Πολλές από τις εξελίξεις αυτές, προέρχονται από τη νομολογία των Διοικητικών Δικαστηρίων και του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ, από την πλευρά της, η ΑΑΔΕ, ανταποκρίνεται άμεσα σε πολλές από αυτές, αλλά όχι σε όλες, όπως τόνισε ο ομιλητής. Οι αποφάσεις αυτές, δημιουργούν σημαντικά οφέλη για τους φορολογούμενους, αλλά και τις ίδιες τις φορολογικές αρχές. Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα, ο κος Μήτσιος ανέφερε, μεταξύ άλλων:
- την καθιέρωση του κανόνα της πενταετούς παραγραφής, χωρίς συνεχείς παρατάσεις στην εκπνοή του χρόνου,
- τη μείωση της φορολογικής βάσης σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ στο πλαίσιο της προ-πτωχευτικής διαδικασίας,
- τον χαρακτηρισμό της εισφοράς αλληλεγγύης ως «τακτικού» / συνήθους φόρου επί του εισοδήματος και η υπαγωγή του στο πεδίο εφαρμογής των Συμβάσεων Αποφυγής Διπλής Φορολογίας,
- την ενσωμάτωση της οδηγίας ATAD για την αποφυγή των καταχρήσεων.
Σχετικά με το ζήτημα της ηλεκτρονικής τιμολόγησης (e-invoicing) και την πιλοτική εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων το 2020, ο κος Μήτσιος τόνισε ότι, «παρόλο που αναγνωρίζουμε τα προβλήματα της μεταβατικής περιόδου, είναι εξόχως σημαντικό να γίνει το συντομότερο δυνατόν, με σκοπό την πάταξη της φοροδιαφυγής».
Τέλος, αναφερόμενος στο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε πρόσφατα, ο κος Μήτσιος τόνισε ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, έχοντας συμπεριλάβει αρκετές από τις κατά καιρούς προτάσεις της ΕΥ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr