Τα στοιχεία της ΟΣΕΤΕΕ (ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ) άλλωστε, περιγράφουν από μόνα τους με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο την κατάσταση.
Έτσι όσον αφορά τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα:
- To 2018 είχαμε 46
- Το 2019 51
- Το 2020 41
- Το 2021 31
- Το 2022 104 (σχεδόν τρεις εργαζόμενοι πέθαιναν καθημερινά)
- Ενώ το δυσάρεστο στοιχείο της πενταετίας είναι ότι μόλις στο 1ο τετράμηνο του 2023 έχουν φτάσει τα 57.
Όπως καταλαβαίνει κανείς, αν το νούμερο έχει εκθετική αύξηση (με βάση τα νούμερα των προηγούμενων ετών) τα φετινά θανατηφόρα ατυχήματα θα μπορούσαν να ξεπεράσουν κατά πολύ τα περσινά, αν δεν ληφθούν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.
Μην ξεχνάμε ότι τη φετινή χρονιά είχαμε και το δυστύχημα των Τεμπών με 11 νεκρούς εργαζόμενους μεταξύ της μακάβριας λίστας, αλλά και περιστατικά σε ναυπηγεία, αλλά και delivery, με τους νεκρούς διανομείς στην εξαετία να φτάνουν τους 56.
Για τα εργατικά ατυχήματα (χωρίς θάνατο), το 2022 το νούμερο έφτασε τα 14.000.
Αν προσθέσει κανείς εργατικά ατυχήματα που δεν έχουν καταγραφεί ως τέτοια, είτε λόγω απροθυμίας του εργαζομένου, είτε με πίεση από την εργοδοσία, είτε μιλάμε για «μαύρη» αδήλωτη εργασία, που συνήθως συναντάται και σε πιο «σκληρούς» κλάδους γίνεται αντιληπτό, ότι το νούμερο είναι πιθανά πολύ μεγαλύτερο.
Συνυπολογίζοντας ότι πλέον δε βρισκόμαστε σε έτη πανδημίας (2020-21) και από το 2021 μέχρι το 2022 τα νούμερα έχουν υπερτριπλασιαστεί, ενώ βρίσκονται πλέον σε «άνθηση» μια σειρά από κλάδους (ναυπηγική, κατασκευές, delivery) χρειάζονται άμεσες, αποφασιστικές κινήσεις στην κατεύθυνση της προστασίας των εργαζομένων.
Τα σωματεία έχουν απαριθμήσει πολλές φορές τις ελλείψεις και τους κινδύνους και έχουν κινητοποιηθεί, οι Ομοσπονδίες έχουν παρουσιάσει τα νούμερα, επομένως τώρα χρειάζονται πράξεις, προτού θρηνήσουμε περισσότερους εργαζόμενους και συνεχίσουμε να μιλάμε για «προφήτες» συνδικαλιστές.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr