Συγκεκριμένα, η ΑΑΔΕ αναζητά 130.000 φυσικά και νομικά προσώπα για να 'μάθει' το ΙΒΑΝ των λογαριασμών τους ώστε να τους επιστρέψει στη συνέχεια χρήματα που δικαιούνται. Ξεπερνούν, άλλωστε, τα 93 εκατομμύρια ευρώ οι επιστροφές φόρου που δεν μπορούν να…επιστραφούν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους 130.000 δικαιούχους επιστροφών, οι 127.000 είναι φυσικά πρόσωπα, όπου θα πρέπει να πιστωθούν 16 εκατομμυρίων ευρώ και οι 3.000 είναι νομικά πρόσωπα, που είναι δικαιούχοι επιστροφών ύψους 77 εκατομμυρίων ευρώ. Στους 127.000 φυσικών προσώπων συμπεριλαμβάνονται 38.000 φορολογούμενοι/ες άνω των 70 ετών για τους οποίους η φορολογική δήλωση υποβάλλεται αυτόματα από την ΑΑΔΕ, αλλά δεν έχουν δηλώσει ΙΒΑΝ για να τους γυρίσει πίσω η εφορία τον φόρο που δικαιούνται.
Σημειώνεται ότι από φέτος για να λάβουν οι φορολογούμενοι την επιστροφή φόρου θα πρέπει υποχρεωτικά να δηλώσουν το ΙΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασμού τους,αλλιώς μπλοκάρει η υποβολή της δήλωσης. Δηλαδή, έχει γίνει υποχρεωτική η καταχώρηση IBAN στην ψηφιακή πύλη my AADE για όλους τους φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας που μέχρι σήμερα δεν έχουν δηλώσει IBAN, πριν από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης.
Αντίστοιχα, γίνεται υποχρεωτική η καταχώρηση IBAN για τους φορολογικούς κατοίκους αλλοδαπής που δεν έχουν δηλώσει ΙΒΑΝ και για τους οποίους θα προκύψει δικαίωμα επιστροφής φόρου από τη δήλωση.
Έτσι, χωρίς τη δήλωση ΙΒΑΝ δεν γίνονται επιστροφές φόρου ενώ με τη νέα εφαρμογή myAADEapp οι φορολογούμενοι έχουν πλέον τη δυνατότητα να βλέπουν στην οθόνη του κινητού τους τις επιστροφές φόρου που δικαιούνται και να δηλώνουν ή να αλλάζουν το IBAN του λογαριασμού τους προκειμένου να λάβουν τα χρήματα από την εφορία.
Η εικόνα για τις επιστροφές φόρου
Εν τω μεταξύ, με βάση τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της ΑΑΔΕ από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, από τις 925.241 φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί, σχεδόν μία στις 4 δηλώσεις είναι πιστωτικές, προκύπτει δηλαδή επιστροφή φόρου. Η ΑΑΔΕ έχει επιστρέψει ή έχει συμψηφίσει φόρο εισοδήματος συνολικού ύψους 50,4 εκατ. ευρώ για το 91% των φορολογούμενων με πιστωτικά εκκαθαριστικά. Ειδικότερα σε 162.127 φορολογούμενους χωρίς καμία οφειλή έχουν επιστραφεί άμεσα 34 εκατ. ευρώ ενώ για 56.371 υπόχρεους πραγματοποιήθηκαν κεντρικοί συμψηφισμοί με το συνολικό ποσό να αγγίζει τα 15 εκατ. ευρώ.
Πέρα, πάντως, από τα προβλήματα, με τους αριθμούς ΙΒΑΝ των τραπεζικών λογαριασμών, η ΑΑΔΕ έχει βάλει “πλώρη” για μια “γενναία” διαδικασία επιστροφών φόρου σπάζοντας το ρεκόρ του 2023 όταν επέστρεψε φόρους 6,9 δις ευρώ σε φυσικά και νομικά πρόσωπα. Αν και ο επίσημος στόχος που έχει τεθεί προβλέπει ότι η φορολογική διοίκηση θα πρέπει να επιστρέψει στους φορολογούμενους φόρους συνολικού ύψους 6,588 δισ. ευρώ, ήδη από τον πρώτο μήνα του έτους οι επιστροφές ξεπέρασαν τον πήχη των 439 εκατ. ευρώ που προβλέπεται βάσει προγραμματισμού καθώς ανήλθαν σε 501 εκατ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι ήδη η ΑΑΔΕ έχει καταβάλει σημαντική προσπάθεια τα τελευταία χρόνια, εφαρμόζοντας νέες απλούστερες διαδικασίες με αυτόματη αξιολόγηση και συμψηφισμούς οφειλών προς το δημόσιο. Εφαρμόζεται, ουσιαστικά, ένα ολοκληρωμένο και αυτοματοποιημένο σύστημα, με χρήση διαδικασίας ανάλυσης κινδύνου για τις αιτήσεις επιστροφής και περιορίζοντας την ανθρώπινη παρέμβαση. Σε ορισμένες περιπτώσεις διενεργούνται έλεγχοι με κριτήρια ανάλυσης κινδύνου.
Αναλυτικά,τα βήματα που ακολουθεί η ΑΑΔΕ κατά την επιστροφή φόρων είναι, μεταξύ άλλων, τα εξής:
• πιστωτικά ποσά του ενός συζύγου ή μερών συμφώνου συμβίωσης δεν συμψηφίζονται με τυχόν χρεωστικά του άλλου και στην περίπτωση που έχουν και οι δύο πιστωτικά ποσά επιστρέφονται στον κάθε δικαιούχο χωριστά.
• η επιστροφή του φόρου των συζύγων ή μερών συμφώνου συμβίωσης που προκύπτει από την κοινή τους δήλωση καταχωρίζεται στα βιβλία επιστρεπτέων ποσών της ΔΟΥ του υπόχρεου, ακόμη και στις περιπτώσεις που οι σύζυγοι έχουν διαφορετική ΔΟΥ λόγω του ότι ένας εκ των δύο (ή και οι δύο) ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα ή λόγω διαφορετικής φορολογικής κατοικίας.
• πριν από την επιστροφή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων στους δικαιούχους διεξάγονται διασταυρώσεις από το Taxisnet, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι δικαιούχοι της επιστροφής είναι φορολογικά ενήμεροι, δηλαδή εάν έχουν οφειλές προς το Δημόσιο, αλλά και προς τα ασφαλιστικά Ταμεία.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr