Παράλληλα εκτίμησε ότι «θα απαιτηθεί χρόνος, για να ομαλοποιηθούν οι συνθήκες και να επανέλθει η εμπιστοσύνη μεταξύ των τραπεζών». Για τη Millennium Bank, ο κ. Τανισκίδης ανέφερεότι διατηρεί πλεονάζουσα ρευστότητα, ενισχυμένη και από την τελευταία τιτλοποίηση 600 εκ. ευρώ, ενώ πρόσθεσε ότι η τράπεζαυποστηρίζεται ενεργά και από την μητρική τράπεζα, στην Πορτογαλία.
Σε ερώτηση αν η Millennium bank στην Ελλάδα κάνει χρήση των μέτρων οικονομικής ενίσχυσης του ελληνικού δημοσίου, ύψους 28 δις ευρώ, ο κ. Τανισκίδης με σαφήνεια ανέφερε ότι «οι σχετικές αποφάσεις γιατην συμμετοχή μας ή μη, θα ληφθούν προσεχώς, μετά από συνεννόηση με το βασικό μας μέτοχο, τη Millennium bank Πορτογαλίας, αφού αξιολογηθούν όλες οι παράμετροι και τεχνικές λεπτομέρειες του νομοσχεδίου και των συνοδευτικών υπουργικών και διοικητικών αποφάσεων.
Με βάση τα υφιστάμενα στοιχεία και με δεδομένο ότι δεν είναι υποχρεωτική η συμμετοχή και στους δύο πυλώνες του πακέτου οικονομικής ενίσχυσης, δηλαδή ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας, το πλέον πιθανό είναι η Millennium να συμμετάσχει μόνο στο σκέλος της ρευστότητας».
Όσον αφορά την κεφαλαιακή επάρκεια, είναι προφανές ότι η Millennium διατηρεί ισχυρούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και φερεγγυότητας και ως εκ τούτου δε χρειάζεται να ενταχθεί στο πακέτο ενίσχυσης των κεφαλαίων. Σε κάθε περίπτωση, θέματα κεφαλαιακής ενίσχυσης μιας Τράπεζας όπως της δικής μας, θυγατρικής δηλαδή μιας μεγάλης αλλοδαπής τράπεζας,μπορούν να καλυφθούν με ίδια μέσα.
Σε ερώτηση αν προβλέπει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα κάνουν χρήση των μέτρων, ο κ. Τανισκίδης προέβλεψε ότι «είναι πιθανό, σημαντικό μέρος των ελληνικών τραπεζών να κάνουν χρήση των μέτρων της κυβέρνησης, ωστόσο ίσως άλλες να χρησιμοποιήσουν μόνο την ρευστότητα, ή άλλες να χρησιμοποιήσουν και τα δύο μέτρα,ρευστότητα και κεφάλαια»
Για την πορεία του δανείων του τραπεζικού συστήματος ο κ Τανισκίδης επισήμανεότι «δε μπορώ να αναφέρω ποια θα είναι η ακριβής αύξηση της πιστωτικής επέκτασηςστην Ελλάδα την επόμενη χρονιά, αν δηλαδή θα είναι 10% που αποτελεί στόχο ή υψηλότερη, ωστόσο το βέβαιο είναι ότι οι ρυθμοί αύξησης των χορηγήσεων που είχαν παρατηρηθεί στο παρελθόν δε μπορούν να επαναληφθούν. Πάντως, η οικονομική ενίσχυση των τραπεζών θα αποτρέψει την ασφυξία της οικονομίας. Διεθνώς παρατηρείται επιβράδυνση στις οικονομίες και η πιστωτική επέκταση αποτελεί ένα σημαντικό πυλώνα της ανάπτυξης της οικονομίας καιτης κατανάλωσης».
Τα επιτόκια επίσης αποτελούν ένα μεγάλο αγκάθι για την κοινωνία καθώς, ενώ μειώνονται τα επιτόκια της ΕΚΤ, το κόστος δανεισμού παραμένει υψηλό. Πως εξηγείται το φαινόμενο αυτό; Ο κ Τανισκίδης επισημαίνει ότι «οι βασικές αιτίες για την διατήρηση υψηλών επιτοκίων είναι:
1)το γεγονός ότιδεν έχει αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των τραπεζών στην διατραπεζική,η μια τράπεζα δεν εμπιστεύεται την άλλη και για τον λόγο αυτό, οι συναλλαγές είναι περιορισμένες.
2)Το euribor μειώνεται, ωστόσο δεν αποτελεί σημείο αναφοράς για την άντληση κεφαλαίων από τις τράπεζες.Οι τράπεζες αντλούν κεφάλαια μέσω των καταθέσεων και ειδικά από τις προθεσμιακές καταθέσεις, όπου τα επιτόκια είναι υψηλά. Αν δεν αποκλιμακωθούν, δε θα μειωθούν τα επιτόκια στα δάνεια άμεσα.
3)Παράλληλα, θα πρέπει να μειωθεί το υψηλό κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου που σχετίζεται με τις τράπεζες, αλλά και με τα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης των τραπεζών.
Σε κάθε περίπτωση η μείωση των επιτοκίων δεν μπορεί να είναι αυτόματη. Θα παρέλθει χρόνος ώστε να αποκατασταθούν οι στρεβλώσεις και όταν αυτό σημειωθεί, τότε θα μειωθούν και τα επιτόκια των δανείων στις τράπεζες.
Στην ερώτηση για τη διεθνή κρίση, ο κ. Τανισκίδης ο οποίος πρόσφατα βρέθηκε στην Πορτογαλία και συνομίλησε με το management της μητρικής Millennium τόνισε ότι«η αναταραχή είναι βαθιά, πολύπλευρη και θα διαρκέσει μεγάλο χρονικό διάστημα. Μάλλον όλο το 2009 και ενδεχομένως να φθάσει έως το 2010».
Σε κάθε περίπτωση πάντως, για μεγάλο χρονικό διάστημα αγορές, οικονομίες, τράπεζες, επιχειρήσεις αλλά και οι καταναλωτές θα ταλαιπωρηθούν από τη
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr