Πρόκειται για τα ποσά προς συμψηφισμό (25%) για τους φορολογούμενους οι οποίοι κατέβαλαν εξολοκλήρου και εμπροθέσμως το συνολικό ποσό του Φ.Π.Α. του μηνός Μαρτίου 2020 (διπλογραφικά βιβλία) και Α' τριμήνου 2020 (απλογραφικά βιβλία).
Σύμφωνα με σχετική απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργου Πιτσιλή, (υπ’ αριθμόν Α1104/2020) η οποία δημοσιεύθηκε τον Μάιο, η διαδικασία επιστροφής του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στις επιχειρήσεις γίνεται πιο «απλή και σύντομη».
Αναλυτικά, κατά την απόφαση:
1. Ο ΦΠΑ θα επιστρέφεται, με την επιφύλαξη των περί παραγραφής διατάξεων, εφόσον καταβλήθηκε στο Δημόσιο αχρεωστήτως, είτε εξαρχής ή από επιγενόμενο λόγο.
2. Η διαδικασία που θα ακολουθείται για την επιστροφή πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ που προκύπτει από την υποβολή περιοδικής δήλωσης θα προβλέπει την εφαρμογή μεθόδου ανάλυσης κινδύνου.
Με την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης ΦΠΑ -στην οποία ο υπόχρεος θα πρέπει να έχει συμπληρώσει τον κωδικό 503 με αιτούμενο ποσό για επιστροφή, να έχει επιλέξει μία από τις αιτίες επιστροφής πλην της μείωσης χρεωστικού υπολοίπου και να έχει συμπληρώσει τον ΙΒΑΝ του τραπεζικού του λογαριασμού- θα δημιουργείται ηλεκτρονικά αίτηση επιστροφής ΦΠΑ η οποία θα πρέπει να συμπληρώνεται και να υποβάλλεται επίσης ηλεκτρονικά.
Ο υποκείμενος στον φόρο θα ενημερώνεται με σχετική ανάρτηση στην προσωποποιημένη πληροφόρηση στον διαδικτυακό τόπο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (www.aade.gr) ή και με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην τελευταία δηλωθείσα από αυτόν στη Φορολογική Διοίκηση διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για τη δημιουργία του αιτήματος επιστροφής. Με την αίτηση επιστροφής, δεν θα απαιτείται να συνυποβάλλεται κανένα δικαιολογητικό για την αιτία δημιουργίας του υπολοίπου ποσού προς επιστροφή.
3. Το αιτούμενο ποσό προς επιστροφή που αναγράφεται στη δήλωση ΦΠΑ θα επιστρέφεται από τη Φορολογική Διοίκηση κατόπιν κεντρικής αξιολόγησης των αιτήσεων που δημιουργούνται ηλεκτρονικά, με βάση κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, τα οποία δεν δημοσιοποιούνται. Περιπτώσεις που εμπίπτουν σε ένα ή περισσότερα κριτήρια ανάλυσης κινδύνου θα παραπέμπονται πρώτα για έλεγχο.
Η διαδικασία
Για να δουν τα ποσά και τα στοιχεία επιστροφών, οι δικαιούχοι μπορούν με τους κωδικούς τους στο Taxis να προχωρήσουν στην ακόλουθη διαδικασία:
- Εισέρχονται στην προσωποποιημένη πληροφόρηση του Taxisnet
- Επιλέγουν τα στοιχεία επιστροφών
- Εμφάνιση πίνακα με τα παρακάτω στοιχεία:
- Δ.Ο.Υ ή ελεγκτικό κέντρο
- Αριθμός και έτος
- Έτος αναφοράς
- Είδος φόρου
- Ποσό επιστροφής
- Πηγή (θα αναφέρει πιθανότατα οίκοθεν ΑΦΕΚ έκπτωσης μέσω τραπεζών).
Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, ο συμψηφισμός διενεργείται, είτε με αίτημα που υποβάλλεται μέσω email από τον δικαιούχο στην αρμόδια εφορία, είτε με αυτεπάγγελτο (χωρίς αίτηση) συμψηφισμό από τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. με άλλες οφειλές ή δόσεις ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής στη Φορολογική Διοίκηση, οι οποίες έχουν καταληκτικές ημερομηνίες καταβολής μετά την 1η Μαΐου 2020, εφόσον δεν υποβληθεί αίτημα από τον φορολογούμενο για συμψηφισμό με άλλες οφειλές. Το αίτημα μπορεί να αφορά και μελλοντικές οφειλές, δηλαδή οφειλές που δεν έχουν ακόμη βεβαιωθεί κατά τον χρόνο του αιτήματος.
Για παράδειγμα, φορολογούμενος με διπλογραφικά βιβλία (Ομόρρυθμη Εταιρεία) εξοφλεί 30 Απριλίου ποσό 4.000 ευρώ και κατά τον ίδιο χρόνο εξοφλεί και το ποσό φόρου της δήλωσης ΦΠΑ της φορολογικής περιόδου Φεβρουαρίου 2020 (εφόσον απαιτείται). Ως εκ τούτου τυγχάνει ευεργετήματος ποσού 1.000 ευρώ για συμψηφισμό. Η εταιρεία υποβάλλει 30 Ιουνίου τη δήλωση φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2019 και κατά τον χρόνο της βεβαίωσης του φόρου δεν έχει υποβάλει αίτηση συμψηφισμού του ευεργετήματος με συγκεκριμένες οφειλές. Συνεπώς, το ποσό των 1.000 ευρώ μπορεί να συμψηφιστεί αυτεπαγγέλτως (χωρίς αίτηση) από τη Φορολογική Διοίκηση με τη βεβαιωθείσα οφειλή από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2019.
Γιώργος Αλεξάκης - Χαρά Κάνδηλα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr