Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι έχουν προθεσμία έως τις 30 Σεπτεμβρίου για να δηλώσουν τα τυχόν αδήλωτα τετραγωνικά των ακινήτων τους στους δήμους, αλλά και να δηλώσουν οικόπεδα εντός σχεδίου που διαθέτουν.
Πολλοί φορολογούμενοι, οι οποίοι έχουν τακτοποιήσει κλειστούς ημιυπαίθριους χώρους ή έχουν νομιμοποιήσει μια αυθαίρετη κατασκευή, ήδη φροντίζουν να τα δηλώσουν στους δήμους για να αποφύγουν αναδρομικές χρεώσεις και πρόστιμα.
Παράλληλα διορθώνουν και τις επιφάνειες αυτές στο έντυπο Ε9 ή το αντίστροφο, δηλαδή περιπτώσεις τακτοποιημένων επιφανειών που έχουν δηλωθεί στον οικείο δήμο και όχι στην ΑΑΔΕ, αποτυπώνονται τώρα και στο Ε9.
Με βάση την πρώτη εικόνα που υπάρχει περίπου 50 εκατ. τ.μ. έχουν καταγραφεί, κυρίως από ακίνητα της περιφέρειας και όχι τόσο των μεγάλων αστικών κέντρων. Στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως οι δήμοι Αθηναίων, Αμαρουσίου, Καλλιθέας και Καισαριανής δεν προκύπτει άμεσο όφελος, καθώς από τις δηλώσεις που υποβλήθηκαν δεν προέκυψαν –τουλάχιστον μέχρι τώρα– αδήλωτες επιφάνειες.
Αντίθετα, ηλεκτροδοτούμενοι χώροι δηλώθηκαν ως μη ηλεκτροδοτούμενοι προκειμένου οι ιδιοκτήτες τους να αποφύγουν την καταβολή των δημοτικών τελών.
Δεδομένου ότι η ελάχιστη επιβάρυνση ανά τετραγωνικό μέτρο κυμαίνεται γύρω στο 1,3 ευρώ χωρίς το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που επιβάλλεται επί της αξίας του ακινήτου, η εκτίμηση για πρόσθετα ετήσια έσοδα τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ μπορεί να αποδειχθεί και μετριοπαθής, δεδομένου ότι υπάρχει ακόμη χρονικό περιθώριο μέχρι την καταληκτική ημερομηνία.
Όπως προκύπτει και από τα αναλυτικά στατιστικά στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η ΚΕΔΕ μέσω της πλατφόρμας, χρειάστηκαν μόλις έξι μήνες –εκ των οποίων οι τρεις ήταν οι μήνες της καραντίνας– για να αποκαλυφθούν περισσότερα από 36 εκατ. τ.μ.
Ιδιοκτήτες ακινήτων που εμφανίζονταν στους Δήμους της Χώρας ότι είχαν συνολική επιφάνεια 102 εκατ. τετραγωνικών μετά τη σχετική πρωτοβουλία για τις δηλώσεις δήλωσαν επιφάνειες φτάνοντας συνολικά το εμβαδόν των ακινήτων τους στα 138 εκατ. τετραγωνικά ή κατά 35%.
Παράλληλα η αποκάλυψη των «ξεχασμένων» επιφανειών στους δήμους αυξάνει και τον τελικό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ.
Ωστόσο εν όψει της λήξης της προθεσμίας οι πολίτες θα πρέπει να ξέρουν τα εξής:
Τα τετραγωνικά μέτρα που αποτυπώνονται στο έντυπο Ε9 πρέπει να είναι ίδια με αυτά που θα δηλωθούν και στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ ή στους δήμους. Για να είναι ίδια η εικόνα θα πρέπει να γίνει πρώτα η διόρθωση στο Ε9. Με τη διόρθωση της επιφάνειας των ακινήτων στο Ε9 εκδίδεται αυτόματα νέο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ
Όσοι ιδιοκτήτες κατέχουν βοηθητικούς χώρους σε πολυκατοικίες, όπως υπόγεια γκαράζ ή αποθήκες που ρευματοδοτούνται από κοινόχρηστα ρολόγια, έχουν πλέον τη δυνατότητα να δηλώσουν και τους χώρους αυτούς στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ ως ηλεκτροδοτούμενους.
Όμως όσον αφορά το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα καθώς πολλοί δήμοι χρεώνουν ΤΑΠ στους ιδιοκτήτες και για τους χώρους αυτούς, σαν αυτοί να μην προσμετρώνται στους κοινόχρηστους και να ρευματοδοτούνται από τα ρολόγια των ιδιοκτητών και όχι από τα κοινόχρηστα ρολόγια.
Σημειώνεται ότι οι κοινόχρηστοι χώροι χρεώνονται μόνο με δημοτικά τέλη και όχι με ΤΑΠ. Προκειμένου να μην υπάρχουν προβλήματα σε περίπτωση μελλοντικής μεταβίβασης τέτοιων ακινήτων και να μην προκύψει εκ των υστέρων οφειλή ΤΑΠ προς τον δήμο προτείνεται οι χώροι αυτοί να δηλώνονται ως ηλεκτροδοτούμενοι από τους αριθμούς παροχής κύριας χρήσης και όχι από τους αριθμούς παροχής των κοινόχρηστων ρολογιών καταμέτρησης του ρεύματος.
Αν όμως οι χώροι αυτοί προσμετρώνται σαφώς στους κοινόχρηστους για τους οποίους οφείλονται μόνο δημοτικά τέλη και όχι ΤΑΠ, τότε πρέπει να δηλώνονται ως ρευματοδοτούμενοι από το κοινόχρηστο ρολόι.
Ο «αέρας» που αναφέρεται στο συμβόλαιο μιας οριζόντιας σύστασης ως δικαίωμα υψούς δηλώνεται ως μη ηλεκτροδοτούμενος.
Οι θέσεις στάθμευσης στην πιλοτή πολυκατοικίας δηλώνονται ως ανοιχτά πάρκινγκ, δηλαδή επιφάνεια του ακινήτου αν είναι ιδιωτικές, ενώ δεν δηλώνονται αν είναι κοινόχρηστοι χώροι.
Όσοι ιδιοκτήτες έχουν αλλάξει χρήση στα ακίνητά τους, π.χ. από επαγγελματική στέγη σε κατοικία ή το αντίθετο, δεν μπορούν να δηλώσουν τη μεταβολή αυτή στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ. Για να δηλώσουν την αλλαγή αυτή θα πρέπει να επισκεφθούν τους δήμους.
Κάθε αλλαγή δικαιώματος επί του ακινήτου, π.χ. από πλήρη κυριότητα σε επικαρπία, δεν μπορεί να δηλωθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ. Απαιτείται επίσκεψη στον δήμο. Επίσης, μόνο στον δήμο θα βγάλουν άκρη οι ιδιοκτήτες ακινήτων, τα οποία βρίσκονται σε καθεστώς υπό απαλλοτρίωσης και αυτό γιατί η πλατφόρμα της ΚΕΔΕ προσφέρει μόνο δυο επιλογές για το είδος του δικαιώματος: Πλήρης κυριότητα και επικαρπία ή οίκηση
Σε περίπτωση που ιδιοκτήτης ενός διαμερίσματος έχει τακτοποιήσει έναν ηµιυπαίθριο χώρο 15 τ.µ., ο οποίος δεν έχει δηλωθεί στον δήµο και στο διαµέρισµα έχωει 50% την πλήρη κυριότητα και το υπόλοιπο 50% ανήκει στη σύζυγό του δε θα πρέπει και οι δυο α κάνουν δήλωση για τον τακτοποιηµένο ηµιυπαίθριο χώρο. Ουσιαστικά δε χρειάζεται να δηλώσουν όλοι οι ιδιοκτήτες την πραγματική επιφάνεια του ακινήτου στο οποίο έχουν δικαιώματα (πλήρης κυριότητα ή επικαρπία). Αρκεί να δηλωθεί από έναν ιδιοκτήτη.
Οικόπεδα εντός σχεδίου και εντός οικισμού: δηλώνονται στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ ή στον δήμο καθώς επιβαρύνονται με ΤΑΠ.
Η δήλωση μπορεί να αφορά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Κάθε μη ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο θα πρέπει να δηλωθεί σε ξεχωριστή σειρά.
Αν τα τετραγωνικά μέτρα του Περιουσιολογίου (Ε9) είναι λιγότερα από αυτά που είναι δηλωμένα στον ΔΕΔΔΗΕ, η δήλωση μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας. Η διαφορά θα εμφανίζεται αρνητική. Αν όμως τα τετραγωνικά μέτρα της δήλωσης είναι λιγότερα από ό,τι στο Περιουσιολόγιο (Ε9), η δήλωση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας. Θα πρέπει να απευθυνθείτε στον αρμόδιο δήμο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr