Σήμερα από το φόρο μεταβίβασης (11%) απαλλάσσονται όλοι όσοι αποκτούν πρώτη κατοικία επιφάνειας μέχρι 200 τ.μ. ανεξάρτητα από την αξία του ακινήτου. Δηλαδή μηδενικό φόρο καταβάλει κάποιος που αγοράζει πρώτη κατοικία 150 τ.μ. σε ένα ακριβό προάστιο της Αττικής (Εκάλη, Γλυφάδα) με αντικειμενική αξία 680.500 ευρώ, όπως και κάποιος που αποκτά πρώτη κατοικία ίδιας επιφάνειας στη Δραπετσώνα ή στο Περιστέρι, αντικειμενικής αξίας 195.000 ευρώ !
Αυτό, πέραν της ανισότητας που συνεπάγεται για όσους έχουν χαμηλά ή μεσαία εισοδήματα και διαμένουν σε φθηνά ακίνητα, έχει σαν αποτέλεσμα και το Δημόσιο να χάνει τεράστια έσοδα από το φόρο μεταβίβασης.
Γι’ αυτό και το μέτρο θα αλλάξει και εξετάζεται για αγορές αξίας 300.000 ευρώ και πάνω, να επιβάλλεται συντελεστής 11%, έναντι μηδενικού φόρου που ισχύει σήμερα για κατοικίες κάτω των 200 τ.μ. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη ; Ο,τι στο παραπάνω παράδειγμα, αν το αφορολόγητο φτάσει στα 300.000 ευρώ, ο αγοραστής του σπιτιού στην Εκάλη θα πληρώσει φόρο 41.855 ευρώ, ενώ εκείνος που θα αγοράσει σπίτι στο Περιστέρι δεν θα πληρώσει καθόλου φόρο…
Στα 200.000 ευρώ το αφορολόγητο για γονικές
Αλλαγές έρχονται και στο αφορολόγητο των γονικών παροχών, όπου η σκέψη είναι να αυξηθεί στα 200.000 ευρώ, από τα μόλις 95.000 ευρώ σήμερα, με παράλληλη καθιέρωση νέα, προοδευτικής κλίμακας.
Το σενάριο που εξετάζει η κυβέρνηση είναι η νέα κλίμακα να αποτελείται από πολλούς συντελεστές, που θα έχουν σαν «οροφή» το 10%. Σήμερα, για πάνω από 95.000 ευρώ, η φορολόγηση γίνεται με συντελεστή 1% ανεξαρτήτως αξίας (το μέτρο καθιερώθηκε επί ΝΔ από τον Γιώργο Αλογοσκούφη, όπως επίσης συνέβη και με το αφορολόγητο για αγορές ακινήτων μέχρι 200 τ.μ, ανεξαρτήτως αξίας).
Το νέο καθεστώς αναμένεται να ωφελήσει όσους κάνουν γονικές παροχές για ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ, καθώς και όσους έχουν ακίνητα μέχρι 300.000, που εκτιμάται ότι θα πληρώσουν λιγότερο απ’ ότι σήμερα. Όσοι ωστόσο προχωρήσουν σε γονικές παροχές ακινήτων μεγαλύτερης αξίας, θα επιβαρυνθούν. Βέβαια, αν αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες, όπως φημολογείται ότι θα γίνει, μοιραία θα επιβαρυνθούν και αρκετά μεσαίας αξίας ακίνητα, από εκείνα που σήμερα καλύπτει το αφορολόγητο των 200.000 ευρώ.
Την Τρίτη η τροπολογία για γονικές
Στο μεταξύ την Τρίτη στη Βουλή συζητείται η τροπολογία που προβλέπει αναδρομική φορολόγηση όσων προχωρήσουν τώρα σε γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές. Πρόκειται για την τροπολογία που κατατέθηκε την προηγούμενη Πέμπτη σύμφωνα με την οποία όσες κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχές γίνουν από την επομένη της κατάθεσής της, δηλαδή από την Παρασκευή και μετά, θα φορολογούνται με βάση τη νέα κλίμακα, η οποία σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης θα είναι προοδευτική, αλλά θα έχει υψηλό αφορολόγητο. Και επειδή ο νέος φορολογικός νόμος είναι ακόμη σε διαδικασία διαβούλευσης και δεν προβλέπεται να ψηφιστεί πριν από την πάροδο ενός - δύο μηνών, η τροπολογία ορίζει ότι όσοι κάνουν τώρα γονικές παροχές θα φορολογούνται προσωρινά με 1%, και από την 1η Μαίου 2010 και μετά, θα γίνει η εκκαθάριση του φόρου τους με βάση το νέο μέτρο. Δηλαδή θα καταβάλλουν το φόρο, αναδρομικά.
Η διατύπωση αυτή έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων από την περασμένη Πέμπτη, με την Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) και τους συμβολαιογράφους να θέτουν ακόμη και θέμα αντισυνταγματικότητας, λόγω της ανασφάλειας και της αβεβαιότητας που προκαλεί στον φορολογούμενο. Ένα ερώτημα που διατυπώνεται είναι με ποια ακριβώς αξία θα υπολογιστεί ο φόρος, αν η αύξηση των αντικειμενικών αξιών γίνει πριν την 1η Μάιου ; Αν και απάντηση επισήμως δεν έχει δοθεί, το πιθανότερο είναι πως για τη φορολόγηση των γονικών παροχών που θα γίνουν στο μεσοδιάστημα, θα ισχύσουν οι τρέχουσες αντικειμενικές αξίες κατά την ημέρα υποβολής της δήλωσης στην αρμόδια ΔΟΥ, και όχι οι νέες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr