Ο έλεγχος θα διενεργηθεί σε πρώτη φάση για ποσά άνω των 100.000 ευρώ και σε δεύτερη για ποσά άνω των 300.000 ευρώ, ενώ σύμφωνα με δημοσίευμα στο Βήμα της Κυριακής, οι έλεγχοι θα αφορούν 1.215.000 κινήσεις λογαριασμών που υπερβαίνουν τα 100.000 ευρώ και έγιναν την επίμαχη περίοδο.
Σύμφωνα με την ΤτΕ, περίπου 43 δισ. ευρώ είναι οι μη εγγυημένες καταθέσεις (άνω των 100.000 ευρώ) και οι οποίες πρόκειται να μπουν στο μικροσκόπιο. Ενδεικτικά ορισμένα παραδείγματα από τους πρώτους ελέγχους:
- Σε εργολάβο οικοδομών βρέθηκαν στον τραπεζικό του λογαριασμό 280 εκατ. ευρώ, ενώ είχε δηλώσει εισόδημα 72.000 ευρώ.
- Συνταξιούχος ετών 92 βρέθηκε να έχει σε λογαριασμό 190 εκατ. ευρώ, όταν ο ίδιος δήλωνε μόλις 7.000 ευρώ εισόδημα. Όταν τον κάλεσαν για εξηγήσεις, δήλωσε και ο ίδιος έκπληκτος για να προκύψει τελικά ότι ήταν «αντίκλητος τρίτων»: κάποιοι χρησιμοποιούσαν τα στοιχεία του και κατέθεταν χρήματα σε λογαριασμούς που μόνο αυτοί γνώριζαν.
Τα στοιχεία που παρέδωσαν οι τράπεζες στο ΣΔΟΕ και στους οικονομικούς εισαγγελείς είναι εντυπωσιακά και αφορούν, σύμφωνα με τους ελεγκτές, σημαντικό αριθμό πολιτών. Αυτός είναι και ο λόγος που ζητήθηκε από τον εισαγγελέα κατά των οικονομικών εγκλημάτων κ. Π. Αθανασίου η δημιουργία ενός εξειδικευμένου επιτελείου ελεγκτών για να μπορέσει να φέρει εις πέρας το μεγάλο αυτό έργο, δηλαδή των αντιπαράθεση των τραπεζικών καταθέσεων με τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει οι φορολογούμενοι.
Αν και ακόμη δεν έχει πλήρως στελεχωθεί η υπηρεσία (έχουν ήδη αποσπασθεί 6 ελεγκτές – οι οποίοι εκπαιδεύονται – και αναμένεται να αποσπασθούν άλλοι 12) υπήρξαν τα πρώτα αποτελέσματα των ελέγχων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr