Τι εκτιμάτε για την τρέχουσα χρονιά όσον αφορά τις παρενέργειες της κρίσης;
Εκτιμώ καταρχήν ότι εάν πέρυσι είχαμε τα πρώτα συμπτώματα της κρίσης, το πραγματικό βάθος και μέγεθός της θα διαφανεί μέσα στο τρέχον έτος. Ακόμα και σήμερα που έχουν ληφθεί μέτρα από όλες σχεδόν τις κυβερνήσεις υπάρχουν εκτιμήσεις ότι θα χρειαστούν και άλλα κεφάλαια για την ενίσχυση των επιχειρήσεων και των εθνικών οικονομιών. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι αυτή την περίοδο σχεδιάζεται ένα κολοσσιαίο πρόγραμμα στήριξης της αμερικάνικης οικονομίας-που αναμένεται να ξεπεράσει τα 800 δις δολάρια- από το νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ.
Σε κάθε περίπτωση είναι εμφανές σε διεθνές αλλά και σε εγχώριο επίπεδο ότι βιώνουμε ήδη την επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης, τον περιορισμό της χρηματοπιστωτικής επέκτασης και την αύξηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.
Αυτές οι εξελίξεις δημιουργούν καθεστώς ανασφάλειας σε κοινωνικό επίπεδο και ήδη έχουν οδηγήσει σε ένα δημόσιο διάλογο για το πλαίσιο λειτουργίας της ελεύθερης αγοράς. Εκτιμώ ότι μετά το τέλος της κρίσης θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα και ότι θα αναθεωρηθούν βασικές δομές της λειτουργίας του συστήματος.
Πότε θα μειωθούν επιθετικότερα τα επιτόκια ή θα ακολουθηθεί μια σταδιακή προσαρμογή σε χαμηλότερα επίπεδα;
Είναι βέβαιο ότι παρατηρείται μία σταδιακή αποκατάσταση της ρευστότητας, χωρίς αυτό να σημαίνει σε καμία περίπτωση, ότι δεν χρειάζονται να γίνουν ακόμα πολλά για να ομαλοποιηθεί η λειτουργία της αγοράς. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε αντίθεση με το προηγούμενο χρονικό διάστημα, όπου είχε παγώσει η χρηματοδότηση σήμερα υπάρχει σημαντική κινητικότητα.
Σχετικά με τα επιτόκια, αυτά ήδη έχουν διαμορφωθεί σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, χωρίς να αποκλείεται περαιτέρω μικρή μείωσή τους, γεγονός που σχεδόν εξαντλεί τη χρησιμότητά τους ως αποτελεσματικού εργαλείου για την αντιμετώπιση της κρίσης. Οι κινήσεις που θα γίνουν από εδώ και πέρα θα περιοριστούν στη διαμόρφωση συγκεκριμένων κρατικών πρωτοβουλιών και σχεδίων, που θα βασίζονται στην αύξηση των δημόσιων χρηματοδοτήσεων και επενδύσεων με στόχο τη στήριξη συγκεκριμένων κλάδων που αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας, τη διατήρηση της απασχόλησης σε ικανοποιητικά επίπεδα και την ευρύτερη αποκατάσταση ενός κλίματος εμπιστοσύνης και ομαλότητας στο σύνολο των αγορών.
Ποιες πιστεύετε ότι θα είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις για το 2009 στις τράπεζες;
Η μεγαλύτερη πρόκληση για το τραπεζικό σύστημα συνίσταται στην ενίσχυση και θωράκισή του σε μία εξαιρετικά δυσμενή συγκυρία. Από τη στιγμή που το κράτος στήριξε έμπρακτα το τραπεζικό σύστημα, πρέπει και εμείς από την πλευρά μας να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Να προχωρήσουμε σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, που θα καλύψουν οι ίδιοι οι μέτοχοί μας επιτυγχάνοντας ένα διττό στόχο : την αύξηση των κεφαλαίων και την ανανέωση της εμπιστοσύνης στις προοπτικές των τραπεζικών ιδρυμάτων. Από εκεί και πέρα σημαντικοί παράμετροι είναι ο έλεγχος των επισφαλειών, η αντιμετώπιση της επιβράδυνσης της πιστωτικής επέκτασης αλλά και η ευελιξία και προσαρμοστικότητα στις νέες συνθήκες , που διαμορφώνονται στις βαλκανικές αγορές.
Το 2009 λόγω της διεθνούς κρίσης ποιοι είναι οι στόχοι για το ΤΤ ;
Βασικός μας στόχος παραμένει η ανάπτυξη των βασικών τραπεζικών εργασιών, ενισχύοντας τις επαναλαμβανόμενες πηγές εσόδων. Σε μία τόσο δύσκολη περίοδο είναι αδιανόητο να προτάσσουμε ως βασική μας προτεραιότητα την ενίσχυση της κερδοφορίας με κάθε τρόπο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αγνοούμε τα συμφέροντα των μετόχων μας.
Το ΤΤ έλαβε την απόφαση για αύξηση κεφαλαίου με προνομιούχες μετοχές κατά 225 εκατ. ευρώ. Τα κεφάλαια αυτά είναι επαρκή; Το ΤΤ θα χρειασθεί και άλλη κεφαλαιακή ενίσχυση ;
Όπως γνωρίζετε το ΤΤ διαθέτει ισχυρή κεφαλαιακή βάση και αποτελεί πυλώνα σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος. Παρόλα αυτά σε μία τόσο δύσκολη περίοδο η κεφαλαιακή ενίσχυση, είτε με τη μορφή συμμετοχής μας στο υπάρχον σχέδιο, είτε με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με τη συμμετοχή των μετόχων ενισχύει ακόμα περι
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr