Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, διαπιστώνεται διαφοροποίηση της φορολογικής μεταχείρισης όσον αφορά επιχειρηματικές ζημίες που προκύπτουν στην Ελλάδα και ζημίες που προκύπτουν σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ / του ΕΟΧ. Ταυτόχρονα, αμφότερες οι κατηγορίες επιχειρηματικού κέρδους υπόκεινται σε φορολογία στην Ελλάδα.
Παράλληλα, όπως επισημαίνεται, η εν λόγω ελληνική νομοθεσία, όπως ερμηνεύεται από υπουργική εγκύκλιο, διαφοροποιεί τη φορολογική μεταχείριση, όσον αφορά τη φορολογική αναγνώριση ζημιών, των φορολογούμενων κατοίκων ημεδαπής των οποίων οι επιχειρήσεις έχουν εγκατασταθεί αποκλειστικά στην Ελλάδα και των φορολογούμενων κατοίκων ημεδαπής των οποίων τουλάχιστον μέρος των επιχειρήσεων έχουν εγκατασταθεί σε άλλα κράτη της ΕΕ / του ΕΟΧ.
Ενώ τόσο τα επιχειρηματικά κέρδη που παράγονται στην Ελλάδα όσο και τα επιχειρηματικά κέρδη που παράγονται σε άλλο κράτος της ΕΕ / του ΕΟΧ υπόκεινται σε φορολόγηση στην Ελλάδα, η μεταχείριση των ζημιών που προκύπτουν στην αλλοδαπή περιορίζεται.
Αυτή η διαφορετική φορολογική μεταχείριση αντιβαίνει στο άρθρο 49 παράγραφος 1 της ΣΛΕΕ (σε συνδυασμό με το άρθρο 54 της ΣΛΕΕ) και στο άρθρο 31 παράγραφος 1 της συμφωνίας ΕΟΧ (σε συνδυασμό με το άρθρο 34 της συμφωνίας ΕΟΧ) και συνιστά περιορισμό του δικαιώματος εγκατάστασης.
Σημειώνεται ότι η διαδικασία για τη διαπίστωση παράβασης κινήθηκε το 2018. Το 2018 απεστάλη προειδοποιητική επιστολή ενώ το 2019 ακολούθησε αιτιολογημένη γνώμη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr