Επιπλέον, ο κ. Κούκος ανέφερε ότι ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος δεν έχει πληγεί από την παγκόσμια κρίση, παρά μόνο κατά ένα ποσοστό στα κέρδη του, αφού το retail banking στο οποίο επιδίδονται κυρίως οι ελληνικές τράπεζες δεν έχει επηρεαστεί. Παρά ταύτα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συγχωνεύσεων ή εξαγορών τραπεζών, ώστε να επιτευχθούν από τις τράπεζες οι απαιτούμενες μειώσεις των λειτουργικών εξόδων για την ενίσχυση της κερδοφορίας, εφιστώντας την προσοχή ότι πολλές φορές, μερικές τράπεζες περνούν στα όρια της κερδοσκοπίας, εκμεταλλευόμενες την κρίση.
Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ σημείωσε ότι πολλές τράπεζες προσπαθούν να αξιοποιήσουν την κρίση σαν πρόσχημα ώστε να αναδιαρθρώσουν και να περικόψουν το προσωπικό τους, και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για ενίσχυση την κερδοφορία τους. Έτσι παρατηρούνται περικοπές προσωπικού με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, μη ανανέωση των αποχωρούντων λόγω συνταξιοδότησης και περιορισμός στη χρήση των «ενοικιαζόμενων» εργαζόμενων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Κούκος ανέδειξε μια νέα παράμετρο που θα πρέπει να εξεταστεί από τις διοικήσεις των τραπεζών, αυτήν του τρόπου απόδοσης των bonus και των αμοιβών που σχετίζονται με την επιτυχία των στόχων, ώστε ο βαθμός κινδύνου των επιχειρηματικών σχεδίων να περιοριστεί. Για τον ίδιο στόχο, ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ, θεωρεί ότι οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να καταμερίσουν τις τοποθετήσεις τους στο εξωτερικό ώστε να υπάρξει «διασπορά» του κινδύνου, άρα και των επιπτώσεων στην κερδοφορία σε περίπτωση δυσχερών οικονομικών συγκυριών.
Σε ερώτηση, εάν οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να εκμεταλλευτούν την ισχυρή τους θέση για ανάπτυξη στη Δυτική Ευρώπη, ο κ. Κούκος θεωρεί ότι στο εν λόγω χώρο παραμένουν ισχυροί παραδοσιακοί χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, οι οποίοι καλύπτουν το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς, με αποτέλεσμα να μην συμφέρει τις ελληνικές τράπεζες να προσπαθήσουν να διεκδικήσουν ισχυρές θέσεις. Αντ΄ αυτού, θεωρεί ότι πρόσφορο έδαφος είναι ακόμη τα Βαλκάνια και η Ανατολική Ευρώπη, χώρος που ήδη πολλές από τις ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη εμπειρία.
Τέλος, το μοντέλο που ο κ. Κούκος θεωρεί ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, θα πρέπει να είναι βιώσιμο και κοινωνικά αποδεκτό, να μην αποκλείει το κέρδος, αλλά και να βρίσκεται κοντά στον καταναλωτή, τις επιχειρήσεις και τον δανειολήπτη. Θεωρεί ότι οι τράπεζες θα πρέπει να συμμετέχουν ενεργά στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, τροφοδοτώντας τους φορείς ανάπτυξης.
Αλεξάνδρα Τόμπρα
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr