Από το τέλος επιτηδεύματος εισπράττονται κάθε χρόνο για το Δημόσιο 480 εκατ. ευρώ και ασφαλώς η κυβέρνηση θα πρέπει πρώτα να πείσει τους θεσμούς για να καταφέρει να το μειώσει.
Η πέμπτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση μόλις ξεκίνησε και όπως ισχύει με όλες τις φοροελαφρύνσεις που προτίθεται να κάνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, έτσι και στην περίπτωση του τέλους επιτηδεύματος, θα πρέπει να υπάρξει η έγκριση των θεσμών. Η κυβέρνηση με μια σειρά από κινήσεις που προωθεί (ηλεκτρονικά βιβλία, νέες αντικειμενικές, στήριξη επενδύσεων) θεωρεί πως θα πείσει τους θεσμούς να ανάψουν το «πράσινο φως».
Σίγουρα πάντως η μείωση του τέλους επιτηδεύματος θα ανακουφίσει σημαντικά όσους επιβαρύνονται από αυτό. Ας μην ξεχνάμε πως ξεκινάει από τα 600 ευρώ και φθάνει μέχρι και τα 1.000 ευρώ ετησίως. Οι ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες πληρώνουν ετήσιο χαράτσι 650 ευρώ.
Με τη μείωση το τέλος επιτηδεύματος, από 650 ευρώ, θα μειωθεί στα 455 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και στα 700 ευρώ για τις επιχειρήσεις.
Υπενθυμίζεται ότι το τέλος επιτηδεύματος εφαρμόσθηκε το 2011 μαζί με την έκτακτη εισφορά. Λόγω αδυναμίας περιορισμού της φοροδιαφυγής, κυρίως στους ελεύθερους επαγγελματίες, και υπό την πίεση της τρόικας, η τότε κυβέρνηση επέβαλε οριζόντιο τέλος σε επιτηδευματίες (φυσικά και νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες) και ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα.
Το 2020 στόχος είναι να ξεκινήσει η μείωσή του, ενώ τελικός… προορισμός είναι η πλήρης κατάργησή του έως το τέλος του 2023.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr