Χτες ήταν η ώρα της «διπλής δόσης» του Αυγούστου, ενώ από το Σεπτέμβριο και για κάθε μήνα μέχρι τον Φεβρουάριο του 2021 το φορολογικό ημερολόγιο δείχνει ότι θα πρέπει να καταβάλλονται το επόμενο εξάμηνο ταυτόχρονα ΕΝΦΙΑ και φόρος εισοδήματος πέρα από τις άλλες υποχρεώσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ στην συντριπτική τους πλειοψηφία όσοι υπέβαλαν δηλώσεις τον Αύγουστο, μετά την εκκαθάριση έχουν χρεωστικό εκκαθαριστικό με φόρους άνω των 2.000 ευρώ ο καθένας κατά μέσον όρον.
Αναλυτικά από την παράταση των δηλώσεων που δόθηκε τον Ιούλιο μέχρι το τέλος της διορίας υποβολής τους υπεβλήθησαν σχεδόν 1,150 εκατομμύρια δηλώσεις και περίπου 450.000 ΑΦΜ καλούνται να πληρώσουν πρόσθετο φόρο με ισάριθμα χρεωστικά εκκαθαριστικά φόρου.
Πάντως με βάση τις δηλώσεις του υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα στον Alpha η πορεία είσπραξης των κρατικών εσόδων, πάνω στα οποία βασίζεται η όποια πρόθεση για προώθηση μόνιμων μειώσεων φόρων, δεν δημιουργεί ανησυχίες. Ο υπουργός ανέφερε ότι τα έσοδα του προϋπολογισμού εμφανίζουν μικρότερη μείωση σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, ενώ ειδικά για τον Αύγουστο είναι εντός ή λίγο υψηλότερα από τους επικαιροποιημένους στόχους, λόγω και των παρατάσεων στις προθεσμίες και της καταβολής δύο δόσεων του φόρου εισοδήματος.
Πάντως στο οικονομικό επιτελείο έχουν βγάλει το σχετικό «αριθμητήριο» εν όψει των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, που αναμένεται να περιλαμβάνουν ένα ένα μίγμα μόνιμων και προσωρινών μειώσεων φόρων, με στόχο τη στήριξη της οικονομίας και όσων επλήγησαν. Χτες πάντως με φειδώ στις όποιες αναφορές, ο κ. Σταίκούρας προανήγγειλε εκ νέου έναν τρίτο κύκλο της «επιστρεπτέας προκαταβολής» για τον Σεπτέμβριο, με βάση και τα στοιχεία για τους τζίρους του Αυγούστου και σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας που επλήγησαν περισσότερο. Επιπλέον, επανέλαβε ότι οι συσσωρευμένες οφειλές λόγω της πανδημίας θα μπορούν να εξοφλούνται μετά από τον Απρίλιο 2021 είτε σε 12 (άτοκες) είτε σε 24 (με επιτόκιο 2,5%) δόσεις.
Σε σχέση με τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας είπε ότι είναι στο ύψος των 34,5- 35 δισ. ευρώ, ενώ παρέπεμψε στις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ την προσεχή Παρασκευή για το ύψος της ύφεσης το β’ τρίμηνο εφέτος. Πρόσθεσε, πάντως, ότι σύμφωνα με τους πρόδρομους δείκτες, το ύψος της ύφεσης δεν απέχει από το βασικό σενάριο του υπουργείου. Επισημαίνοντας ότι ήδη η Κομισιόν αναθεώρησε επί τα βελτίω τις εκτιμήσεις της για τη χώρα μας-ενώ επί τα χείρω για άλλες-, «και άρα κάτι καλό κάνουμε». Σύμφωνα με πληροφορίες η όποια συγκρατημένη αισιοδοξία βασίζεται ότι στο κρίσιμο τρίμηνο για το ελληνικό ΑΕΠ, που είναι το τρίτο, εντάσσεται και ο Αύγουστος, που έστω και σε μερικά μέρη κάπως λειτούργησε ικανοποιητικά το τουρισμός, τονώνοντας τη ζήτηση και τα δημόσια έσοδα. Όπως αναφέρεται χερσαίοι προορισμοί ή κάποια κοντινά νησιά στην Αθήνα άντεξαν κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί στα μεγέθη του τρίτου τριμήνου και στα έσοδα του οκταμήνου κι έτσι τελικά η ύφεση δεν θα ξεπεράσει το 8% σε ετήσια βάση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση την καθιερωμένη έρευνα του ΙΝ.ΕΜ.Υ – ΕΣΕΕ για τις θερινές εκπτώσεις του 2020. που δημοσιεύτηκε χτες οι πωλήσεις κατά τη διάρκεια των θερινών εκπτώσεων σημείωσαν μεγάλη πτώση, με τις επιδόσεις να χειροτερεύουν ακόμη και σε σχέση με το δεκαπενθήμερο των εκπτώσεων του Ιουλίου. «Χωρίς αμφιβολία, το γεγονός αυτό ερμηνεύεται από την αύξηση των κρουσμάτων κατά τη διάρκεια του Αυγούστου σε συνδυασμό με τα απαραίτητα για την υγεία των πολιτών μέτρα που ελήφθησαν. Ωστόσο, τα μέτρα στήριξης που έλαβε η κυβέρνηση φαίνεται να απέτρεψαν την ολοκληρωτική κατάρρευση της αγορά» αναφέρει το ΙΝ.ΕΜ.Υ – ΕΣΕΕ.
Μια καταγραφή, έστω και για το δεύτερο τρίμηνο, που δεν είναι το κομβικό, της πορείας της οικονομίας αναμένεται να υπάρξει την Παρασκευή, οπότε και η ΕΛΣΤΑΤ θα κάνει τις ανακοινώσεις για το ΑΕΠ για το β΄τρίμηνο της χρονιάς.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr