Αυτό σημαίνει ακόμα και την απενεργοποίηση του ΑΦΜ της επιχείρησης, η οποία μπαίνει σε «μαύρη λίστα» και προκαλώντας της αδυναμία συναλλαγών.
Ρεπορτάζ της Καθημερινής αναφέρει πως το μέτρο αυτό θα εφαρμόζεται όταν μία επιχείρηση δεν υποβάλλει περιοδική δήλωση ΦΠΑ για δύο συνεχόμενες περιόδους.
Αν μια επιχείρηση ή επιτηδευματίας προχωρήσει σε συναλλαγή με επιχείρηση ή επιτηδευματία που δεν έχει υποβάλει δήλωση ΦΠΑ και είναι στη «μαύρη» λίστα, η εφορία δεν θα αναγνωρίζει το τιμολόγιο.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το υπουργείο Οικονομικών, διαθέτοντας συγκεντρωτικές καταστάσεις θα μπορεί να γνωρίζει ποιες επιχειρήσεις συναλλάσσονται μεταξύ τους.
Έστω ότι η εταιρεία «Α» υποβάλει τις συναλλαγές του μηνός Φεβρουαρίου 2014 μέσω της πλατφόρμας του υπουργείου Οικονομικών και μέσα στις συναλλαγές αυτές υπάρχει και το ΑΦΜ της εταιρείας «Β». Η εταιρεία «Β» δεν έχει υποβάλει δηλώσεις ΦΠΑ για δύο συνεχόμενα τρίμηνα και μπήκε στην «blacklist» του υπουργείου Οικονομικών.
Την πρώτη φορά που θα στείλει τις καταστάσεις δεν θα υπάρχει κάποιο πρόβλημα, θα γίνουν αποδεκτές όλες οι συναλλαγές. Ομως, η επιχείρηση «Α» θα ειδοποιηθεί από την ΓΓΔΕ ότι ο ΑΦΜ της εταιρείας «Β» είναι στη «μαύρη» λίστα οπότε θα είναι ενήμερη. Θα γνωρίζει δηλαδή ότι πλέον οι συναλλαγές με την εταιρεία αυτή είναι άκυρες.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, στο taxheaven.gr, οι φορολογούμενοι έχουν να περιμένουν: ηλεκτρονικά μισθωτήρια, υποχρεωτική μηνιαία υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων, απενεργοποίηση των ΑΦΜ, αυτόματος συμψηφισμός οφειλών και δημιουργία του ηλεκτρονικού περιουσιολόγιου.
Το περιουσιολόγιο θα είναι έτοιμο το 2014 και θα αφορά τα φυσικά πρόσωπα.
«Το περιουσιολόγιο ως έργο θα το χαρακτήριζα εφάμιλλο με αυτό του κτηματολογίου. Οπως δηλαδή στο κτηματολόγιο αποτυπώνεται η ακίνητη περιουσία της χώρας, έτσι και στο περιουσιολόγιο θα αποτυπώνεται όλη η περιουσία των πολιτών», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Εσόδων.
Η μεθοδολογία του προβλέπει ότι πρέπει πρώτα να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα στοιχεία από τρίτους και στη συνέχεια να διασταυρωθούν με όσα δηλώνονται από τους φορολογούμενους. Η Καθημερινή αναφέρει ότι αυτή την περίοδο πραγματοποιείται απογραφή των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν όπως και των σκαφών αναψυχής κ.α., ενώ ήδη το υπουργείο Οικονομικών έχει στα χέρια του στοιχεία ασφάλιστρα, δίδακτρα, τόκους καταθέσεων κ.λπ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr