Παράλληλα χτες με ανακοίνωσή της η ΑΑΔΕ αποκάλυψε ότι σε επιχειρήσεις υπήρχαν «μαϊμού» ταμειακές που έσβηναν αποδείξεις. Μόνον από την τελευταία έρευνα έχουν εντοπιστεί ήδη 100 εταιρίες και 10 ειδικά λογισμικά με τα οποία οι επιτήδειοι εμφάνιζαν άλλες αποδείξεις στην εφορία, από αυτές που έκοβαν στα τραπέζια των καταστημάτων τους. Μόνον από την συγκεκριμένη υπόθεση και μόνον από ΦΠΑ, το δημόσιο υπολογίζεται πως έχασε 6 εκατομμύρια ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό οι Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων έχουν ολοκληρώσει 103 έρευνες για απάτες στο ΦΠΑ, άλλες 340 έρευνες με διάφορα αντικείμενα, καθώς και 17.062 στοχευμένους μερικούς επιτόπιους ελέγχους με ποσοστά παραβατικότητας 62%. Όσον αφορά στον εντοπισμό διαφυγόντων εσόδων, με τη συμπλήρωση του 9μήνου άγγιξαν τα 100 εκατ. Ευρώ.
Ο στόχος πάντως της υπηρεσίας είναι για 500 ειδικούς ελέγχους για τον εντοπισμό παράνομου λογισμικού ως προς την έκδοση φορολογικών εσόδων αλλά και για άλλες παραβατικές συμπεριφορές «υψηλής τεχνολογίας».
Πάντως πληροφορίες αναφέρουν ότι το εν λόγω κύκλωμα έχε και πολλά παρακλάδια που έχει απλωθεί σε πολλές επιχειρήσεις. Ήδη πάντως η ΑΑΔΕ έλαβε έγκριση ειδικού κονδυλίου για υπερωρίες, νυχτερινά και Κυριακάτικα ως το τέλος του έτους για την ένταση και επέκταση των ελέγχων. Συγκεκριμένα, 48.738 ευρώ θα καλύψουν απογευματινές υπερωρίες 343 στελεχών της επιτελικής Διεύθυνσης Προγραμματισμού και των ΥΕΔΔΕ, ενώ άλλα 64.303 ευρώ θα καλύψουν νυχτερινές υπερωρίες, Κυριακάτικα και αργίες για 231 Ράμπο της ΑΑΔΕ, που θα συντονίσουν και θα πραγματοποιήσουν ελέγχους ως τις 31 Δεκεμβρίου.
Τούτων δοθέντων μπαίνει και πάλι εμφατικά το θέμα σύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τις υπηρεσίες του κράτους ΚΕΠΥΟ, ΑΑΔΕ κτλ ως ένα μέτρο διαχείρισης της hi tech φοροδιαφυγής.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr