Οι εκτιμήσεις της Κομισιόν που ανεβάζουν τον πληθωρισμό στο 8% για το 2022, η αύξηση των τιμών των προϊόντων και των πρώτων υλών, αλλά και η ενδεχόμενη προσφυγή στις κάλπες την επόμενη άνοιξη, δημιουργούν σενάρια εντός της κυβέρνησης για επίσπευση της διαδικασίας της νέας αύξησης του κατώτατου μισθού.
Οι πληροφορίες, λοιπόν, αναφέρουν ότι από τον Σεπτέμβριο κιόλας προετοιμάζεται η υποβολή ρύθμισης στη Βουλή, για να περιγράφεται η επιτάχυνση της διαδικασίας καθορισμού του νέου κατώτατου μισθού, ενώ μάλιστα στις προθέσεις του υπουργείου Εργασίας είναι η επίσπευση της διαδικασίας υποβολής υπομνημάτων από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ο έλεγχός τους, η τελική έκθεση του ΚΕΠΕ και η οριστική απόφαση της πολιτικής ηγεσίας.
Όπως αποκάλυψε μιλώντας στον ΣΚΑΪ και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, στόχος είναι στο πρώτο τετράμηνο του 2023 ο νέος κατώτατος μισθός να έχει καθοριστεί ώστε να μπορεί να ισχύσει από την πρωτομαγιά, όπως δηλαδή έγινε και φέτος.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Alpha, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει τις προθέσεις αύξησης του κατώτατου μισθού από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) και στη συνέχεια ο υπουργός Εργασίας θα επιταχύνει τη διαδικασία.
Όπως ορίζει η ισχύουσα νομοθετημένη διαδικασία, η διαβούλευση για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού λαμβάνει χώρα Ιανουάριο ή Φεβρουάριο, ώστε ο νέος μισθός να ισχύει από 1η Ιουλίου. Ωστόσο φέτος, η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 713 ευρώ επιταχύνθηκε και ενεργοποιήθηκε από την 1η Μαΐου.
Η διαδικασία
Η διαδικασία για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού έχει ως εξής:
- Αρχικά γίνεται η διαβούλευση για το θέμα μεταξύ της κυβέρνησης και εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ και ΣΒΕ).
- Στη συνέχεια υποβάλλονται τεκμηριωμένες προτάσεις από την Τράπεζα της Ελλάδος, την ΕΛΣΤΑΤ, τον ΟΑΕΔ, το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, το ΙΜΕ-ΓΣΕ-ΒΕΕ, το ΙΟΒΕ, το ΙΝΣΕΤΕ, το ΚΕΠΕ, ο ΟΜΕΔ, το ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ και το ΕΙΕΑΔ.
- Έπειτα, οι παραπάνω φορείς συντάσσουν εκθέσεις για την αξιολόγηση του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου με εκτιμήσεις για την προσαρμογή τους στις επίκαιρες οικονομικές συνθήκες. Μετά τις διαβιβάζουν στην Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης.
- Ακολούθως, οι κοινωνικοί εταίροι υποβάλουν υπόμνημα με τεκμηρίωση για τον κατώτατο μισθό.
- Οι παραπάνω εκθέσεις, τα υπομνήματα, οι τεκμηριώσεις και τα πρακτικά της προφορικής διαβούλευσης, διαβιβάζονται στο ΚΕΠΕ το οποίο σε συνεργασία με την Επιτροπή Ανεξάρτητων Εμπειρογνωμόνων συντάσσει το Σχέδιο Πορίσματος Διαβούλευσης.
- Τέλος, η Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης ολοκληρώνει τη διαδικασία και υποβάλει το Σχέδιο Πορίσματος Διαβούλευσης του ΚΕΠΕ στον Υπουργό Οικονομικών και τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την περαιτέρω συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο. Προηγουμένως, υποβάλλεται η εισηγητική έκθεση οικονομικών επιπτώσεων της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Εργασίας.
Τι δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σε πρόσφατη συνέντευξή του στην ΕΡΤ και ερωτηθείς σχετικά με το πότε αναμένεται να εκκινήσει η διαδικασία για τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, απάντησε «όλα στην ώρα τους», χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνει εάν πρόκειται να ανακοινωθεί στη ΔΕΘ.
«Δεν το ξέρω ακόμα. Θα εξαρτηθεί από την εικόνα της οικονομίας και της προοπτικής αυτής από το διεθνές περιβάλλον, από τα στοιχεία που θα ανακοινώσει η ΕΛΣΤΑΤ για το δεύτερο τρίμηνο του 2022 – θα έχουμε ανακοινώσεις αρχές Σεπτεμβρίου, από τη πορεία των εισόδων», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αν τα σενάρια τελικά επιβεβαιωθούν και η κυβέρνηση επισπεύσει τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ από τα 713 ευρώ, θα επηρεαστούν οι αποδοχές 600.000 εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα και το ημερολόγιο θα γυρίσει πίσω στο 2011, όταν τα 751 ευρώ αποτελούσαν κατώτατο μισθό στην Ελλάδα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr