Η κυβέρνηση θεωρεί πως οι προτάσεις της ΓΣΕΕ για αύξηση στα 751 ευρώ και του ΣΥΡΙΖΑ για αύξηση στα 800 ευρώ είναι ανεδαφικές στην παρούσα φάση και υπερασπίζεται την απόφασή της να προχωρήσει σε μία μικρή μεν αύξηση του κατώτατου μισθού, που πάντως, θεωρεί πως θα ενισχύσει το ετήσιο εισόδημα των χαμηλόμισθων.
Το υπουργείο υπολογίζει πως το ετήσιο όφελος για έναν μισθωτό πλήρους απασχόλησης υπερβαίνει τα 250 ευρώ - και υποστηρίζει πως σε αυτό θα πρέπει να προστεθεί και το κέρδος από την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,3%, που είχε προηγηθεί. Παράλληλα, προχωρεί στην εκτίμηση - με βάση τις προβλέψεις για την ανάπτυξη - ότι το 2022 θα πληρούνται οι προϋποθέσεις για μεγαλύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού.
Πηγές του υπουργείου Εργασίας επισημαίνουν πως είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι στην Ελλάδα καταβάλλονται 14 μισθοί, συνεπώς ο κατώτατος μισθός των 650 ευρώ (663 ευρώ από 1-1-2022) αντιστοιχεί σε 758 ευρώ (773,5 από 1-1-2022) ανά μήνα. Επιπλέον τα ανωτέρω ποσά προσαυξάνονται από 10 μέχρι και 30% ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας που έχει συμπληρώσει ο/η εργαζόμενος/η προ του 2012. Συνεπώς σε ορισμένες περιπτώσεις ο κατώτατος μισθός μπορεί να είναι έως και 195 ευρώ υψηλότερος (έως 198,9 ευρώ από 1-1-2022) και να φτάνει στα 845 ευρώ (861,9 ευρώ από 1-1-2022).
Στην Ελλάδα, σημειώνουν, η πραγματική αξία του κατώτατου μισθού αυξήθηκε κατά 1,3% λόγω του αποπληθωρισμού. Περαιτέρω αύξηση της αγοραστικής δύναμης επήλθε από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση, κατά 1,63%. Για ένα μισθωτό πλήρους απασχόλησης το συνολικό ετήσιο όφελος υπερβαίνει τα 250 ευρώ.
Αύξηση 10 ευρώ
Φοροτεχνικοί, πάντως, υπολογίζουν πως ο καθαρός κατώτατος μισθός αυξάνεται περίπου κατά μόλις 10 ευρώ μηνιαίως.«Η καθαρή αύξηση στην τσέπη θα είναι μόλις 10,5 ευρώ», σημειώνουν.
Μηνιαίως ο καθαρός κατώτατος μισθός θα ανέβει στα 569 ευρώ από 558 ευρώ που είναι σήμερα.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης συντονισμένα κάνουν λόγο για κυβερνητικό εμπαιγμό απέναντι στους πολίτες, τους οποίους προσπαθεί να ξεγελάσει, ενώ δεν είναι λίγες και οι "φωνές" που συνδέουν τη συγκεκριμένη απόφαση με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
“Τα 52 λεπτά που δίνει την ημέρα είναι προσβολή και κοροϊδία για τους εργαζομένους”, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σε ανάλογο ύφος είναι και η ανακοίνωση από το ΚΙΝΑΛ. ΚΚΕ και Μέρα25 επίσης επιτίθενται στην κυβέρνηση, την οποία κατηγορούν πως αντί να φροντίζει τους εργαζομένους, φροντίζει τα συμφέροντα των εργοδοτών.
ΕΣΕΕ, ΕΒΕΠ και ΕΒΕΑ, πάντως, καθώς και οι περισσότεροι εργοδοτικοί φορείς, θεωρούν συνετή την επιλογή και ζητούν από την κυβέρνηση στήριξη, εφόσον επιδιώξει περαιτέρω αύξηση το 2022.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr