μετάβαση αποσταθεροποιητικό παράγοντα στην παγκόσμια ανάπτυξη και τα κεφάλαια που επενδύονται στην υγεία και τις συντάξεις τής παγκόσμιας κοινότητας, χρειάζεται να υπάρξει συναίνεση και συντονισμός μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Οι Πολίτες θα πρέπει να θελήσουν να αλλάξουν τις καταναλωτικές και τις χρηστικές τους συνήθειες. Οι Κυβερνώντες θα πρέπει να χτίσουν το πλαίσιο, το οποίο θα δώσει στις επιχειρήσεις και στους επενδυτές εύλογες αποδόσεις, ώστε να δημιουργηθεί το κίνητρο να αποβληθεί η χρήση των υδρογονανθράκων από την παγκόσμια οικονομία. Οι Επενδυτές από την άλλη θα πρέπει να αντιληφθούν το μέγεθος και την φύση των επενδυτικών ευκαιριών που παρουσιάζονται από αυτήν τη μοναδική παγκόσμια προσπάθεια.
Αυτή η άμεση ανάγκη σχετικών επενδύσεων και η συνεχής εγρήγορση των κυβερνήσεων και των μεγάλων επιχειρήσεων υποστηρίζεται και από την εκτίμηση τού Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) ότι, έως το 2050, θα χρειαστεί να επενδυθούν $ 45 τρισεκατομμύρια σε ΑΠΕ, ώστε να μειωθούν οι ατμοσφαιρικοί ρύποι.
Αν, για να ενεργοποιηθούμε προς αυτήν την κατεύθυνση, απλά περιμένουμε την ανάκαμψη τής παγκόσμιας κρίσης, αντί να πάρουμε δραστικά μέτρα τώρα, οι προκλήσεις που θα προκύψουν στο άμεσο μέλλον θα είναι πολύ μεγαλύτερες απο τις τωρινές, κυρίως κλιματικά, μια και δε θα είναι αναστρέψιμες. Το 2009, ως χρονιά κρίσης, και άρα χρονιά ευκαιριών, δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους πρωταγωνιστές να αποδυθούν σε μια προσπάθεια στερεάς θεμελίωσης τής παραγωγής ενέργειας από καθαρές πηγές.
Κι εδώ υπεισέρχεται η έννοια της «Πράσινης Τράπεζας»: μιας πρωτοβουλίας παροχής κινήτρων και μέσων για «πράσινες επενδύσεις», που μπορεί να προκύψει από πόρους τού ιδιωτικού ή τού κρατικού τομέα ή, ακόμα καλυτέρα, από το σχήμα Συνεργασίας Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα (Public -Private Partnership), και της οποίας κύριο χαρακτηριστικό θα είναι η ευελιξία.
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι και συνδυασμοί με τους οποίους η «Πράσινη Τράπεζα» μπορεί να αποτελέσει το μέσο χρηματοδότησης των ΑΠΕ. Ενδεικτικά, η «Πράσινη Τράπεζα» θα μπορεί:
Να χρηματοδοτεί προγράμματα ΑΠΕ προερχόμενα από δημοσίους οργανισμούς, υπηρεσίες, Νομαρχίες και Δήμους, περνώντας κεφάλαια απευθείας από τον Δημόσιο Προϋπολογισμό και λειτουργώντας έτσι ως παράρτημα του Υπουργείου Οικονομικών.
Να χρηματοδοτεί Δάνεια προς Ιδιωτικές Επενδύσεις σε ΑΠΕ.
Να παρέχει επιδοτούμενα επιτόκια σε ECO-καταθέσεις, Υβριδικά Ομόλογα, Δάνεια για Πράσινα αυτοκίνητα, Ενεργειακά Σπίτια, των οποίων οι πρόσοδοι θα χρησιμοποιούνται στη χρηματο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr