Έτσι, με βάση πληροφορίες έχουν τεθεί επί τάπητος ιδέες για μικρότερα ποσοστά παρακράτησης για όσους έχουν χρέη στο Δημόσιο και εισπράττουν χρήματα ή προχωρούν στην πώληση ακινήτων, μεγαλύτερες εκπτώσεις για εφάπαξ εξόφληση φόρων (εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ), αλλαγές στους όρους της έκπτωσης του ΕΝΦΙΑ για κατοικίες που είναι ασφαλισμένες από φυσικές καταστροφές, αλλά και υλοποίηση της σχετικής ήδη ψηφισμένης αλλά ακόμη χωρίς εφαρμογή νομοθεσίας για σταδιακή αποδέσμευση δεσμευμένων τραπεζικών λογαριασμών με βάση την πορεία αποπληρωμών χρεών. Το μέτρο, να σημειωθεί, αφορά αποκλειστικά τους συνεπείς οφειλέτες και παρά το γεγονός ότι έχει ψηφιστεί από το 2019 μέχρι και σήμερα παραμένει «στα χαρτιά».
Ειδικότερα, στα μέτρα, που εξετάζονται περιλαμβάνονται:
- Προώθηση πλαισίου για μικρότερη παρακράτηση χρημάτων για ενημερότητα. Πιο συγκεκριμένα, με βάση μια βασική υπόθεση εργασίας εξετάζονται χαμηλότερα ποσοστά παρακράτησης για μεταβίβαση ακινήτων ή είσπραξη χρημάτων για τους φορολογούμενους που είναι συνεπείς στις ρυθμίσεις και πληρώνουν κανονικά τις μηνιαίες δόσεις. Σύμφωνα με το σχεδιασμό τα ποσοστά παρακράτησης που σήμερα κλιμακώνονται από 10% έως 70% εξετάζεται «κούρεμα» ώστε να μην υπερβαίνουν το 50% προκειμένου να υπάρχει ισχυρό κίνητρο για τους οφειλέτες. Για παράδειγμα κάποιος που χρειάζεται σήμερα ενημερότητα προκειμένου να μεταβιβάσει ένα ακίνητο και εξοφλεί συστηματικά τις μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης τότε αντί με το πιστοποιητικό να παρακρατηθεί ποσοστό 70% επί του τιμήματος της πώλησης θα παρακρατηθεί ποσοστό 50%. Ανάλογο θα είναι το μπόνους και για την είσπραξη χρημάτων από το Δημόσιο.
- Επίσης στο τραπέζι είναι οι μεγαλύτερες εκπτώσεις για γρήγορη εξόφληση φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ. Ήδη, επί τάπητος έχει τεθεί η υιοθέτηση ενός νέου συστήματος με κλιμακωτά μπόνους για τους φορολογούμενους που εξοφλούν εφάπαξ το ποσό του φόρου εισοδήματος πριν την καταληκτική ημερομηνία. Σήμερα το ποσοστό της έκπτωσης είναι 3% για όσους εξοφλούν έως τις 31 Ιουλίου την οφειλή, κάτι που όμως, κατά γενική ομολογία, δε δημιουργεί ισχυρό κίνητρο για ενίσχυση των εφάπαξ πληρωμών.. Γι’ αυτό εξετάζεται γενναία αύξηση ανάλογα με το διάστημα της πρόωρης αποπληρωμής έτσι ώστε οι φορολογούμενοι να μπουν στο δέλεαρ της εφάπαξ προεξόφλησης βγαίνοντας από την λογική των 8 μηνιαίων δόσεων, που συχνά “ξεχνιούνται” κι έτσι καταλήγουν να πάνε στη δεξαμενή με τα ληξιπρόθεσμα. Πάντως οι όποιες αλλαγές θα ισχύσουν για τις φορολογικές δηλώσεις του 2025 με αρμόδιους παράγοντες να σημειώνουν ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν ,αφού σταθμιστούν πολλοί παράγοντες με το πιο βασικό το ύψος των φόρων που πληρώνονται εμπρόθεσμα αλλά και πιθανές επιπτώσεις στο ύψος των εσόδων και τη δημοσιονομική ισορροπία. Ανάλογες κινήσεις θα γίνουν και στο μέτωπο του ΕΝΦΙΑ καθώς από το νέο έτος ο φόρος ακινήτων θα εξοφλείται σε 12 δόσεις με αποτέλεσμα να υπάρχει από τώρα προβληματισμός. Από το 2025 η καταβολή του ΕΝΦΙΑ θα ξεκινήσει από τον Μάρτιο που σημαίνει ότι ο λογαριασμός θα έχει σταλεί από τον Φεβρουάριο στους ιδιοκτήτες και αυτό το μοντέλο θα είναι μόνιμο. Σημειώνεται, ότι με βάση τα νέα δεδομένα το ταμειακό βάρος “απλώνεται” μέσα στο έτος, διευκολύνοντας τα νοικοκυριά να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Βέβαια, η δομή αυτή πληρωμών “με το μήνα” καθιστά τον ΕΝΦΙΑ ένα άλλου είδους “ενοίκιο” που καλούνται οι ιδιοκτήτες να καταβάλουν. Για παράδειγμα ένας ιδιοκτήτης ακινήτου που πληρώνει συνολικό ΕΝΦΙΑ 1.000 ευρώ και με τις 10 δόσεις πλήρωνε το μήνα 100, φέτος με τις 11 θα καταβάλλει 90,9 ευρώ και το 2025 θα πληρώνει 83,33 ευρώ κάθε μήνα.
- Επιπλέον για να τονωθεί η ασφαλιστική συνείδηση στο φόντο και των νέων κλιματικών απειλών εξετάζονται αλλαγές στην έκπτωση του ΕΝΦΙΑ από φυσικές καταστροφές. Να σημειωθεί ότι μέτρο με την έκπτωση 10%, λόγω των προαπαιτουμένων που έθετε, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, γι’ αυτό στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν παράθυρο παρεμβάσεις στο νόμο προκειμένου να επωφεληθούν περισσότεροι ιδιοκτήτες που απώλεσαν την έκπτωση του 10% επειδή το συμβόλαιο για την ασφάλιση της κατοικίας δεν κάλυπτε σωρευτικά τους τρεις κινδύνους για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα με αποτέλεσμα να μην κουρευτεί ο λογαριασμό για τον ΕΝΦΙΑ. Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών αφήνουν ανοικτό το σενάριο ακόμη και για μεγαλύτερο ποσοστό έκπτωσης καθώς η δαπάνη του μέτρου ήταν κατώτερη της εκτίμησης των 30 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα να υπάρχει εξοικονόμηση.
- Στο τραπέζι επίσης είναι και το «ξεπάγωμα» δεσμευμένων τραπεζικών λογαριασμών. Συγκεκριμένα, από το Σεπτέμβριο αναμένεται να ενεργοποιηθεί η ρύθμιση που «έχει μείνει στα χαρτιά» από το 2019 και προβλέπει σταδιακή αύξηση του ακατάσχετου ορίου των 1.250 ευρώ για τους συνεπείς οφειλέτες. Το ύψος της αναπροσαρμογής θα προκύπτει από το ποσό της μηνιαίας δόσης που έχει πληρωθεί εμπρόθεσμα το οποίο θα πολλαπλασιάζεται με έναν συντελεστή που θα κλιμακώνεται από το 3 έως το 4,5 ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που έχουν εξοφληθεί. Για παράδειγμα εάν η μηνιαία δόση ανέρχεται σε 500 ευρώ και ο οφειλέτης έχει εξοφλήσει τρείς δόσεις θα κερδίζει ακατάσχετο όριο 500Χ3 δηλαδή 1.500 ευρώ από 1.250 ευρώ που ισχύει για όλους. Φορολογούμενος με μηναία δόση 500 ευρώ που έχει εξοφλήσει 5 δόσεις θα έχει συντελεστή 3,8, και έτσι ο ακατάσχετος λογαριασμός του θα διαμορφωθεί στα 1.900 ευρώ. Για οφειλέτη στη ρύθμιση των 12 δόσεων και μηνιαίο ποσό 850 ευρώ που εξοφλεί εμπρόθεσμα 10 δόσεις ο πολλαπλασιαστής θα φθάνει το 4,5 και το ακατάσχετο στα 3.825 ευρώ. Ωστόσο αν το ακατάσχετο όριο που προκύπτει με βάση τα παραπάνω είναι μικρότερο από το ισχύον των 1.250 ευρώ δεν θα υπάρχει καμία μεταβολή.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr