Άλλωστε, με βάση την εμπειρία, διαπιστώνεται ότι η πληρωμή με κάρτα δε σημαίνει ότι πάντα υπάρχει και καταγραφή, παράλληλα, στη φορολογική διοίκηση του εσόδου. Συγκεκριμένα, ορισμένες επιχειρήσεις δικαιολογούν τον τζίρο των καρτών με αποδείξεις άλλων συναλλαγών ενώ ορισμένες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν POS που εκκαθαρίζονται εκτός Ελλάδος.
Επίσης, με το υφιστάμενο σύστημα, π.χ, στην εστίαση, οι παραγγελίες καταγράφονται σε αρχεία στον υπολογιστή και όχι στην ταμειακή, εκδίδονται δελτία παραγγελίας που στη συνέχεια μπορούν να ακυρώνονται, χωρίς να καταγράφονται στην φορολογική μνήμη του μηχανισμού και βέβαια να οδηγούν σε “εξαφάνιση” της τελικής απόδειξης αλλά και του συνδεόμενου τζίρου.
Η νέα άμυνα
Πλέον, με τη διασύνδεση και τις νέες ταμειακές μηχανές (ΦΗΜ), η πληρωμή με κάρτα θα πραγματοποιείται μόνο όταν η απόδειξη εκδοθεί από την ταμειακή. Επίσης, όταν η απόδειξη εκδοθεί από την ταμειακή, το POS δεν θα μπορεί να δεχθεί «ελεύθερες συναλλαγές», δηλαδή συναλλαγές εκτός του ΦΗΜ.
Να σημειωθεί ότι οι νέες ταμειακές (ΦΗΜ) αποθηκεύουν όλα τα ποσά στη φορολογική τους μνήμη, εκδίδουν σχετικές αναφορές και διαβιβάζουν απευθείας, και όχι μέσω υπολογιστή, τις συναλλαγές στην ΑΑΔΕ. Επίσης διασφαλίζουν, ότι οι επιχειρήσεις εστίασης που δέχονται παραγγελίες, εκδίδουν απόδειξη, που εκτυπώνεται μόνο από ενσωματωμένο εκτυπωτή, καθώς καταγράφονται στη φορολογική μνήμη οι εκκρεμείς παραγγελίες («ανοικτά» τραπέζια) και οι εκκρεμείς προς έκδοση αποδείξεις, ενώ εκδίδεται «Z» εφόσον έχουν κλείσει όλα τα ανοιχτά τραπέζια.
Χρηματοδότηση
Να σημειωθεί ότι η χρηματοδότηση του κόστους για την αναβάθμιση και την αντικατάσταση ταμειακών μηχανών και ηλεκτρονικών μηχανισμών θα γίνει από πόρους του Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 165 εκατ. ευρώ. Προβλέπεται, δε, υποβολή αιτήσεων στην Κοινωνία της Πληροφορίας για voucher χρηματοδότησης για τη διασύνδεση, μέσα από 2 κύκλους.
Για τη νέα αυτή διαδικασία το χρονοδιάγραμμα είναι, μετά τις συνεχείς αναβολές, ιδιαίτερα σφιχτό, για τις επιχειρήσεις με τζίρο έως 100.000 ευρώ.
Αναλυτικά, η υποχρεωτική διασύνδεση ταμειακών – POS θα ολοκληρωθεί σε δυο φάσεις:
-
μέχρι το τέλος Ιουνίου για επιχειρήσεις με τζίρο έως 100.000 ευρώ και
-
μέχρι τέλος Ιουλίου για επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 100.000 ευρώ.
Τα προαπαιτούμενα
Να σημειωθεί ότι στο όλο σχέδιο εντάσσεται και η τεχνική προετοιμασία κατασκευαστών Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ) και POS για τα λογισμικά αναβάθμισης και έγκριση των λογισμικών από την ΑΑΔΕ, αλλά και η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την υποχρεωτική απόσυρση των παλαιών μηχανισμών.
Κομβικής, δηλαδή, σημασίας είναι η παραγωγή των ΦΗΜ (Φορλογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών) νέου τύπου από τους κατασκευαστές.
Η διαδικασία έκδοσης απόδειξης
Με το νέο σύστημα:
Ο χειριστής επιλέγει «πληρωμή με κάρτα» και ο ΦΗΜ στέλνει σχετικό αίτημα στο σύστημα πληρωμών με κάρτες EFT/POS.
-
Το σύστημα EFT/POS επιβεβαιώνει αυτόματα στον φορολογικό μηχανισμό τη λήψη του αιτήματος, θέτοντάς τον σε αναμονή του αποτελέσματος.
-
Το POS συνδέεται στον πάροχο υπηρεσιών πληρωμών (τράπεζα ή αντίστοιχη υπηρεσία πληρωμών) και λαμβάνει πληροφορία αν υπήρξε (α) «online έγκριση» ή (β) offline έγκριση ή (γ) απόρριψη offline ή (δ) διακοπή της συναλλαγής.
-
Το σύστημα EFT/POS αποκρίνεται στον ΦΗΜ με το τελικό αποτέλεσμα: απόρριψη ή έγκριση. Ταυτόχρονα με την έγκριση, στέλνει και τα βασικά στοιχεία της συναλλαγής (όπως αριθμό συναλλαγής, κωδικό έγκρισης κ.λπ.) αλλά και δεδομένα για εκτύπωση της απόδειξης από τον ΦΗΜ.
-
Ο φορολογικός μηχανισμός – ΦΗΜ επιβεβαιώνει τη λήψη του τελικού αποτελέσματος. Σε περίπτωση που η επιβεβαίωση αυτή, για οποιονδήποτε λόγο, δεν τεκμηριωθεί από το σύστημα EFT/POS, τότε το EFT/ POS δημιουργεί σχετική σήμανση για τη μη διεκπεραίωση της συναλλαγής από τον φορολογικό μηχανισμό.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr