Οι συγκεκριμένες αλλαγές δρομολογούνται με στόχο να ενισχυθεί η συμμετοχή των πολιτών, τόσο προκειμένου να κάνουν περισσότερες ηλεκτρονικές αγορές, όσο και για να κόβουν αποδείξεις οι κλάδοι οι οποίοι κρίνονται ως «ύποπτοι» για φοροδιαφυγή.
Στο πλαίσιο αυτό, οι κληρώσεις που συμβαίνουν κάθε μήνα με έπαθλο 1.000 ευρώ για ισάριθμους πολίτες, είναι πιθανό να αντικατασταθούν από κληρώσεις με μεγαλύτερα ποσά για λιγότερους τυχερούς, δεδομένου του ότι αναμένεται αύξηση στο σχετικό κονδύλι των 12 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον, τα ποσά αυτά ενδεχομένως να φτάνουν ακόμη και τις 100.000 ευρώ, ενώ οι κληρώσεις είναι πιθανό να γίνονται και σε εβδομαδιαία βάση ή με τζακ ποτ στις περιόδους των εορτών.
Παράλληλα, μελετάται η πιθανότητα στη νέα φορολοταρία να μπαίνουν πληρωμές μόνο από κλάδους που συνηθίζουν να φοροδιαφεύγουν, όπως κομμωτήρια, γυμναστήρια, συνεργεία και δαπάνες σε γιατρούς και δικηγόρους.
Χάρτινες αποδείξεις...ξανά
Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει εκ νέου σε ισχύ τις χάρτινες αποδείξεις, αξιοποιώντας μια νέα εφαρμογή της ΑΑΔΕ για smartphones, που θα ελέγχει την εγκυρότητά τους, με τους πολίτες να δύνανται να σκανάρουν τις αποδείξεις που εκδίδονται με κωδικό QR.
Επιπρσθέτως, υπάρχει σκέψη να δίνεται μπόνους σε εκείνους που βοηθούν στον εντοπισμό εικονικών αποδείξεων από κυκλώματα φοροδιαφυγής με «πειραγμένες» ταμειακές μηχανές. Στην περίπτωση αυτή, το μπόνους είναι πιθανό να περιλαμβάνει ολόκληρο το ποσό ή ένα ποσό κατ’ αποκοπήν.
Οι χάρτινες αποδείξεις, οι οποίες θα σκανάρονται θα μπορούν υπό προϋποθέσιες να προσμετρώνται στη φορολοταρία ή στο «χτίσιμο» του αφορολόγητου για μισθωτούς, αγρότες και συνταξιούχους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr