Το δώρο Χριστουγέννων είχε προγραμματιστεί να καταβληθεί από τους εργοδότες έως και τις 21 Δεκεμβρίου, ωστόσο εκατοντάδες μισθωτοί βρέθηκαν μπροστά σε μία δυσάρεστη έκπληξη, καθώς όπως καταγγέλλουν δεν έλαβαν το δώρο, όπως ορίζει ο νόμος.
Χθες, Τρίτη, μέσα σε λίγες ώρες η Συνομοσπονδία δέχθηκε 280 καταγγελίες από όλη την Ελλάδα για μη καταβολή του δώρου, καθώς και 150 καταγγελίες για κατάσχεση του δώρου από τον εργοδότη μετά την καταβολή. Κάποιοι επιτήδειοι μάλιστα έφτασαν στο σημείο να ζητήσουν ακόμη και το τμήμα του δώρου που κατέβαλε το κράτος για την περίοδο της αναστολής της σύμβασης εργασίας. Δεν λείπουν φυσικά και οι περιπτώσεις εργοδοτών, που κατέβαλαν ένα μέρος του δώρου και το υπόλοιπο υποσχέθηκαν να το αποπληρώσουν έως το τέλος του έτους, ζητώντας την κατανόηση του προσωπικού.
Στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) έφτασαν 65 καταγγελίες από όλη την Ελλάδα για μη καταβολή του δώρου Χριστουγέννων, 23 εκ των οποίων κατέληξαν σε αυτόφωρη διαδικασία.
Οι καταγγελίες αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις όπως κομμωτήρια, εμπορικά καταστήματα, φούρνους, ανθοπωλεία, συνεργεία αυτοκινήτων και ζαχαροπλαστεία, μέχρι μεγάλες επιχειρήσεις, όπως εταιρείες καθαρισμού και σεκιούριτι, αλλά και μεγάλα καταστήματα.
Οι εργοδότες βρίσκουν διάφορες δικαιολογίες προκειμένου να μην καταβάλουν το δώρο Χριστουγέννων. Κάποιοι λένε πως ο λογιστής είναι σε… αναστολή, άλλοι πως περιμένουν να εισπράξουν την νέα επιστρεπτέα προκαταβολή ή να ανοίξει η αγορά.
Σημειώνεται πως σύμφωνα με νέα διάταξη, εργοδότης που παρακρατεί από εργαζόμενο τμήμα της ειδικής αποζημίωσης απειλείται με εξάμηνη φυλάκιση και πρόστιμο 5.000 ευρώ.
Τι προτείνει η ΓΣΕΕ
Σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία:
Σε περίπτωση που το Δώρο Χριστουγέννων δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία μπορούν και πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας, προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά.
Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη, ενώ, παράλληλα, διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας.
Οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία τους έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν μήνυση απευθείας στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και να ζητήσουν την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας.
Στη μηνυτήρια αναφορά θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία της επιχείρησης και τα στοιχεία κατοικίας του εργοδότη, εάν αυτό είναι δυνατόν, δεδομένου ότι η διαδικασία του αυτοφώρου διαρκεί έως και 48 ώρες.
Σε κάθε περίπτωση μη καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων, μέσα στην τασσόμενη προθεσμία, οι Επιθεωρητές Εργασίας του Σ.ΕΠ.Ε. έχουν υποχρέωση να επεμβαίνουν άμεσα, διενεργώντας ελέγχους και να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για την άσκηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.
Αριστοτέλης Παππάς
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr