Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτές θα αφορούν κυρίως το μητρώο του φορέα, ενώ σχεδιάζεται να γίνονται και ηλεκτρονικά οι αιτήσεις για την απονομή της εφάπαξ παροχής των ασφαλισμένων του ιδιωτικού τομέα.
Ο φορέας προσπαθεί να περιορίσει όσο είναι δυνατόν περισσότερο τις μετακινήσεις και την ταλαιπωρία για τους πολίτες και είναι ενδεικτικό ότι πλέον διαθέτει πάνω από 80 ηλεκτρονικές υπηρεσίες, μέσω των οποίων έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 230 εκατομμύρια συναλλαγές.
Όπως επισημαίνει το Υπουργείο Εργασίας και ο e-ΕΦΚΑ, εκτός από την εισαγωγή νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών, σημαντικά είναι τα αποτελέσματα που έχουν καταγραφεί στο «μέτωπο» της εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων, στη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών, με τον ενιαίο αριθμό εξυπηρέτησης 1555 και στον εκσυγχρονισμό του ίδιου του ΕΦΚΑ τόσο σε επίπεδο οργάνωσης και λειτουργίας όσο και αναβάθμισης των υλικοτεχνικών υποδομών του.
Παράλληλα, επιταχύνθηκε ο ρυθμός έκδοσης των συντάξεων, με μέσο χρόνο έκδοσης μίας νέας σύνταξης στην Ελλάδα να είναι οι 60 ημέρες, ενώ, με γοργούς ρυθμούς, προχωρά η εκκαθάριση των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ.
Σημαντικές δράσεις, σύμφωνα με το Υπουργείο, είναι επίσης η δημιουργία, σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, των Ψηφιακών ΚΕΠΑ και της Ψηφιακής Κάρτας Αναπηρίας, αλλά και η δημιουργία Εταιρείας Ειδικού Σκοπού για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του e-ΕΦΚΑ.
Την ίδια ώρα προωθούνται και επτά μεταρρυθμίσεις που έχει ανακοινώσει το Υπουργείο, η υλοποίηση των οποίων θα ολοκληρωθεί σταδιακά, και συγκεκριμένα:
- Ενοποίηση των 88 διαφορετικών βάσεων δεδομένωντου e-ΕΦΚΑ σε ένα Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα, που θα επικοινωνεί και με τα συστήματα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), με στόχο την ταχύτερη διεκπεραίωση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών υποθέσεων.
- Ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού βίουόλων των πολιτών, με την ψηφιοποίηση των ενσήμων και πριν από το 2002.
- Διασύνδεση του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» με τον e-ΕΦΚΑ-Πρόγραμμα «ΑΡΙΑΔΝΗ». Με τον τρόπο αυτό, οι ελεγκτές του e-ΕΦΚΑ θα μπορούν σε πραγματικό χρόνο να γνωρίζουν το ωράριο, την αμοιβή, τη μερική ή την πλήρη απασχόληση κάθε εργαζομένου.
- Υλοποίηση νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών.
- Επέκταση του θεσμού των υπαλλήλων ροής και υποδοχής και στα 117 φυσικά σημεία εξυπηρέτησης του φορέα σε όλη την Ελλάδα.
- Ριζική ανακαίνιση του συνόλου των υποκαταστημάτων του e-ΕΦΚΑ έως το τέλος του 2024.
- Ολοκλήρωση της τοποθέτησης στον e-ΕΦΚΑ των νέων γενικών διευθυντών και 200 περίπου διευθυντών βαθμιαία. Επίσης, προγραμματίζονται προσλήψεις 551 νέων υπαλλήλων, μέσω ΑΣΕΠ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr