Οπως σημειώνει ρεπορτάζ της Καθημερινής, πρόκειται για ελέγχους οι οποίοι πραγματοποιούνται σε επίπεδο επισκέψεων στις επιχειρήσεις, με σκοπό την επιτόπια διαπίστωση –ή μη– παραβάσεων, αλλά και κατόπιν διασταυρώσεων. Μεγάλη έμφαση δόθηκε και στα στοιχεία από τις ψηφιακές πλατφόρμες, e-send και MYDATA, συνδυαστικά με τα στοιχεία συναλλαγών από τα POS.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κορυφή της λίστας της φοροδιαφυγής είναι οι επιχειρήσεις εστίασης, τα καφέ, τα μπαρ, τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης, πώλησης τροφίμων, οι κάβες, ενώ παραβάσεις διαπιστώθηκαν σε φαρμακεία και ξενοδοχεία.
Με οδηγό τα POS
Τα ηλεκτρονικά εργαλεία που έχει στη διάθεσή του ο ελεγκτικός μηχανισμός παρέχουν τη δυνατότητα στους ελεγκτές να πηγαίνουν στοχευμένα σε όσες επιχειρήσεις φαίνεται να έχουν πραγματοποιήσει συναλλαγές με POS, χωρίς ωστόσο να έχουν εκδώσει τις σχετικές αποδείξεις. Οπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, δεν αποκλείεται να αλλάξει το ποινολόγιο της εφορίας και τα πρόστιμα να γίνουν ακόμη πιο αυστηρά για όσους δεν εκδίδουν και δεν διαβιβάζουν τις αποδείξεις στην ΑΑΔΕ. Σημειώνεται ότι τα στοιχεία από τα τερματικά POS βρίσκονται στη διάθεση της ΑΑΔΕ το αργότερο σε διάστημα 24 ωρών από τη συναλλαγή.
Οπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, φέτος έχουν αλλάξει και οι συνθέσεις των κλιμακίων των ελεγκτών. Μπορεί ένα κλιμάκιο από την Κατερίνη της Κεντρικής Μακεδονίας να διενεργήσει έλεγχο στη Βάρκιζα και ένα συνεργείο από τη Θεσσαλονίκη να βρεθεί στην Πάτρα. Αυτές οι αλλαγές οδήγησαν στον εντοπισμό περισσότερων περιπτώσεων φοροδιαφυγής, καθώς η εντοπιότητα φαίνεται ότι δημιουργούσε προβλήματα. Οπως τονίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η φορολογική διοίκηση, στους ελέγχους που διενεργήθηκαν εντοπίσθηκαν επιχειρήσεις με παραβάσεις μη έκδοσης και μη διαβίβασης φορολογικών στοιχείων, καθώς και πλήθος περιπτώσεων όπου η πληρωμή είχε γίνει με πλαστικό χρήμα, αλλά η επιχείρηση δεν είχε κόψει ή δεν είχε διαβιβάσει τα αντίστοιχα παραστατικά. Σε αυτές τις επιχειρήσεις επιβλήθηκε κλείσιμο 48 ωρών, καθώς και τα αναλογούντα πρόστιμα.
Οι έλεγχοι συνεχίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, με έμφαση τον Σεπτέμβριο στις τουριστικές περιοχές. Οπως δήλωσε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, «η διασφάλιση των συνθηκών για τη λειτουργία της αγοράς υπό συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού και η προστασία των συνεπών φορολογουμένων είναι αυτονόητα για εμάς. Γι’ αυτόν τον σκοπό εντείναμε και φέτος τους ελέγχους, αναπτύσσουμε διαρκώς νέα ψηφιακά εργαλεία και εφαρμόζουμε εξελιγμένες τεχνικές ελέγχου, ώστε να περιορίζουμε, όλο και περισσότερο, τα παράθυρα φοροδιαφυγής».
Παράλληλα, ο διοικητής της ΑΑΔΕ προανήγγειλε ότι εντός του φθινοπώρου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των διασταυρώσεων των 3,8 εκατ. φορολογουμένων που δηλώνουν εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. Οπως είπε, θα ελεγχθούν οι δαπάνες όλων των φορολογουμένων που δηλώνουν τα ανωτέρω εισοδήματα και εφόσον προκύψουν αποκλίσεις θα κινηθούν οι διαδικασίες που προβλέπει η φορολογική νομοθεσία. Παράλληλα ανακοίνωσε τη δημιουργία μητρώου POS, σύμφωνα με την οποία οι επιχειρήσεις θα δηλώσουν τα POS που έχουν, τόσο τα ελληνικά όσο και τα ξένα.
Οπως όλα δείχνουν, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αναμένεται να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση-εφαρμογή σειράς μέτρων για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να εξαγγείλει από το βήμα της ΔΕΘ όλες τις πρωτοβουλίες που πρόκειται να λάβει η κυβέρνηση. Μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται είναι:
1. Διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS των επιχειρήσεων.
2. Επέκταση των POS σε περισσότερες οικονομικές δραστηριότητες.
3. Αλλαγές στο φορολογικό πλαίσιο των ελευθέρων επαγγελματιών με επίκεντρο τις δαπάνες που εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά τους.
4. Υποχρεωτική χρήση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης.
5. Καθιέρωση ψηφιακού δελτίου αποστολής που θα επιτρέπει σε πραγματικό χρόνο να ελέγχεται η διακίνηση των προϊόντων (οικοδομικά, αγροτικά κ.λπ.).
6. Εκπτωση φόρου ή μπόνους για τους φορολογουμένους που συμβάλλουν στην αποκάλυψη κρουσμάτων μη έκδοσης ή έκδοσης πλασματικών αποδείξεων μέσω της εφαρμογής Αppodixi. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την παροχή κλιμακωτής χρηματικής επιβράβευσης, με ανώτατο όριο τα 1.500-2.000 ευρώ.
7. Επανεξέταση των προστίμων για τυπικές και ουσιαστικές παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr