Συνολικά τονίζεται ότι 1 εκατ. φυσικά και νομικά πρόσωπα είναι ενταγμένα στην μαύρη λίστα του Τειρεσία. Ο κ Μούργελας επισημαίνει ότι προβληματίζει το γεγονός της αύξησης των ακάλυπτων επιταγών. Πως εντάσσεται ένας δανειολήπτης στην μαύρη λίστα του Τειρεσία και πως εξέρχεται από αυτήν; Ένας δανειολήπτης αναφέρει ο κ Μούργελας « μετά την πάροδο 3 συναπτών μηνών αν δεν έχει πληρώσει τις δόσεις του η τράπεζα του ζητά όλο το εναπομείναν ποσό άμεσα να είναι καταβλητέο και απαιτητό.
Μετά από 4 με 5 μήνες η τράπεζα ενημερώνει αυτομάτως τα συστήματα του Τειρεσία και ο κακοπληρωτής εντάσσεται στην μαύρη λίστα. Αν έχει αποπληρώσει την οφειλή του ο δανειολήπτης μετά από μήνες η τράπεζα πάλι ενημερώνει τον Τειρεσία για την εξόφληση ωστόσο ο δανειολήπτης παρ΄ ότι έχει εξοφλήσει θα παραμείνει στις λίστες του Τειρεσία από 3 έως 7 χρόνια ανάλογα με το είδος της επισφάλειας για την τράπεζα δηλαδή αν είναι δάνειο , κάρτα , επιταγές , συναλλαγματικές κ.α.
Στην ερώτηση αν η πρόταση ορισμένων πολιτικών να καταργηθεί το σύστημα Τειρεσίας είναι ορθό ο κ Μούργελας τονίζει ότι «παγκοσμίως όλες οι χώρες εφαρμόζουν ανάλογα συστήματα ώστε να γνωρίζει το σύστημα τους καλοπληρωτές και τους κακοπληρωτές. Η κατάργηση του Τειρεσία μόνο την αδιαφάνεια μπορεί να αυξήσει και τα προβλήματα να μεγιστοποιήσει.
Πέτρος Λεωτσάκος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr