Οι Αρχές εκτιμούν ότι αρκετοί φορολογούμενοι έχουν πραγματικά εισοδήματα πολύ μεγαλύτερα των 10.000 ευρώ, αλλά τα κρύβουν. Έτσι πληρώνουν μικρότερο φόρο και επωφελούνται από επιδόματα, τα οποία στην πραγματικότητα δεν δικαιούνται.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, σχεδόν δύο στους τρεις Έλληνες φορολογουμένους δηλώνουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ.
Η Εφορία προσπαθεί τώρα να εντοπίσει σε τι βαθμό εκτείνεται το συγκεκριμένο πρόβλημα και αν είναι μεγάλος ο αριθμός των ανθρώπων που δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα, αλλά διαθέτουν πολύ περισσότερο χρήμα έξω από τραπεζικούς λογαριασμούς.
Οι ελεγκτές θα προχωρήσουν σε διασταυρώσεις με τις δαπάνες που πραγματοποίησαν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι την ίδια χρονική περίοδο προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν αδήλωτα εισοδήματα.
Στην περίπτωση που διαπιστώνεται ότι υπάρχει αποκρυπτέα φορολογική ύλη τότε θα επιβάλλονται φόροι κατ΄εκτίμηση.
Πού θα γίνει... ζουμ
Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ το 2022 περίπου 3,7 εκατομμύρια φορολογούμενοι εμφάνισαν εισοδήματα μέχρι και 10.000 ευρώ. Σε αυτή την κατηγορία φορολογουμένων αναμένεται να εστιάσει η ΑΑΔΕ. Πιο συγκεκριμένα θα προχωρήσει σε «σκανάρισμα» των δαπανών που πραγματοποιήθηκαν κυρίως μέσω των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Εκτός από αγορές μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών, οι έλεγχοι θα επεκταθούν επίσης σε:
- τόκους καταθέσεων και repos που απέκτησε το φυσικό πρόσωπο κατά το προηγούμενο έτος και ο φόρος που παρακρατήθηκε.
- Δεδομένα από τραπεζικούς λογαριασμούς, οι οποίοι αθροιστικά εντός του 2021 εμφάνισαν κινήσεις άνω των 100.000 ευρώ.
- Μερίσματα που καταβλήθηκαν σε φυσικά και νομικά πρόσωπα εντός του 2021, για τα οποία κοινοποιεί τα σχετικά στοιχεία η Ελληνικά Χρηματιστήρια Α.Ε. (ΕΧΑΕ).
- Χρηματικά ποσά που καταβλήθηκαν από φυσικά πρόσωπα σε πιστωτικά ιδρύματα, εταιρείες παροχής πιστώσεων και εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης (financial leasing) για τοκοχρεολυτική απόσβεση δανείων (στεγαστικά, καταναλωτικά κ.λπ.), περιλαμβανομένων και των δεδουλευμένων και καταβληθέντων τόκων, τόκων υπερημερίας κ.λπ.
- Κόστος νοσηλίων σε ιδιωτικά θεραπευτήρια
- Δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων
- Στοιχεία ασφαλιστικών συμβολαίων ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθένειας
- Δαπάνες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας.
- Δαπάνες ηλεκτρικού ρεύματος ή και ύδρευσης (για πελάτες που η ετήσια κατανάλωση νερού υπερβαίνει το ποσό των 1.000 ευρώ).
Και live έλεγχοι
Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα από τα όπλα που έχει ήδη η ΑΑΔΕ στη διάθεση της για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής είναι το “Έλεγχος-Live”. Από αυτή την εβδομάδα τα στελέχη της εφορίας θα βγαίνουν πιλοτικά στους δρόμους για να κάνουν ελέγχους εξοπλισμένα με tablet. Οι ελεγκτές μπορούν κατά τη διάρκεια του ελέγχου να έχουν εικόνα για το οικονομικό προφίλ του ελεγχόμενου προχωρώντας στην επιτόπια έκδοση του σχετικού σημειώματος με τα αποτέλεσμα του ελέγχου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr