Η ΕΕΝΕ στην οποία προεδρεύει ο επιχειρηματίας του κλάδου των ιατρικών επιχειρήσεων κ. Βασίλης Αποστολόπουλος προτείνει να διατηρηθούν οι ισχύοντες φορολογικοί συντελεστές για τα κέρδη των επιχειρήσεων που δεν ξεπερνούν τα κέρδη του 2014 και τα επιπλέον κέρδη που θα πραγματοποιηθούν, να φορολογηθούν με συντελεστή 10%. Εναλλακτικά, από τα κέρδη που θα βγάλουν οι επιχειρήσεις φέτος, ποσόν που δεν θα υπερβαίνει τον μέσο όρο των κερδών της τελευταίας τριετίας να φορολογηθεί με τους ισχύοντες συντελεστές και το επιπλέον με 10%.
Η λογική της ΕΕΝΕ την οποία εξηγεί ο Αντιπρόεδρος της κ. Χριστιανός Χατζημηνάς (κλάδος υψηλής τεχνολογίας) είναι οτι με το σύστημα αυτό αυξάνονται μεν τα δημόσια έσοδα χωρίς να αποτελεί αντικίνητρο η υπερφορολόγηση των κερδών. Αντίθετα, το σύστημα αυτό αποτελεί κίνητρο για την αύξηση των κερδών που θα δηλώνουν οι επιχειρήσεις, προσφέρει δυνατότητες για αύξηση των επενδύσεων και των προσλήψεων και διευκολύνει τις ξένες επενδύσεις αφού οι ξένοι θα μπορούν αγοράζοντας υφιστάμενες ελληνικές επιχειρήσεις να μεταφέρουν πολλές δραστηριότητες τους στην Ελλάδα προκειμένου τα νέα κέρδη που θα προκύψουν από αυτές να φορολογηθούν με χαμηλό συντελστή. Εξηγεί επίσης οτι το σύστημα αυτό λειτουργεί ώς αντικίνητρο για την απόκρυψη κερδών και αντίθετα διευκολύνει την αύξηση των κερδών που θα δηλώσουν οι επιχειρήσεις και έτσι αυξάνει τη φορολογική βάση προς όφελος του κράτους και όλω των φορολογούμενων.
Σχολιάζοντας ερώτηση δημοσιογράφου γιατί να μην χρησιμοποιηθεί το παλιό μοντέλο των αφορολόγητων αποθεματικών για τις επενδύσεις η Β' Αντιπρόεδρος της ΕΕΝΕ κυρία Αίνη Μιχαηλίδου (βιομηχανία καπνού) είπε οτι με το παλιό μοντέλο, όπως έχει αποδείξει η εμπεριία, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της αναδρομικής φορολόγησης.
Η ΕΕΝΕ η οποία αριθμεί ώς μέλη της περίπου 280 δυναμικές επιχειρήσεις χωρίς να είναι συνδικαλιστικό όργανο των επιχειρηματιών όπως ο ΣΕΒ αλλά οργανισμός παραγωγής προτάσεων για την προώθηση της επιχειρηματικότητας, προτείνει επίσης στην κυβέρνηση την μείωση του φόρου υπεραξίας από την πώληση των επιχειρήσεων προκειμένου να διευκολυνθούν οι εξαγορές επιχειρήσεων και η μεγέθυνση των επιχειρηματικών μονάδων, αλλά και την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών μόνο όσον αφορά στις νέες προσλήψεις προσωπικού. Στη συγκεκριμένη περίπτωση των νέων προσλήψεων υποστηρίζει ότι εφόσον ο στόχος είναι η ταχεία αύξηση της απασχόλησης λόγω του υψηλού ποσοστού της ανεργίας, θα λειτουργούσε πολύ θετικά μια μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους νεοπροσλαμβανόμενους υπαλλήλους και για περιορισμένο χρονικό διάστημα.
Επιλέον η ΕΕΝΕ καταθέτει δυο ακόμη προτάσεις που αφορούν στα έσοδα της τοπικής αυτοδιοίκησης και στα αντικειμενικά κριτήρια. Συγκεκριμένα, προτείνει:
1) να μειωθούν οι επιδοτήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης από τον κεντρικό προϋπολογισμό ταυτόχρονα με την αύξηση της απευθείας συλλογής κάποιων φόρων από αυτές τις τοπικές αρχές. Με απλά λόγια, οι τοπικοί δήμαρχοι επί παραδείγματος, γνωρίζουν καλύτερα πώς και από πού πρέπει να αναζητηθούν οι φόροι – τις παραβάσεις, τις ιδιαιτερότητες, τις δυνατότητες κ.ο.κ, ενώ η κάθε τοπική κοινωνία θα παρακολουθεί και θα επιβλέπει την αξιοποίηση των εσόδων αυτών, άρα θα αυξηθεί και η τοπική φορολογική συνείδηση.
2) να επανεξεταστεί το θέμα των αντικειμενικών κριτηρίων. Εκτός αν μπορούν να υιοθετηθούν προηγμένες τεχνολογικές λύσεις άμεσα από την κεντρική φορολογική διοίκηση (π.χ. λογισμικά προγράμματα, αλγόριθμοι κ.τ.λ.). γιατί να χάνουμε χρόνο, έσοδα και ουσία κυνηγώντας το κάθε μικρό ή μεσαίο μαγαζί αν κόβει αποδείξεις ή όχι, και να μη συνδεθεί η φορολογική τους υποχρέωση με αλλά κριτήρια, όπως τοποθεσία επιχείρησης, φύση επιχείρησης ή επαγγέλματος, τουριστικής ή μη περιοχής κ.ο.κ; Η κάθε μικρομεσαία επιχείρηση θα μπορούσε και να επιλέγει σε ποιο από τα δύο καθεστώτα θα υπάγεται· με αυστηρότερη βέβαια φορολογική παρακολούθηση για αυτές που επιλέγουν το σημερινό φορολογικό καθεστώς.
Οι προτάσεις της ΕΕΝΕ αποκτούν ιδιαίτερη επικαιρότητα τώρα που ο προυπολογισμός βρίσκεται υπό διαμόρφωση και σύμφωνα με εκτιμήσεις έμπειρων οικονομικών παρατηρητών δεν αντίκεινται στη λογική της δημοσιονομικής τακτοποίησης που επικρατεί σήμερα, ενώ παράλληλα διευκολύνουν την μεγέθυνση των επιχειρήσεων, την αύξηση της φορολογικής βάσης, την αύξηση της απασχόλησης και την ανάπτυξη της οικονομίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr