Ειδικότερα, η Κυβέρνηση αρχίζει να θέτει εκ νέου το θέμα της αναθεώρησης της φορολογικής πολιτικής όσον αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης, παρότι όπως επισημαίνουν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών είναι νωρίς ακόμα να πούμε ότι θα υπάρξει μείωση.
Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δείχνουν ότι κατά την περίοδο διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης 2012-2013 η κατανάλωση μειώθηκε 71% και τα έσοδα από ειδικό φόρο κατανάλωσης αυξήθηκαν 59,2%, ενώ στη διάρκεια της περσινής περιόδου τα έσοδα από ΕΦΚ αυξήθηκαν 12,84% και η κατανάλωση σε σχέση με πρόπερσι αυξήθηκε 12,94%.
Έτσι, βγαίνει το συμπέρασμα ότι τη χειμερινή περίοδο 2013-2014 βρεθήκαμε στο 1/3 της προπέρσινης κατανάλωσης με τα έσοδα από ΕΦΚ την τελευταία τριετία να διαμορφώνονται από τα 185,5 εκατ. σε 295,3 εκατ. ευρώ πέρυσι και 333,2 φέτος, τα οποία όμως είναι ανεπαρκή για να καλύψουν τη χασούρα που υπήρξε στο μεσοδιάστημα από ΦΠΑ, λόγω πτώσης της κατανάλωσης.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι την περίοδο 2012-2013 το Δημόσιο είχε μείωση στα έσοδα στο πετρέλαιο θέρμανσης κοντά στα 300 εκατ. ευρώ.
«Είναι ένα θέμα το οποίο το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να αξιολογήσει στο πλαίσιο της γενικότερης συζήτησης για τους φορολογικούς συντελεστές», τόνισε υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου.
Στην πραγματικότητα, παρά την αύξηση των εσόδων από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, η μείωση εισπράξεων του ΦΠΑ και τις δύο χρονιές είχε ως αποτέλεσμα όχι μόνο αποκλίσεις έναντι των στόχων αλλά και απώλειες εσόδων. Με αυτό ακριβώς το επιχείρημα, το υπουργείο Οικονομικών θα διαπραγματευθεί το Φθινόπωρο τη μείωση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης, αν και όπως σημειώνουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, για να έχει θετική κατάληξη το ελληνικό αίτημα, θα πρέπει να συνοδεύεται από συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και του λαθρεμπορίου καυσίμων.
Μόνιμος ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στην εστίαση
Ενθαρρυντικά, από την άλλη πλευρά, είναι τα στοιχεία για την πορεία των εσόδων από ΦΠΑ στην εστίαση και αυτό προκύπτει, χωρίς να υπάρχουν ακόμη απόλυτα μεγέθη διαθέσιμα, ότι μετά τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση δεν χάθηκαν έσοδα και η τάση είναι αυξητική.
Τα δεδομένα αυτά ενισχύουν τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης έναντι της τρόικας στην προσπάθεια διατήρησης του χαμηλού ΦΠΑ στην εστίαση (13%).
«Όσο περνούν οι μήνες, η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση έχει ολοένα και καλύτερα αποτελέσματα. Πρέπει να διακρίνουμε εάν αυτό οφείλεται στην αύξηση της κατανάλωσης λόγω μείωσης των τιμών ή/και στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής», τόνισε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.
Στο τραπέζι και η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης
Όσον αφορά, δε, στις συζητήσεις για κατάργηση ή μείωσης της έκτακτης εισφοράς (το μέτρο εκπνέει στο τέλος του έτους αλλά η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί για την παράταση του έως το 2016), τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών παραπέμπουν στις συζητήσεις του Φθινοπώρου για τον επόμενο Προϋπολογισμό.
Πάντως, υπογραμμίζουν με νόημα, ότι στις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου δεν έχουν συμπεριληφθεί έσοδα από την έκτακτη εισφορά.
Τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο 5μηνο, τα οποία παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας δείχνουν, όπως είπε ο ίδιος, ότι τα δημόσια οικονομικά σταθεροποιούνται σε θετικά επίπεδα και δημιουργείται έτσι η βάση για σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr