Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, ο νέος φόρος που θα ισχύσει από το 2014 θα είναι ουσιαστικά ένα διευρυμένο «χαράτσι», καθώς δεν θα φορολογηθεί συνολικά η ακίνητη περιουσία του κάθε φορολογούμενου, αλλά θα επιβληθεί φόρος στο κάθε ακίνητο ξεχωριστά είτε αυτό βρίσκεται εντός σχεδίου είτε εκτός σχεδίου.
Όπως αναφέρει αρμόδιος παράγοντας που συμμετείχε στη σημερινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, η φιλοσοφία του νέου φόρου θα βασιστεί στον τρόπο εφαρμογής του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ), αλλά θα είναι κατά πολύ μειωμένος σε σχέση με τα ισχύοντα.
Αν για παράδειγμα κάποιος έχει σήμερα ως μοναδικό περιουσιακό στοιχείο ένα διαμέρισμα 100 τμ και πληρώνει χαράτσι 500 ευρώ, με το νέο σύστημα θα πληρώσει κάτω από τα μισά, δηλαδή περίπου 200 ευρώ. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της εφαρμογής αρκετά χαμηλότερων συντελεστών και διευρυμένων κριτηρίων για τη φορολογία των εντός σχεδίου ακινήτων. Επίσης, οι εν λόγω συντελεστές θα εφαρμόζονται επί της αντικειμενικής αξίας και όχι επί των τετραγωνικών, όπως ισχύει σήμερα με το «χαράτσι» μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Οι απώλειες εσόδων θα καλυφθούν από τη φορολογία των οικοπέδων που σήμερα δεν επιβαρύνονται με ΕΕΤΗΔΕ, αλλά και των αγροτεμαχίων που κι αυτά για πρώτη φορά ουσιαστικά θα φορολογηθούν.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα αγροτεμάχια δεν θα φορολογηθούν ανά στρέμμα, όπως αρχικά είχε αποφασιστεί ειδικά για το 2014, αλλά θα φορολογηθούν με βάση τη μέση αντικειμενική αξία των ακινήτων της ευρύτερης περιοχής που υπάγονται. Επ' αυτής της αξίας θα εφαρμόζονται συντελεστές απομείωσης ανάλογα τα χαρακτηριστικά και την τοποθεσία του ακινήτου.
Την Πέμπτη η τελική πρόταση
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεσμεύτηκε στους εκπροσώπους των τριών κομμάτων να δώσει την Πέμπτη την τελική πρόταση με τους συντελεστές φορολογίας που θα εφαρμόζονται κατά περίπτωση.
Για τους κατ' επάγγελμα αγρότες υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να ισχύσει ένα αφορολόγητο, διαφορετικά θα προταθεί να ισχύσουν αρκετά χαμηλότεροι συντελεστές σε σύγκριση με αυτούς που θα ισχύσουν στα υπόλοιπα ακίνητα.
Ξεχωριστή φορολογία θα εφαρμοστεί στα οικόπεδα, αλλά και στα κτίσματα που βρίσκονται σε εκτός σχεδίου οικόπεδα.
Στην σύσκεψη που διήρκεσε περίπου τρεις ώρες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι ο βασικός στόχος από τη νέα φορολογία είναι να εξασφαλίσει ο προϋπολογισμός έσοδα περίπου 3,2 δισ. ευρώ επισημαίνοντας ότι οι προτάσεις των κομμάτων δεν είναι βέβαιο ότι μπορούν να εξασφαλίσουν αυτά τα ποσά.
Η εφαρμογή αφορολογήτου 50.000 ευρώ σημαίνει ότι από τους περίπου 5.500.000 ιδιοκτήτες αστικών ακινήτων (διαμερίσματα, μονοκατοικίες, γραφεία, καταστήματα κτλ.) οι μισοί και πλέον θα εξαιρεθούν.
Πάντως, για μία ακόμη φορά δεν βγήκε «άσπρος καπνός» από την «καμινάδα» του υπουργείου Οικονομικών και η αγωνία 8.500.000 φορολογουμένων για το πώς θα φορολογηθεί η περιουσία τους κορυφώνεται.
Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Στουρνάρα, παρουσία του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη, του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη και των εκπροσώπων των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση (από τη ΝΔ οι Αντώνης Παναγόπουλος και Απόστολος Βεσυρόπουλος, από το ΠΑΣΟΚ οι Φίλιππος Σαχινίδης και Αντρέας Μακρυπίδης, από τη ΔΗΜΑΡ οι Δημήτρης Χατζησωκράτης και Γιώργος Ιωαννίδης) έγινε ανάλυση όλων των σεναρίων όσον αφορά στη φορολογία των εντός σχεδίου ακινήτων όσο και τον εκτός σχεδίου αγροτεμαχίων με ιδιαίτερη συζήτηση στο θέμα των αγροτών.
Τα σενάρια που έχουν καταθέσει τα κόμματα μελετούνται από μηδενική βάση και αυτό διότι η τρόικα καραδοκεί και είναι πολύ πιθανόν αν δεν κάνει δεκτές τις προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών να επιμείνει να εφαρμοστεί το χαράτσι ακινήτων, όπως έχει και για το 2014 κάτι το οποίο δεν το θέλει κανείς από την τρικομματική κυβέρνηση.
Οι προτάσεις ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ
Η πρόταση των μελών της τρικομματικής κυβέρνησης να μην φορολογηθούν οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις των κατ' επάγγελμα αγροτών συνοδεύεται από ένα δημοσιονομικό κενό 200 - 300 εκατ. ευρώ, το οποίο όπως προτείνουν οι ίδιοι μπορεί να καλυφθεί από:
α) Φορολόγηση αυθαιρέτων που δεν έχουν δηλωθεί
β) Υψηλότερη φορολόγηση ακινήτων επιχειρήσεων
γ) Μεγαλύτερη φορολόγηση σε αδήλωτα αγροτεμάχια και όσα βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές.
Όμως, όπως επισημαίνουν στο υπουργείο Οικονομικών, τα έσοδα από τα αυθαίρετα και τα αδήλωτα ακίνητα δεν είναι προς το παρόν μετρήσιμα και για το λόγο αυτό είναι πολύ πιθανόν οι τρόικα να τα απορρίψει ως ισοδύναμα μέτρα.
ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ πάντως επιμένουν να ισχύσει για όλα τα αστικά ακίνητα αφορολόγητο ποσό, καθώς και να εξαιρεθούν οι κατ' επάγγελμα αγρότες. Πρόταση την οποία συνυπογράφουν και οι εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας.
Η τρόικα απαιτεί το 2014 τα έσοδα από τον ενιαίο φόρο ακινήτων να είναι 3,1 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 1,7 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τη φορολογία των αστικών ακινήτων, τα 700 - 800 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων και τα υπόλοιπα 500 -600 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση των ακινήτων των νομικών προσώπων.
Σε ό,τι αφορά στα αγροτεμάχια στο σύνολό τους τα εκτός σχεδίου ακίνητα είναι περίπου 66,5 εκατ. στρέμματα, ενώ καλλιεργούμενες εκτάσεις είναι 37 εκατ. στρέμματα. Από αυτές σε κατ' επάγγελμα αγρότες ανήκουν 14 εκατ. στρέμματα ή 37% του συνόλου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr