Επίσης διευκρίνισε ότι όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν προχωρήσει σε αντίστοιχα προγράμματα. Το συνολικό ύψος των οποίων είναι στα επίπεδα των2 τρις ευρώ. Κατά συνέπεια τα28 δις του ελληνικού προγράμματος είναι ένα ποσοστό της τάξης περίπου του 1,5% του συνόλου των ευρωπαϊκών χωρών δηλαδή όσο είναι το ποσοστό συμμετοχής της ελληνικής οικονομίας στην ευρωπαϊκή οικονομία.
Το ποσό των 28 δις δεν είναι μεγάλο, είναι μάλλον , συγκριτικά μικρό με τις άλλες χώρες. Όσον αφορά τα επιτόκια ο διοικητής της ΤτΕ επισημαίνει ότι «όταν το κόστος άντλησης κεφαλαίων για τις τράπεζες είναι υψηλό μοιραία μετακυλιέται σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό στους δανειολήπτες ενώ όταν γίνεται χαμηλότερο θα επωφελούνται.
Το σημερινό κόστος άντλησης κεφαλαίων για τις τράπεζες είναι υψηλό καθώς το 90% προέρχεται από καταθέσεις και μάλιστα σε πολύ μεγάλο βαθμό από καταθέσεις προθεσμίας όπου τα επιτόκια συνεχώς αυξάνονται.
Η ταυτόχρονη λειτουργία των προγραμμάτων όλων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και η σταδιακή ενεργοποίηση της διατραπεζικής αγοράς και των λοιπών κεφαλαιαγορών θα διαμορφώσουν στην πράξη συνθήκες χαμηλότερου κόστους στην άντληση τραπεζικών κεφαλαίων. Το όφελος αυτό θα μεταφερθεί στους δανειολήπτες».
Αναφερόμενος στην διεθνή κρίση ο διοικητής της ΤτΕ επισήμανε ότι «οι δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζουμε εδώ και καιρό, και φαίνεται από τα πράγματα ότι μάλλον θα ενταθούν, προκύπτουν ανάγλυφα από το γεγονός ότι το ΔΝΤ που είναι ο πιο έγκυρος διεθνής οργανισμός, ο οποίος επιχειρεί προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία, μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα αναγκάστηκε να κάνει μια επί τα χείρω πρόβλεψη. Σας θυμίζω ότι στις αρχές Οκτωβρίου στην Ετήσια Σύνοδο του Νομισματικού Ταμείου η πρόβλεψη ήταν, ας πάρουμε για παράδειγμα την Ευρωζώνη που είναι κοντά σε εμάς και είμαστε μέλος της, ήταν ότι του χρόνου η ανάπτυξη θα είναι οριακά περί το 0,1% .
Όμως , μέσα σε 3 βδομάδες που μεσολάβησαν, προέβη σε καινούρια εκτίμηση το ΔΝΤ, εκτίμηση που χρησιμοποιήθηκε προ ημερών στη Σύνοδο του G20, εκεί προέβλεπε ότι η μεταβολή θα ήταν-0,5%, δηλαδή μέσα σε τρεις βδομάδες είχαμε μια μεταβολή από το 0,1% στο-0,5%.
Παράλληλα πρόσθεσε ότι δεν έχουν ξεδιπλωθεί όλα τα αρνητικά φαινόμενα ακόμα. Και υπάρχει μια αρνητική αλληλεπίδραση ανάμεσα στις εξελίξεις οι οποίες λαμβάνουν χώρα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, στις χρηματοπιστωτικέ αγορές και στην πραγματική οικονομία. Φαίνεται ότι η ένας τομέας επιδρά στον άλλο αρνητικά και αφού τον επηρεάζει αρνητικά ,στην συνέχεια δέχεται την επίδραση τουκαι αυτό δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο.
Η διεθνής κρίση θα επηρεάσει την πραγματική οικονομία στην Ελλάδα; Ηεπίδραση της κρίσης στην Ελληνική οικονομία θα είναι εμφανής ανέφερε ο κ Προβόπουλος και τόνισε ότι τα κεφάλαια που θα χορηγηθούν στις τράπεζες θα πρέπει να κατευθυνθούν σε παραγωγικούς τομείς της οικονομίας και όχι σε εορτοδάνεια.
Στην ερώτηση για το ποια είναι η τρέχουσα εικόνα του χρηματοπιστωτικού κλάδου στην Ελλάδα ο κ Προβόπουλος ανέφερε ότι «το ελληνικό τραπεζικό σύστημα όπως έχω πει και επανειλημμένα είναι στη βάση του ισχυρό, υγιές και σταθερό και εξακολουθώ να το λέω ακόμα και σήμερα. Θα πρέπει όμως να θυμόμαστε ένα πολύ βασικό πράγμα. Ότι εδώ και πάρα πολλούς μήνες , δυστυχώς , τα προβλήματα ρευστότητας που κυριαρχούν στις παγκόσμιες αγορές έχουν επηρεάσει όλες τις τράπεζες, φυσικά και τις ελληνικές. Και ένα πρόβλημα τέτοιας μορφής το οποίο παρατείνεται με οξύ τρόπο τις επηρεάζει μοιραία. Και γι αυτό είχα κάνει την πρόβλεψη, εδώ και αρκετές βδομάδες ,ότι όλες οι ελληνικές τράπεζες θα κάνουν χρήση των μέτρων οικονομικής στήριξης των τραπεζών.
Υπάρχει ενδεχόμενο επιλεκτικής χρήσης των μέτρων της κυβέρνησης από τις τράπεζες; «Δεν μπορώ να αποκλείσω ότι κάποιες τράπεζες μπορούν να κάνουν επιλεκτική χρήση κάποιου, κάποιων και όχι όλων των μέτρων που προσφέρονται. Όμως πιστεύω ότι με τις δυσκολίες που περνάμε , λογικό είναι να τα χρησιμοποιήσουν καθώς οιμεγάλες τράπεζες και κεφαλαιακά ενισχυμένες θαβγουν από αυτή τη διαδικασία και φυσικά να βελτιώσουν τηνρευστότητα τους» ανέφερε ο κ Προβόπουλος. <
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr