Όπως τονίζουν οι 2 συντελεστές ΦΠΑ στην εστίαση δημιουργούν σύγχυση και περαιτέρω στρεβλώσεις στην αγορά, ενώ υπονομεύουν την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος στην εκκίνηση της σεζόν. «Αποδεδειγμένα ο υψηλός ΦΠΑ στην εστίαση έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο για τον κλάδο της εστίασης όσο και για τον τουρισμό, που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες πηγές εσόδων για τη χώρα» σημειώνουν σχετικά. Παράλληλα, τονίζουν ότι ενώ οι επιχειρηματίες της εστίασης είναι έτοιμοι να μετακυλήσουν τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση με αντίστοιχες μειώσεις στις τιμές, η απόφαση για παραμονή μέρους της εστίασης στο 24% λειτουργεί αποτρεπτικά για μία τέτοια κίνηση.
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν «το 24% αποτελεί αποδεδειγμένα κίνητρο για παραβατικότητα και φοροδιαφυγή. Ενισχύει τον αθέμιτο ανταγωνισμό και την παραοικονομία. Ειδικότερα τώρα, ο διαχωρισμός θα ενισχύσει εκ νέου την παραβατικότητα μέσα στα καταστήματα εστίασης, καθώς αφήνει περιθώρια να κόβονται αποδείξεις για τα ροφήματα, με το ΦΠΑ που αναλογεί σε κωδικούς που έχουν 13% ΦΠΑ (π.χ. τυρόπιτα), κάτι που προβληματίζει έντονα και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.»
Ειδικά για τον καφέ και τα ροφήματα αναφέρουν ότι καθώς αποτελούν το 55% της εστίασης η μείωση του ΦΠΑ μόνο στα τρόφιμα δημιουργεί ζητήματα αποτελεσματικότητας του μέτρου. «Είναι παράλογο τα ροφήματα στα s/m να πωλούνται με 13% και στα μαγαζιά εστίασης με 24% (ενώ θα σερβίρονται με λίγο νερό και πάγο)» αναφέρουν και προσθέτουν:
«Η συνολική μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% είναι ένα αναπτυξιακό μέτρο που θα προσελκύσει νέες επενδύσεις στον τουρισμό και θα μειώσει την ανεργία στον κλάδο, ενώ παράλληλα είναι ένα φιλολαϊκό μέτρο, που αγγίζει όλη την κοινωνία, τους καταναλωτές, τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις σεβάστηκαν την απόφαση της κυβέρνησης σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού, παρότι το κόστος λειτουργίας είναι δυσβάσταχτο λόγω των συνεχών φορολογικών επιβαρύνσεων, με ρίσκο σε κάποιες περιπτώσεις την ίδια τη βιωσιμότητά τους. Η συνολική μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% θα ισορροπούσε την επιβάρυνση που υπέστησαν από τον κατώτατο μισθό και θα έδινε ανάσα στις επιχειρήσεις του κλάδου, ενώ θα δημιουργούσε νέες ευκαιρίες για ανάπτυξη.»
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr