Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat, αυξήσεις καταγράφηκαν στα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ.
Ειδικότερα, οι εργαζόμενοι ηλικίας μεταξύ 20-64 ετών στην ΕΕ εργάστηκαν 3% περισσότερες ώρες συνολικά στην κύρια εργασία τους κατά το β’ τρίμηνο του 2021 σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο του 2021.
Ποιοι εργάζονται λιγότερο
Στον αντίποδα, οι εργαζόμενοι σε έξι κράτη μέλη εργάστηκαν λιγότερες ώρες στην κύρια εργασία τους κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021. Η μείωση κυμάνθηκε μεταξύ -0,2% (στο Λουξεμβούργο) έως -3,6% (στο Βέλγιο).
Κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης, η αγορά εργασίας έχει επηρεαστεί από τα μέτρα που έλαβαν τα κράτη μέλη της ΕΕ για τον περιορισμό της εξάπλωσης της COVID-19. Ορισμένα από αυτά τα μέτρα είχαν είτε άμεση είτε έμμεση επίδραση στον αριθμό των ωρών εργασίας των απασχολουμένων.
Η αύξηση των εργατοωρών ανά φύλο
Σε επίπεδο ΕΕ, οι συνολικές πραγματικές ώρες εργασίας των γυναικών αυξήθηκαν ελαφρώς περισσότερο (+3,3%) από τις συνολικές πραγματικές ώρες εργασίας των ανδρών (+2,7%).
Η υψηλότερη αύξηση των ωρών εργασίας για τις γυναίκες από ό,τι για τους άνδρες αντικατοπτρίστηκε στα περισσότερα κράτη μέλη.
Ορισμένες χώρες ωστόσο ξεχώρισαν με μια αρκετά έντονη διαφορά μεταξύ των δύο φύλων.
Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, οι πραγματικές ώρες εργασίας των γυναικών στην κύρια εργασία τους αυξήθηκαν κατά 23,9%, ενώ οι ώρες εργασίας των ανδρών αυξήθηκαν κατά 14,5%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr