Έχει αποφασιστεί γενική αποχή από όλες τις δίκες στις 16 και 17/11/2023 και 21 και 22/11/2023 αποχή από τις δίκες ενδιαφέροντος δημοσίου, όπως διαταγές πληρωμής, αλλά και από όλες τις Επιτροπές του Δημοσίου που συμμετέχουν δικηγόροι (κτηματολόγια, δασικοί χάρτες κ.λπ.).
Οι αποφάσεις ελήφθησαν από την Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος που σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι:
“Με τα νέα φορολογικά μέτρα η Κυβέρνηση δεν καταπολεμά τη φοροδιαφυγή. Προστατεύει τους λίγους, τα μεγάλα εισοδήματα, σε βάρος των πολλών.Με την εισαγωγή φορολογητέου τεκμαρτού εισοδήματος, με τη φορολόγηση δηλαδή εισοδήματος που δεν έχει αποκτηθεί, οδηγείται σε αφανισμό μεγάλο τμήμα ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων. Αντί η Κυβέρνηση να μας στηρίξει, μας δίνει τη χαριστική βολή. Υιοθετεί οριζόντια και άδικα μέτρα και επιλέγει την ισοπεδωτική πρακτική «καλύτερα λίγα από πολλούς παρά πολλοί από λίγους».Η Κυβέρνηση δείχνει ότι αγνοεί την πραγματικότητα που βιώνει η πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών, των επιστημόνων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μετά από την υπερδεκαετή οικονομική και κοινωνική κρίση, λόγω μνημονίων, πανδημίας, ενεργειακής κρίσης και πληθωρισμού.”
Διαβούλευση
Στο μεταξύ “σημειακές” διορθώσεις, μετά και την εξέλιξη της διαβούλευσης, με βάση πληροφορίες, εξετάζει το Υπ. Οικονομικών για το φορολογικό νομοσχέδιο. Ωστόσο ο “σκληρός” του πυρήνας, που αφορά το νέο τρόπο προσδιορισμού στη βάση του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος των 10.920 ευρώ αλλά και των εκπτώσεων και εξαιρέσεων για συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογούμενων, δεν πρόκειται, όπως έχει ξεκαθαρίσει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, να αλλάξει.
"Δεν μιλάμε για τις πλάκες του Μωυσή” τόνισε στην ΕΡΤ το Σαββατοκύριακο που πέρασε ο Κ. Χατζηδάκης και προσέθεσε: “Δεν είναι οι 10 εντολές εκ των πραγμάτων και αυτό ισχύει σε όλα τα νομοσχέδια. Προσέξτε γιατί παρερμηνεύεται και αυτό. Δεν ήρθαμε να πούμε αυτό είναι και τελείωσε. Αλλά, δεν μπορούμε και εμείς να δεχθούμε τη λογική, και νομίζω ότι δεν τη δέχεται και η συντριπτική πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας, ότι ένας επαγγελματίας είναι φτωχότερος από τον υπάλληλό του που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό. Δεν το δεχόμαστε αυτό".
Έτσι, οι επιμέρους αλλαγές που έχουν μπει στο “μικροσκόπιο” αφορούν στα εξής:
1. Στη διεύρυνση των κριτηρίων για την περίπτωση που κρίνεται ως μαχητό το τεκμαρτό εισόδημα. Προς ώρας το τεκμήριο της ελάχιστης αμοιβής μπορεί να αμφισβητηθεί από τον φορολογούμενο εφόσον μπορεί να αποδείξει με βάση πραγματικά στοιχεία ότι τα κέρδη του ήταν λιγότερα ή σε περιπτώσεις ασθένειας, υπηρέτησης στον στρατό, κλιματικών φαινομένων κτλ.
2. Εκπτώσεις ή και απαλλαγές από το ελάχιστο ύψος φορολογητέου εισοδήματος για επαγγελματίες άνω των 65 ετών ή όσους βρίσκονται κοντά στο όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση καθώς και για φορολογούμενους που υπέστησαν ζημιές από τις φυσικές καταστροφές
3. Στο προσδιορισμό του τεκμαρτού εισοδήματος να λαμβάνονται υπόψη εκτός από τις αποδοχές από μισθούς και συντάξεις και τα εισοδήματα από ενοίκια και μερίσματα.
4. Αναθεωρήσεις στους συντελεστές προσαύξησης του ελάχιστου εισοδήματος με βάση τα χρόνια δραστηριότητας, το κόστος μισθοδοσίας και το τζίρο. Επισημαίνεται ότι το ελάχιστο όριο ετήσιου φορολογητέου εισοδήματος για κάθε αυτοαπασχολούμενο που έχει συμπληρώσει 6 έτη άσκησης επαγγέλματός δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 10.920 ευρώ ενώ για όσους ασκούν το επάγγελμα για περισσότερα από 6 και μέχρι 9 έτη, το ελάχιστο εισόδημα προσαυξάνεται κατά 10% και ανέρχεται σε 12.012 ευρώ. Για περισσότερα από 9 και μέχρι 12 έτη, η ελάχιστη αμοιβή προσαυξάνεται κατά 20% και διαμορφώνεται στις 13.104 ευρώ και για όσους ασκούν το επάγγελμα για περισσότερα από 12 έτη το ελάχιστο εισόδημα προσαυξάνεται κατά 30% και θα διαμορφώνεται στις 14.196 ευρώ. Σε περίπτωση που ο αυτοαπασχολούμενος έχει υπαλλήλους η ελάχιστη αμοιβή προσαυξάνεται α) Κατά το 10% του ετήσιου κόστους μισθοδοσίας του προσωπικού της επιχείρησης, με ανώτατο όριο προσαύξησης τις 15.000 ευρώ β) Κατά 35% έως 100%, όταν ο ετήσιος τζίρος του αυτοαπασχολουμένου είναι σημαντικά μεγαλύτερος από τον μέσο όρο του ετήσιου τζίρου του Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ). Το ανώτατο όριο στο οποίο θα μπορεί να φθάσει το ελάχιστο εισόδημα είναι 50.000 ευρώ.
Πάντως με βάση όσα έχει αναφέρει το Υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών:
- Σε περίπτωση των ζευγαριών που είναι και οι δυο ελεύθεροι επαγγελματίες το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα θα υπολογίζεται χωριστά για τον καθένα και σε καμία περίπτωση το εισόδημα το ενός δεν θα καλύπτει το εισόδημα του άλλου εάν είναι μικρότερο του ελάχιστου εισοδήματος καθώς δεν πρόκειται για τεκμήρια διαβίωσης αλλά και για τεκμαρτό εισόδημα.
- Εξαιρούνται από το τεκμαρτό εισόδημα όσοι αμείβονται με «μπλοκάκι» και οι αγρότες .
- Το νέο πλαίσιο φορολόγησης θα εφαρμοστεί και για όσους αποκτούν εισοδήματα από 3 ή περισσότερα ακίνητα τύπου Airbnb καθώς θεωρούνται επιτηδευματίες και θα πρέπει να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας. Αυτό που μένει να διευκρινιστεί είναι εάν για τους συγκεκριμένους θα ισχύσουν από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας δηλαδή από το 2024 οι εκπτώσεις έως 100% στο τεκμαρτό εισόδημα.
Μέτωπο για τη φοροδιαφυγή
Πάντως η ηγεσία του ΥΠΕΘΟ τονίζει ότι η μάχη κατά της φοροδιαφυγής θα διεξαχθεί χωρίς συμβιβασμούς. Όπως είπε στην ΕΡΤ ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.
"Τα διάφορα κράτη, το καθένα με τον δικό του τρόπο, επιστρατεύει διαφορετικά μέσα προκειμένου να υπάρχει στο μέγιστο δυνατό βαθμό φορολογική δικαιοσύνη. Και το ίδιο κάνουμε και εμείς. Βεβαίως προχωρούμε και με τη χρήση των POS αυτή την ώρα στο νομοσχέδιο και με υπουργικές αποφάσεις. Προχωρούμε με μέτρα για το λαθρεμπόριο. Προχωρούμε με την υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση, με τη διαβίβαση, με τη γενίκευση του data, με μέτρα για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Έχουμε 11 διαφορετικές πρωτοβουλίες στο νομοσχέδιο και μέσα σε αυτές τις πρωτοβουλίες είναι και η πρωτοβουλία για τους ελεύθερους επαγγελματίες" είπε.
"Πρέπει να ξέρετε, ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, οι εισπράξεις του ελληνικού κράτους από ελεύθερους επαγγελματίες σε φόρους κάθε χρόνο είναι 0,8% του ΑΕΠ. Ο μέσος όρος της Ευρωζώνης είναι 2,1. Με την παρέμβαση που κάνουμε πάμε που θεωρείται φοροκαταιγίδα και ούτω καθεξής πάμε από το 0,8 στο 1,1-1,2" τόνισε στη συνέχεια.
Δεν είναι λογικό ο ελεύθερος επαγγελματίας να δηλώνει εισόδημα μικρότερο από τον υπάλληλο του, ξεκαθάρισε στην ίδια συνέντευξη ο υπουργός.
"Εκείνο το οποίο λέμε είναι ότι ο ελεύθερος επαγγελματίας δεν είναι λογικό να δηλώνει εισόδημα κάτω από τον υπάλληλο του και μάλιστα τον υπάλληλο που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό. Αυτό λέμε διότι σήμερα έχουμε φτάσει ο μισθωτός, ο μέσος μισθωτός να πληρώνει στην εφορία 1.160 ευρώ και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δηλώνουν το 85% για να είμαι ακριβής που δηλώνουν αποκλειστικά ελεύθερο επάγγελμα πληρώνουν 867, 1160 Μισθωτός 867 ο ελεύθερος επαγγελματίας.
"Υπολογίζουμε ότι σε σχέση με αυτά που εισπράττουμε τώρα ετησίως, θα εισπράττουμε 3 δισ. ευρώ παραπάνω μέχρι το 2027.
Από τους ελεύθερους επαγγελματίες υπολογίζουμε ότι, μετά την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, θα είναι πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Τα λεφτά θα πάνε για αύξηση των δαπανών της Υγείας πρωτίστως και της Παιδείας.
Και ο στόχος μας είναι ακριβώς με την αντιμετώπιση του ζητήματος της φοροδιαφυγής, να μπορέσουμε να πάμε και σε χαμηλότερους στο τέλος της διαδρομής, φορολογικούς συντελεστές. Αλλά αυτό που αυτή την ώρα βασικά ανεβάζει τους φορολογικούς συντελεστές στην Ελλάδα είναι η φοροδιαφυγή. Αν αντιμετωπιστεί πληρέστερα το ζήτημα, θα μπορέσουμε να χαμηλώσουμε και τους φορολογικούς συντελεστές" εξηγεί ο κ. Χατζηδάκης.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr