Αναλυτικά, τα συνολικά έσοδα από φόρους (Α.Λ.Ε. 11), ταξινομημένα στις επτά κύριες κατηγορίες φόρου, για την περίοδο για το 2022 σε σχέση με το 2021, παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα:
Όπως φαίνεται στον εν λόγω πίνακα, οι έξι από τις επτά κύριες κατηγορίες φόρου, παρουσιάζουν θετική μεταβολή το 2022 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η συνολική αύξηση κατά 7.119,02 εκ. € αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των εσόδων από τους φόρους επί αγαθών και υπηρεσιών (Α.Λ.Ε. 111) και τον φόρο εισοδήματος (Α.Λ.Ε. 115). Μικρότερες - σε απόλυτες τιμές - αυξήσεις, παρουσιάζουν επίσης τα έσοδα από τους φόρους και δασμούς επί εισαγωγών (Α.Λ.Ε. 112), από τους λοιπούς φόρους επί παραγωγής (Α.Λ.Ε. 114), από τους τακτικούς φόρους ακίνητης περιουσίας (Α.Λ.Ε. 113) και τέλος από τους φόρους κεφαλαίου (Α.Λ.Ε. 116). Στον αντίποδα, μείωση παρουσιάζουν τα έσοδα από λοιπούς τρέχοντες φόρους (Α.Λ.Ε. 119).
Η αύξηση των εσόδων που παρατηρείται στους φόρους επί αγαθών και υπηρεσιών (Α.Λ.Ε. 111), που αποτελούν την κατηγορία φόρων με τη μεγαλύτερη συμμετοχή (57%) στα συνολικά έσοδα από φόρους το 2022, σχετίζεται με το αυξημένο επίπεδο οικονομικής δραστηριότητας που, μεταξύ άλλων παραγόντων, επέφερε η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων της υγειονομικής κρίσης, σε σχέση με το 2021. Σύμφωνα με τα σχετικά δελτία τύπου της ΕΛΣΤΑΤ, ο κύκλος εργασιών και στα τρία πρώτα τρίμηνα του 2022 για το σύνολο των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων της οικονομίας, σημείωσε αύξηση σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Συγκεκριμένα, σημειώθηκε αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 38,4% το Α' τρίμηνο, κατά 39,3% το Β' τρίμηνο και κατά 42,8% το Γ' τρίμηνο, σε σχέση με τις αντίστοιχες χρονικές περιόδους του 2021. Επιπλέον, σύμφωνα με τα μηνιαία σχετικά δελτία, τόσο ο Οκτώβριος όσο και ο Νοέμβριος του 2022 παρουσιάζουν αύξηση στον κύκλο εργασιών σε σχέση με τους ίδιους μήνες του 2021, κατά 30,1% και 20,5% αντίστοιχα.
Επιπροσθέτως, αξίζει να αναφερθεί ότι στα έσοδα της εν λόγω κατηγορίας επιδρούν και τα πληθωριστικά φαινόμενα που καταγράφονται σε παγκόσμιο επίπεδο κατά την εξεταζόμενη περίοδο, τα οποία εδράζονται, μεταξύ άλλων, στην ενεργειακή κρίση, στις διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας και στις ελλείψεις πρώτων υλών. Ειδικότερα, σημειώνεται ότι οι αυξήσεις των τιμών επιδρούν στα στοιχεία που διαμορφώνουν το μέγεθος της τελικής βεβαίωσης ΦΠΑ στην οικονομία και στο ύψος των φορολογικών εσόδων αυτής της κατηγορίας.
Αναλυτικότερα, οι απόλυτες μεταβολές των κύριων κατηγοριών εσόδων από φόρους, που αθροιστικά συντελούν στην αύξηση των εσόδων κατά 7.119,02 εκ. € μεταξύ των ετών 2022/2021, απεικονίζονται χαρακτηριστικά στο παρακάτω γράφημα:
Στον πίνακα που ακολουθεί, παρουσιάζεται συγκριτικά η διαχρονική διακύμανση των επτά κατηγοριών φόρου, την τελευταία πενταετία. Διαπιστώνεται ότι τα έσοδα από φόρους επί αγαθών και υπηρεσιών (Α.Λ.Ε. 111) σημειώνουν υψηλό πενταετίας το 2022, φαινόμενο στο οποίο κρίνεται σκόπιμη η συνεκτίμηση της γενικής αύξησης του επιπέδου των τιμών. Ομοίως, τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος (Α.Λ.Ε. 115) καθώς και τα έσοδα από φόρους και δασμούς επί εισαγωγών (Α.Λ.Ε. 112) το 2022 σημειώνουν υψηλό πενταετίας. Επισημαίνεται για τους φόρους και δασμούς επί εισαγωγών, ότι το μέγεθός τους επηρεάζεται από την αύξηση του διεθνούς επιπέδου των τιμών.
Δείτε εδώ ολόκληρη την έκθεση της ΑΑΔΕ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr