Με όχημα την επέκταση των ψηφιακών συναλλαγών, την ένταση των ελέγχων αλλά και την αποστολή των εκκαθαριστικών από τον επόμενο μήνα φιλοδοξούν να φτάσουν τα 4 δισ. ευρώ έσοδα ανά μήνα ώστε να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα στην τελευταία συμφωνία και να μην πέσει ο σχετικός «κόφτης». Στο πλαίσιο αυτό η κατάθεση του νομοσχεδίου για το ψηφιακό χρήμα, όπου προβλέπονται οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων για αποδοχή καρτών και το χτίσιμο του αφορολόγητου με ψηφιακές συναλλαγές εκτιμάται ότι θα βοηθήσει την προσπάθεια.
Ωστόσο η αφετηρία είναι δυσμενής καθώς το πρώτο τετράμηνο του έτους λόγω και της ύφεσης, αλλά και της περιορισμένης τουριστικής κίνησης στην αρχή του έτους στους βασικούς προορισμούς τα έσοδα ήταν μειωμένα. Τα στοιχεία του προϋπολογισμού, που είδαν το φως της δημοσιότητας, για το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου δείχνουν ότι τα έσοδα από ΦΠΑ σε νησιά όπως παράδειγμα η Μύκονος παρουσιάζουν υστέρηση έναντι των στόχων κατά 62%.
Παράλληλα, σε άλλα νησιά με μεγάλη τουριστική κίνηση, όπως η Σαντορίνη, η Πάρος, η Ρόδος, η Κως και η Ζάκυνθος η απόκλιση έναντι των στόχων κυμαίνεται από 35% έως 40%.
Έτσι τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού στο τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου υπολείπονται του στόχου κατά 488 εκατομμύρια ευρώ, αλλά και στα έσοδα από ΦΠΑ για το αντίστοιχο τετράμηνο που υστερούν κατά 127 εκατομμύρια ευρώ έναντι των στόχων.
Ωστόσο η εικόνα φαίνεται να είναι καλύτερη τον Μάιο σε ό,τι αφορά τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού, που είναι αυξημένα κατά 473 εκατομμύρια ευρώ έναντι του στόχου. Λόγω της απειλής φορολόγησης με νέους συντελεστές για τα προϊόντα, των ΕΦΚ για μπύρα κτλ, πολλοί έσπευσαν να βάλουν παραγγελίες ή να τιμολογήσουν κι έτσι υπήρξε συνακόλουθη πορεία και των εσόδων.
Πάντως η ισορρόπηση της κατάστασης και στο μέτωπο του τουρισμού το Μάιο φαίνεται να βοήθησε. Οι επόμενοι μήνες πάντως οπότε και το κύριο μέρος της τουριστικής κίνησης θα κρίνει εν πολλοίς και την ευόδωση των στόχων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr