Μάλιστα, επεσήμανε σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο» ότι οι αυξήσεις δεν αφορούν μόνο όσους έχουν πολλά χρόνια ασφαλιστικού βίου.
Αναφερόμενος στο θέμα της προσωπικής διαφοράς που θα κόψει την αύξηση σε πολλούς, ο κ. Χατζηδάκης δεν κλείνει τελείως το ενδεχόμενο κάποιας διορθωτικής παρέμβασης αν και θεωρεί ότι «τα περιθώρια του προϋπολογισμού είναι περιορισμένα», μετά τις ενισχύσεις που έχουν δοθεί τους τελευταίους μήνες.
«Το ποσοστό της αύξησης θα είναι ίσο με το μισό του αθροίσματος πληθωρισμού και ανάπτυξης», επεσήμανε, κάτι που σημαίνει πάνω από 5% με τα έως τώρα δεδομένα.
Συγκεκριμένα, σχετικά με τις επικείμενες αυξήσεις στις συντάξεις το 2023, αναφέρει πως «θα έχουμε πράγματι "ξεπάγωμα", αύξηση δηλαδή, των συντάξεων βάσει της νομοθεσίας. Η αύξηση θα προσδιοριστεί στη βάση του μαθηματικού τύπου που προβλέπει ο νόμος, ο οποίος προσθέτει την αύξηση του ΑΕΠ και του πληθωρισμού και διαιρεί το άθροισμα διά του δύο. Αυτό αφορά όλους τους συνταξιούχους: Πάρα πολλούς που θα δουν κατευθείαν το κέρδος στην τσέπη τους.
Και κάποιους, οι οποίοι έχουν μεγαλύτερη προσωπική διαφορά, λόγω του νόμου Κατρούγκαλου, και θα την "ροκανίσουν" με τις αυξήσεις αυτές. Αυτοί, παρότι δεν θα δουν κάτι αμέσως στην τσέπη τους, θα βρεθούν σε καλύτερη θέση, ώστε να βγουν και αυτοί κερδισμένοι σε μελλοντικές αυξήσεις!
Πέρα από την αύξηση των συντάξεων το 2023, ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει και για την πρόθεση κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία αφορά περίπου 1 εκατομμύριο συνταξιούχους που έχουν εισοδήματα από συντάξεις άνω των 12.000€ ετησίως. Αυτό θα είναι μία επιπλέον ενίσχυση του εισοδήματος των συνταξιούχων».
Επίσης, διευκρίνισε πως «πρώτον, κατά τεκμήριο οι χαμηλοσυνταξιούχοι έχουν μικρότερη προσωπική διαφορά, άρα είναι και οι πρώτοι που θα δουν αύξηση. Δεύτερον, για τους χαμηλοσυνταξιούχους δώσαμε δύο έκτακτα βοηθήματα: ένα τα περασμένα Χριστούγεννα και ένα το Πάσχα. Τρίτον και σε κάθε περίπτωση, αυτό που πρέπει, πιστεύω, να κρατήσουν οι συνταξιούχοι είναι ότι μετά από πολλά χρόνια μειώσεων και παγώματος των συντάξεων, κινούμαστε σε τροχιά αύξησής τους! Και αυτό μπορεί να το κάνει το κράτος, χωρίς κίνδυνο για τα δημόσια οικονομικά, ακριβώς επειδή η οικονομία -παρά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις- πάει καλά επί Νέας Δημοκρατίας.
Σε κάθε περίπτωση, τόσο οι χαμηλοσυνταξιούχοι όσο και το σύνολο των συνταξιούχων θυμούνται πολύ καλά ότι με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, τα τελευταία τρία χρόνια, έχουν δει μόνο αυξήσεις στις συντάξεις, ενώ με την κυβέρνηση Τσίπρα είχαν δει μόνο μειώσεις».
«Τα περιθώρια δεν είναι ανεξάντλητα και έχουν περιοριστεί»
Αναφορικά με τους συνταξιούχους που παρά την αύξηση δεν θα καταφέρουν να μηδενίσουν για μερικά ευρώ την προσωπική διαφορά και το ενδεχόμενο διαγραφής ενός ποσού από την προσωπική διαφορά όταν για μερικά ευρώ ο συνταξιούχος δεν θα έχει αύξηση στην τσέπη, ο σημειώνει πως «υπάρχουν συγκεκριμένες αντοχές της οικονομίας και του προϋπολογισμού. Τα περιθώρια δεν είναι ανεξάντλητα και, μάλιστα, έχουν περιοριστεί λόγω των ενισχύσεων που δόθηκαν για τη στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας για τον κορονοϊό, αλλά, και πιο πρόσφατα, για το ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο και την ενεργειακή κρίση.
Θυμίζω όμως τι έχουμε κάνει για τους συνταξιούχους: με τον νόμο Βρούτση διορθώσαμε αδικίες του νόμου Κατρούγκαλου. Χάρη σε αυτή την προσπάθεια είδαν αυξήσεις έως 7% στις τσέπες τους 224.000 συνταξιούχοι, όσοι είχαν 30 έτη ασφάλισης και πάνω. Τι σημαίνει αυτό; Οτι συνταξιούχος με 40 χρόνια ασφάλισης που το 2019 έπαιρνε 1.000 ευρώ σύνταξη και πήρε 7% αύξηση με τον νόμο Βρούτση, τώρα παίρνει 1.070 ευρώ. Δηλαδή, σχεδόν μία επιπλέον σύνταξη ετησίως!
Επίσης λόγω ν. Βρούτση, άλλοι 550.000 συνταξιούχοι "ροκάνισαν" την προσωπική τους διαφορά και βρίσκονται σε καλύτερη θέση για μελλοντικές αυξήσεις. Επίσης: Επιστρέψαμε στους συνταξιούχους όπως ήμασταν, φυσικά, υποχρεωμένοι, αναδρομικά ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Αυξήσαμε το εισόδημά τους μέσω της μείωσης του φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 9%. Αυτό σημαίνει ότι ένας συνταξιούχος που πλήρωνε το 22% του εισοδήματός του στην εφορία, τώρα πληρώνει μόνο το 9%! Ήρθη το πλαφόν των 1.300 ευρώ για όσους λαμβάνουν κύρια και επικουρική σύνταξη, το οποίο μεταφράστηκε σε αύξηση στις επικουρικές συντάξεις. Δώσαμε επίσης αυξήσεις στις συντάξεις των εργαζόμενων συνταξιούχων (το ποσοστό της σύνταξης που καταβάλλεται ανέβηκε από το 40% στο 70%) και στις εθνικές συντάξεις των ομογενών, με τη ρύθμιση που πριν από λίγους μήνες πέρασε από τη Βουλή. Δεν υπερηφανευόμαστε για αυτά, αλλά είναι νομίζω σαφές ότι μόνο αμελητέα δεν είναι όσα κάνουμε για τους συνταξιούχους».
Τα αναδρομικά
Για τα αναδρομικά ξεκαθαρίζει ότι θα πληρωθούν οι συνταξιούχοι (πάνω από 350.000) που δικαιώνονται με την απόφαση του ΣτΕ, ενώ κρατά κλειστά τα χαρτιά του για όσους δεν είχαν κάνει αγωγές για τις ίδιες περικοπές.
«Η κυβέρνηση είχε τοποθετηθεί ήδη από το 2020 σε σχέση με την καταβολή αναδρομικών. Για την απόφαση αυτή έγινε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο ουσιαστικά δικαίωσε την κυβέρνηση. Ήταν η τελευταία σε μία σειρά αποφάσεων της Δικαιοσύνης, από τις οποίες κάποιες ήταν θετικές για τους συνταξιούχους που περίμεναν αναδρομικά και κάποιες άλλες όχι. Τώρα που ελήφθη και αυτή, εμείς θα κάνουμε αυτό που είχαμε δεσμευθεί: θα εφαρμόσουμε την απόφαση της Δικαιοσύνης σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών και με τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ. Αυτό κάναμε με όλες τις αποφάσεις μέχρι σήμερα (έχει κλείσει θυμίζω το 98% των εκκρεμοτήτων με τα αναδρομικά) και αυτό θα κάνουμε και τώρα».
Για τους ανέργους προαναγγέλλει νέα προγράμματα απασχόλησης αλλά και διαγραφές από τα μητρώα αν πουν 3 φορές όχι σε θέση εργασίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr