Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Σε κάθε περίπτωση οι διαρροές κάνουν λόγο για αλλαγές στο σύστημα φοροεισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 35 – 40% με επαναφορά του Φ.Μ.Α.Π., μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια στο 7%, σε μεταφορές και σε είδη διατροφής στο 13%, αλλά και την αύξηση των κοινωνικών δαπανών.
Επίσης από το Μέγαρο Μαξίμου έγινε λόγος με σχετικές διαρροές πληροφοριών για παρεμβάσεις ύψους 3 δισ. ευρώ για την στήριξη της απασχόλησης (με εξαίρεση της δαπάνης από τον υπολογισμό των μνημονιακών πρωτογενών πλεονασμάτων).
Ο στόχος στον ΕΝΦΙΑ
Ειδικά για τον ΕΝΦΙΑ καλλιεργείται κλίμα αλλαγών καθώς ήταν ο φόρος που έριξε τον Αντώνη Σαμαρά και έχει έναν υψηλό πολιτικό συμβολισμό. Ούτως ή άλλως βάση της συμφωνίας που ήδη υπάρχει με τους Θεσμούς οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων πρέπει να αντικατασταθούν από τις εμπορικές το αργότερο έως τον Ιούνιο κι άρα ο υπολογισμός θα αλλάξει. Βέβαια είναι πολύ δύσκολο να γίνουν μέχρι τότε οι απαιτούμενες προσαρμογές ενώ υπάρχει και άλλη μία δυσκολία. Ο ΕΝΦΙΑ αποτελεί βάση για την τήρηση των δημοσιονομικών στόχων καθώς αποδίδει ετησίως 2,65 δισ.
Εδώ η κυβέρνηση έρχεται αντιμέτωπη με μια από τις δεσμεύσεις της καθώς έχει πει ότι θα προχωρήσει σε αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ με φόρο περιουσίας ο οποίος ουσιαστικά θα είναι ο πρώην Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Ο νέος φόρος εξετάζεται να υπολογίζεται όχι ανά τετραγωνικό που ισχύει σήμερα αλλά με βάση την αξία της ακίνητης περιουσίας κάθε φορολογούμενου, όπως γίνεται σήμερα με τον συμπληρωματικό φόρο. Επίσης εξετάζεται το αν θα καθοριστεί ένα όριο πάνω από το οποίο θα φορολογείται κάποιος για τα ακίνητό του, αλλά και σειρά κοινωνικών κριτηρίων για την αποτροπή φορολόγησης χαμηλών στρωμάτων.
Όμως για να γίνει αυτό θα πρέπει να γίνει ο επανα - υπολογισμός της αξίας των ακινήτων βάση των εμπορικών τιμών αλλά και να υπάρχει περιουσιολόγιο. Έτσι μόνο θα υπάρχει μια εικόνα για τη συνολική περιουσία (κινητή και ακίνητη) του καθενός που θα αποτελεί τη βάση για τη φορολόγηση.
Από το Μαξίμου, μάλιστα, αναφέρουν ότι μέτρα και αντίμετρα θα ισχύουν από 1-1-2019 ανεξαρτήτως από τους στόχους του πλεονάσματος.
Όμως είναι ξεκάθαρο ότι ο όλος αυτός σχεδιασμός, έχει να κάνει με μια προσπάθεια να βρεθεί μια «σανίδα» σωτηρίας εν όψει σκληρών αποφάσεων. Η πίεση για μέτρα που κτυπούν συντάξεις και αφορολόγητο κτυπά την εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ και κοστίζει πολιτικά. Άρα θα πρέπει να αναζητηθεί μια ρητορική που θα ισοσταθμίζει τις οικονομικές απώλειες που θα κληθούν να πληρώσουν χαμηλά οικονομικά στρώματα.
Το «πακέτο» μέτρων και η σκληρή παραγματικότητα
Σημειώνεται ότι η απαίτηση των θεσμών για πρόσθετα έσοδα 1,3 δισ. ευρώ ή 0,75% του ΑΕΠ για πλεονάσματα 3,5% μετά το 2018 οδηγεί σε σενάρα για αφορολόγητο 6.600 ευρώ, από 8.636 ευρώ που είναι σήμερα για τον άγαμο. Όμως το του κενό των 500-550 εκατ. ευρώ που εξακολουθεί να υφίσταται στον προϋπολογισμό του 2018 δεν αποκλείεται να φέρει τη μείωση στο αφορολόγητο από το 2018.
Με βάση αυτό το σενάριο το αφορολόγητο θα υποχωρήσει σε πρώτη φάση στα επίπεδα των 7.200 ευρώ περίπου, για να καταλήξει στα 6.600 ευρώ από την 1η Ιανουαρίου του 2019 και σε έκπτωση φόρου 1.470 ευρώ.
Στην περίπτωση που το αφορολόγητο διαμορφωθεί στα 6.600 ευρώ και δεν υπάρξουν αλλαγές στους συντελεστές της φορολογικής κλίμακας, τότε ο φόρος εισοδήματος θα αγγίξει ακόμα και μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες με μηνιαίο εισόδημα που υπερβαίνει τα 558 ευρώ (12 μισθοί στον δημόσιο τομέα και συντάξεις) και 478 ευρώ (14 μισθοί στον ιδιωτικό τομέα).
Με βάση τους υφιστάμενους φορολογικούς συντελεστές, οι επιβαρύνσεις ξεκινούν από τα 22 ευρώ και φτάνουν τα 448 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή, μισθωτός χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα 8.000 ευρώ σήμερα δεν πληρώνει φόρο για το εισόδημά του. Εάν το αφορολόγητο μειωθεί στα 6.600 ευρώ τότε θα κληθεί για πρώτη φορά να πληρώσει φόρο 308 ευρώ.
Επίσης εξετάζεται νέα μείωση των καταβαλλόμενων συντάξεων (σ.σ. από τις οποίες θα εξοικονομηθεί άλλο 1,3 δισ. ευρώ ή 0,75% του ΑΕΠ). Άρα μαζί με το αφορολόγητο το χτύπημα θα είναι διπλό) και αυτό θα επέλθει ανεξάρτητα αν η Αθήνα επιτυγχάνει ή όχι τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ που παραμένει σε ισχύ και μετά το 2018.
Επιπλέον λόγω του κενού στα δημοσιονομικά στοιχεία του 2018 εξετάζεται από τους θεσμούς η κατάργηση φοροαπαλλαγών. Π.χ «η δεξαμενή» περιλαμβάνει.:
• απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ που υπολογίζονται σε κάτι λιγότερο από 90 εκατ. ευρώ
• απαλλαγές από ιατρικές δαπάνες ξεπερνάνε τα 120 εκατ. Ευρώ
• έκπτωση του 1,5% στην παρακράτηση φόρου είναι κάτι λιγότερο από 70 εκατ.Ευρώ
• απαλλαγές από τους ΕΦΚ καυσίμων περίπου 600 εκατ. Ευρώ και άλλα 470 εκατ. Ευρώ από τις απαλλαγές ΕΦΚ στο αλκοόλ, αλλά και απαλλαγές περίπου 360 εκατ. Ευρώ για έσοδα από μερίσματα που για πρώτη φορά στον ειδικό τόμο των Φορολογικών Δαπανών καταγράφηκαν.
Γιώργος Αλεξάκης