Αναλυτικότερα:
Από το Σεπτέμβριο, η πιστωτική κρίση έχει επεκταθεί ταχύτατα από τις χρηματαγορές στην υπόλοιπη οικονομία καθώς οι τράπεζες προσπαθούν να μειώσουν τον κίνδυνο ή/και να μειώσουν την μόχλευση(βελτιώνοντας την σχέση δάνεια: καταθέσεις). Εταιρικές πιστώσεις, βραχυπρόθεσμα δάνεια, δάνεια αυτοκινήτων έχουν μειωθεί κατακόρυφα. Όλα αυτά προκαλούν ζημιά στο παγκόσμιο εμπόριο, επιταχύνουν τις αυξήσεις αποθεμάτων και οδηγούν σε μεγάλη πτώση της ζήτησης. Στις ΗΠΑ οι εργαζόμενοι έχουν ανασφάλεια εργασίας όσο ικανοί και αν είναι ενώ οι αποταμιεύσεις ή οι επενδύσεις τους έχουν πέσει κατά 50% και η αξία του σπιτιού τους που παρείχε δυνατότητα δανείου για αγορές επίσης κατά 50%. Δηλαδή έχουν πλήρεις συνθήκες ανασφάλειας και αποφεύγουν να καταναλώνουν. Επίσης στις ΗΠΑ λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας εργασίας αρνούνται οι καταναλωτές να πάρουν δάνεια.
Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν ανταποκριθεί αποφασιστικά με πρωτοφανή μέτρα στήριξης. Λαμβάνουν μέτρα όπως η ενίσχυση των κεφαλαίων των τραπεζών, οι εγγυήσεις καταθέσεων και δανείων, η αγορά τοξικών προϊόντων καθώς και σημαντικές μειώσεις επιτοκίων. Αυτά τα μέτρα έχουν αναχαιτίσει την κάθετη πτώση εμπιστοσύνης προς τις τράπεζες αφού πριν δύο μήνες είχε δημιουργηθεί πανικός τέτοιου βαθμού που έγιναν αναλήψεις καταθέσεων για λόγους έλλειψης εμπιστοσύνης στις τράπεζες. Επίσης γίνονται μειώσεις βασικών επιτοκίων, προκειμένου να μειωθεί το κόστος των στεγαστικών, των διατραπεζικών δανείων και των πάσης φύσεως δανείων. Δεν έχουν καταφέρει όμως να μειώσουν την ανάγκη των τραπεζών να περιορίσουν τον κίνδυνό τους.
Τα εντυπωσιακά και μεγάλα μέτρα στήριξης από τις κυβερνήσεις έχουν σταθεροποιήσει το χρηματοοικονομικό σύστημα αλλά δεν έχουν παρουσιάσει σημεία ανάκαμψης στην οικονομία, λόγω αναβολής λήψης ή ενεργοποίησης κατάλληλων ειδικών κινήτρων. Αυτά τα κατάλληλα ειδικάκίνητρα ανάκαμψης θα προέλθουν από μειώσεις φορολογίας και αύξηση της δημόσιας κατανάλωσης. Ήδη η Αμερική και η Κίνα έχουν κάνει βήματα σε αυτή την κατεύθυνση ενώ στην Ευρώπη η ανταπόκριση είναι μικρότερη ίσως λόγω των συγκριτικά μικρότερων οικονομικά προβλημάτων και λόγω του μεγαλύτερου κοινωνικού κράτους. Πιστεύουμε ότι παρότι είναι ήδη αργά να σταματήσουμε μία διεθνή ύφεση υπάρχει σοβαρή πολιτική βούληση να αποφευχθεί μία βαθιά και πολύχρονη ύφεση (depression). Η παροχή μέτρων παγκοσμίως ίσων με το 17% του ΑΕΠ όλων των προηγμένων χωρών αν δεν αποδειχτεί επαρκής στο 'Α εξάμηνο του 2009 ή νωρίτερα, είναι βέβαιο ότι θα συμπληρωθεί αργά ή γρήγορα με νέα πιο ριζοσπαστικά μέτρα από τις ξένες κυβερνήσεις και υπό προϋποθέσεις και από την Ελληνική Κυβέρνηση, έστω και με καθυστέρηση μεταβάλλοντας την οικονομική πολιτική που αποφασίστηκε σε λάθος χρόνο με το νόμο του Αυγούστου 2008 προκειμένου να διατηρηθεί το έλλειμμα κάτω από το 3% και να μην μπούμε σε επιτήρηση. (Το Ελληνικό οικονομικό περιβάλλον μαζί με την πιθανότητα ή και σκοπιμότητα προσφυγής στο ΔΝΤ θα παρουσιασθεί αναλυτικά από εμάς μετά τον επικείμενο ανασχηματισμό).
Αυτή όμως η ανάκαμψη θα γίνει εις βάρος των δημοσίων οικονομικών της κάθε χώρας. Στην πράξη οι κυβερνήσεις αναλαμβάνουν ένα μεγάλο τμήμα του χρέους του ιδιωτικού τομέα. Ένα σημαντικό μέρος από αυτό δεν θα προστεθεί στο δημόσιο χρέος ειδικά στις περιπτώσεις που οι κυβερνήσεις έχουν πάρει ως αντάλλαγμα μετοχές, κοινές ή προνομιούχες, οι οποίες μακροπρόθεσμα μπορούν να τους δώσουν και κέρδος. Οι μειώσεις φορολογίας όμως και η αύξηση στην δημόσια κατανάλωση, θα αυξήσουν το χρέος το οποίο στη συνέχεια θα χρειαστούν να το ξεπληρώσουν είτε μέσα από πολιτικές λιτότητας είτε αφήνοντας τον πληθωρισμό να μειώσει την αξία του χρέους. Επομένως τα σημερινά δημοσιονομικά πακέτα καθιστούν έναν ενδεχόμενο πληθωριστικό κίνδυνο για το μέλλον σε κάθε περίπτωση μετά το Α' εξάμηνο του 2009 και περισσότερο προς τα τέλη του 2009 και όχι νωρίτερα.
Υποθέτοντας ότι η βαθιά και παρατεταμένη χρονικά ύφεση θα αποφευχθεί οι χαμηλές τιμές των μετοχών που είδαμε στα μέσα Οκτωβρίου φαίνεται να έχουν μακροχρόνια πολύ καλή αξία.Μπορεί αυτά τα επίπεδα να σηματοδοτούν το χαμηλό των τιμών όλης τ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr