Πάντως, χθες, σε δηλώσεις του, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής ανέφερε ότι δεν υπάρχει σχέδιο από την ΑΑΔΕ για παράταση της διορίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, τονίζοντας ότι, μέχρι στιγμής, οι δηλώσεις που έχουν υποβληθεί προσεγγίζουν τα 5 εκατομμύρια. Μάλιστα, σημείωσε, ότι με έναν ρυθμό υποβολής 130.000 δηλώσεων την ημέρα, «οι αριθμοί βγαίνουν». Από τα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει ότι 10 ημέρες πριν την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έχουν εκκαθαριστεί 4.854.138 Ε1, που σημαίνει ότι απομένουν περίπου 1,7 εκατ. δηλώσεις.
Για να ολοκληρωθεί, ωστόσο, εγκαίρως η διαδικασία, θα πρέπει να υποβάλλονται κατά μέσο όρο 170.000 δηλώσεις ημερησίως.
Στον συνήγορο του Πολίτη οι λογιστές-φοροτεχνικοί
Πέρα, πάντως, από τις κινητοποιήσεις και την ανάδειξη του θέματος, οι φοροτεχνικοί κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους, με αποστολή, χθες, αναφοράς στον Συνήγορο του Πολίτη, όπου επισημαίνονται μια σειρά από ζητήματα κακοδιοίκησης, που όπως τονίζουν, επηρεάζουν την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών μέσω της ΑΑΔΕ, γεγονός που καθιστά αδύνατη την απρόσκοπτη διεκπεραίωση των ανειλημμένων επαγγελματικών τους υποχρεώσεων.
Η αναφορά στον Συνήγορο του Πολίτη
Στην αναφορά τους προς τον Συνήγορο του Πολίτη, οι λογιστές υπογραμμίζουν ότι «λόγω προβλημάτων στη λειτουργία του συστήματος της ΑΑΔΕ, οι λογιστές καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με μεγάλες δυσκολίες και δεν μπορούν να εργαστούν απρόσκοπτα ώστε να τις διεκπεραιώσουν, με αποτέλεσμα την απαγορευτική αύξηση των ωρών εργασίας τους μέσα στα ήδη στενά χρονοδιαγράμματα που θέτει η φορολογική διοίκηση.
Στην αναφορά καταγράφουν τα προβλήματα που αντιμετώπισαν στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων φορολογικού έτους 2023 όπως:
- Τεχνικά προβλήματα και καθυστέρηση εμπλουτισμού δεδομένων στο σύστημα, ανάγκασαν την ουσιαστική δυνατότητα υποβολής κάποιων δηλώσεων από 15/05/2024 και μετά. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής φορολογικών δηλώσεων μετατέθηκε στις 26/07, δηλαδή δόθηκε σε λογιστές και φορολογούμενους το χρονικό διάστημα περίπου δύο μηνών για την υποβολή -εκτός των άλλων- 1.500.000 Ε3 και περίπου 7.000.000 Ε1, η επίτευξη του οποίου καθίσταται ανθρωπίνως αδύνατη!
- Στο μεσοδιάστημα εμπλουτίζεται συνεχώς το σύστημα με δεδομένα, γεγονός που δημιουργεί την ανάγκη για υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων.
- Αποστέλλεται σε συχνά χρονικά διαστήματα e-mail στους φορολογούμενους, που αφενός επιβεβαιώνει τον ελλιπή εμπλουτισμό του συστήματος, αφετέρου δημιουργεί σύγχυση στους φορολογούμενους και τα λογιστικά γραφεία.
- Επιπρόσθετα, λόγω της μη ορθής λειτουργίας του συστήματος της ΑΑΔΕ, απαξιώνονται ευάλωτες ομάδες, όπως για παράδειγμα: Σε φορολογούμενο ελεύθερο επαγγελματία με τέκνο με αναπηρία δεν αναγνωρίστηκε η έκπτωση στο τεκμαρτό εισόδημα! Στις αυτόματα υποβληθείσες προσυμπληρωμένες Φορολογικές Δηλώσεις -οι οποίες, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, θα διευκόλυναν φορολογούμενους και λογιστές- παρατηρήθηκαν, κατά το πλείστον, προβλήματα, όπως, για παράδειγμα, υπερφορολόγηση, μη συμπερίληψη αναπηρίας, υπερηλίκων.
Επίσης, ο Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών, τονίζοντας τον κίνδυνο «επιβολής επικείμενων δυσβάσταχτων προστίμων προς τις ήδη καταπονημένες επιχειρήσεις» από τη μη τήρηση των προθεσμιών για την υποβολή των δηλώσεων, καλεί όλους τους εμπλεκόμενους, σε πανελλαδικό επίπεδο, την Πέμπτη 18/07/2024 και ώρα 18:00, σε διαδικτυακή εκδήλωση, ώστε να υπάρξει συντονισμός για «κοινή δράση».
Επιστολή ΓΣΕΒΕΕ για παράταση
Παράλληλα, αίτημα για παράτασης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων απέστειλε και η ΓΣΕΒΕΕ, προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και τον κ. Πιτσιλή, επισημαίνοντας «πως από το άνοιγμα του συστήματος για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, το Υπουργείο Οικονομικών έγινε αποδέκτης αιτημάτων από φορείς και οργανώσεις, ώστε να καθοριστεί επαρκές χρονικό διάστημα για την εμπρόθεσμη υποβολή τους και συγκεκριμένα, να οριστεί ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής η 30η Σεπτεμβρίου του 2024».
«Το αίτημα αυτό δεν έχει έρθει αβασάνιστα», εξηγεί η ΓΣΕΒΕΕ προσθέτοντας ότι «αστοχίες που αφορούν προσυμπληρωμένα πεδία των φορολογικών δηλώσεων, σειρά νέων ρυθμίσεων για τις οποίες οι λογιστές - φοροτεχνικοί οφείλουν να κάνουν τις αναγκαίες ενέργειες για λογαριασμό των πελατών τους, ιδίως των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων οπού είναι γνωστό ότι στην συντριπτική τους πλειονότητα οι συναλλαγές τους με το δημόσιο και οι διαδικασίες συμμόρφωσης γίνονται μέσω των λογιστών/φοροτεχνικών, τεκμηριώνουν το εύλογο του αιτήματος».
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr