Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε από τη ΔΕΘ ότι «μειώνεται ο φόρος επιχειρήσεων από 28% στο 24%, καθώς και στα μερίσματα, από 10% σε 5%».
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το φορολογικό νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί τον επόμενο μήνα, «θα δημιουργήσει συνθήκες ώστε η Ελλάδα να γίνει έδρα μεγάλων πολυεθνικών που καλύπτουν την περιοχή μας». Θα αποσαφηνίζει και την έννοια της φορολογικής κατοικίας. Το νομοσχέδιο θα δίνει κίνητρο σε επιχειρήσεις που θα ενισχύουν τους εργαζόμενους τους με παροχές σε είδος.
Ο ίδιος εξήγησε ότι με τα μέτρα αυτά η κυβέρνηση διευκολύνει τις επιχειρήσεις και «γι' αυτό και απαιτεί από αυτές να πληρώνουν τους μειωμένους φόρους, να τηρούν την εργατική νομοθεσία και να φροντίζουν τους υπαλλήλους τους, αλλά και να σέβονται το περιβάλλον. Η ελληνική επιχειρηματικότητα πρέπει να αλλάξει εργοδοτικά πρότυπα. Με τον ίδιο τρόπο που προσωπικά είμαι σύμμαχος της υγιούς και δημιουργικής επιχειρηματικότητας, μετατρέπομαι και σε σκληρό αντίπαλο όποιου την προσβάλλει με την αντεργατική και αντικοινωνική συμπεριφορά του».
Οι μεταβολές στις ευρωπαϊκές χώρες
Σημειώνεται ότι το Βέλγιο μείωσε το νόμιμο φόρο εισοδήματός του από 34% το 2017 σε 29,6% το 2018. Από το 2020, το ποσοστό θα μειωθεί περαιτέρω στο 25%. Η Νορβηγία μείωσε τον συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων από 24% το 2017 σε 23% το 2018 και 22% το 2019, ενώ η Σουηδία θέσπισε μείωση του φορολογικού συντελεστή για επιχειρήσεις από 22% το 2018 σε 21,4% το 2019. Μια περαιτέρω μείωση στο 20,6% προβλέπεται για το 2021.
Από την άλλη, η Πορτογαλία είναι μία από τις τρεις ευρωπαϊκές χώρες όπου έχει αυξήσει τον υψηλότερο συνδυασμένο φορολογικό συντελεστή μαζί με την Τουρκία και τη Λετονία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr