Ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος μίλησε στην ΕΡΤ για το κατά πόσο τελικά είναι νόμιμο το σερβίρισμα στη θάλασσα, με αφορμή και το περιστατικό με το beach bar στη Ρόδο.
Σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι δεν υπάρχει νομοθεσία για το σερβίρισμα στο νερό -και άρα δεν είναι απολύτως παράνομο- και το ότι ο ίδιος ο σερβιτόρος ήταν σύμφωνος γιατί έβγαζε φιλοδώρημα, υπογράμμισε ότι πρόκειται για διαφορετικά πράγματα.
Συγκεκριμένα ο κ. Καρούζος τόνισε ότι «ο σερβιτόρος σε μια επιχείρηση επισυτισμού ή ακόμα και στον τουριστικό κλάδο, με βάση την κλαδική σύμβαση εξυπηρετεί τραπέζια - το λέει η ίδια η συλλογική σύμβαση που έχει ισχύ νόμου. Άρα όταν ο εργαζόμενος δημιουργεί με ευθύνη του εργοδότη παροχή υπηρεσιών σε άλλο χώρο, σε άλλο εργασιακό περιβάλλον καταρχάς παραβιάζει τη συλλογική σύμβαση, δηλαδή υπάρχουν κυρώσεις».
Και πρόσθεσε ακόμα ότι «η ατομική σύμβαση εργασίας λέει προφανώς ότι ο εργαζόμενος είναι σερβιτόρος στην έδρα της επιχείρησης, η έδρα της επιχείρησης, το υποκατάστημά της δεν είναι ο αιγιαλός ή 5 μέτρα βάθος θάλασσα».
Όπως επεσήμανε ο εργατολόγος «ακόμα και επιτρεπόταν αυτή η εργασία θα πρέπει να ασκείται με βάση την υγιεινή και ασφάλεια. Τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που ισχύουν στη χώρα μας προβλέπουν βάσει σχετικού νόμου μια σειρά μέτρων πρόληψης που θα πρέπει να λαμβάνει η επιχείρηση - αν ο εργαζόμενος έχει φάει, αν αλλάζει ρούχα συνεχώς και δεν είναι υγρά ώστε να μην αρρωστήσει κα.»
«Εδώ από ότι κατάλαβα ακόμα και αν τηρούνται δεν προκύπτουν στην εικόνα που έχουμε και στο βίντεο. Το αρμόδιο τμήμα της επιθεώρησης εργασίας ανυπομονώ με πολύ αγωνία τι πόρισμα θα βγάλει» σημείωσε.
Απαντώντας σχετικά με το γεγονός ότι δεν υπάρχει επιθεώρηση εργασίας στη Ρόδο και πάνε κλιμάκια από Αθήνα, όπως συμβαίνει και σε άλλα νησιά, ο κ. Καρούζος ανέφερε ότι είναι ουσιαστικό πρόβλημα η απουσία της επιθεώρησης εργασίας, καθώς ελλείψει ελέγχων με τη συγκεκριμένη πρακτική παραβιάζεται τόσο η ατομική όσο και η συλλογική σύμβαση εργασίας.
«Όταν δεν έχεις στελεχικό δυναμικό ότι και να λες είναι στο γράμμα του νόμου. Το πιο σημαντικό σε αυτή την ιστορία είναι ότι δεν οριοθετείται το εργασιακό περιβάλλον του εργαζόμενου, προκαλείται απώλεια συνείδησης του εργασιακού περιβάλλοντος (..) Και άρα έχουμε στοιχειώδη παραβίαση κανόνων και αρχών του εργατικού δικαίου σε αυτή την ιστορία».
Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr