Στόχος είναι αφενός να περιοριστούν τα οποία φαινόμενα διακίνησης και ξεπλύματος “μαύρου” χρήματος κι αφετέρου να «κλειδώσουν» έσοδα, από μια νέα επενδυτική δραστηριότητα, έστω κι αν αυτή το τελευταίο διάστημα είναι σε φάση πίεσης.
Μάλιστα η όλη προσπάθεια γίνεται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και τον διοικητή της Γιώργο Πιτσιλή, με παροχή τεχνογνωσίας από την αμερικανική φορολογική υπηρεσία IRS, που έχει ήδη σχετική τεχνογνωσία, για τον έλεγχο των συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα και ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία.
Να σημειωθεί ότι και η Κομισιόν σχεδιάζει δέσμη μέτρων, αλλά και ρύθμιση της νέας αυτής αγοράς των κρυπτονομισμάτων, που αποτελούν για πολλούς «διέξοδο» για την αποφυγή φορολογίας. Συγκεκριμένα η ΕΕ σχεδιάζει να φέρει πλαίσιο για ονομαστικοποίηση των επενδύσεων σε κρυπτονομίσματα καθώς θεωρείται ότι σε πολλες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται ως μέσα ξεπλύματος χρήματος, φοροδιαφυγής και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.
Επίσης η ΕΕ εξετάζει την πιθανότητα επιβολής στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις αγορές κρυπτονομισμάτων και έχουν Ευρωπαίους χρήστες, της υποχρέωσης να κοινοποιούν τα φορολογικά στοιχεία των πελατών τους στις εθνικές φορολογικές αρχές των κρατών μελών.
Πρόκειται για τον λεγόμενο κανονισμό MiCA ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή από 1-1-2026 και θα απαιτεί από κάθε εταιρεία με πελάτες στην ΕΕ να εγγραφεί και να αναφέρει τις συναλλαγές στις εθνικές αρχές.
Ήδη,δε, έχουν προχωρήσει συζητήσεις κι εντός ΕΕ και αναμένεται η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών να προχωρήσει στην τήρηση δημόσιου μητρώου μη συμμορφούμενων παρόχων υπηρεσιών κρυπτοστοιχείων. Επίσης εξετάζεται πλάνο ελέγχων σε εταιρεία του κλάδου με υψηλό δείκτη “κινδύνου».
Επίσης η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει αναλάβει την εποπτεία των παρόχων υπηρεσιών στα κρυπτονομίσματα. Μάλιστα είχε καλέσει τους παρόχους υπηρεσιών θεματοφυλακής ψηφιακών πορτοφολιών και τους παρόχους υπηρεσιών ανταλλαγής μεταξύ εικονικών νομισμάτων και παραστατικών νομισμάτων, να εγγραφούν έως τις 31 Ιανουαρίου 2021, στο ειδικό μητρώο το οποίο τηρεί.
Να σημειωθεί ότι εισοδήματα από τη διακίνηση κρυπτονομισμάτων εκτιμαται ότι γεννούν υπεραξία κεφαλαίου και άρα θα πρέπει να φορολογούνται με συντελεστή 15%. Όπως αναφέρουν κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείο είναι βέβαιο ότι χρειάζεται ένα πλήρες και καλά τεκμηριωμένο νομοθετικό πλαίσιο που θα φορολογεί τα κρυπτονομίσματα και θα θέτει συγκεκριμένους κανόνες στην αγορά.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση την ετήσια έκθεση της Chainanalysis, κρυπτονομίσματα αξίας 8,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων «ξεπλύθηκαν» κατά το 2021.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr