Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις των υπουργών, αλλά και του ίδιου του Πρωθυπουργού προς τους επιχειρηματίες να αξιοποιήσουν το "εργαλείο" της "ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑΣ" για να μην κάνουν απολύσεις ή για να προσλάβουν εποχικό προσωπικό (πχ στον τουρισμό), τα πρώτα δείγματα γραφής δεν είναι ενθαρρυντικά.
Μόλις 3000 επιχειρήσεις (από τις συνολικά 700.000) που απασχολούν 38500 εργαζόμενους έχουν -μέχρι στιγμής- κάνει αίτηση για να ενταχθούν.
Παρότι λοιπόν οι εργοδότες "γλιτώνουν" εισφορές και μέρος του μισθού, το οποίο καλύπτει το κράτος, δεν επιλέγουν το πρόγραμμα. Ο βασικός λόγος είναι γιατί ο υπάλληλος που εντάσσεται στο πρόγραμμα δεν μπορεί να απολυθεί.
Ωστόσο, οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα και η επιλογή της μείωσης προσωπικού φαντάζει για πολλούς "χρήσιμη".
Είναι συνεπώς ξεκάθαρο πως μυρίζουν... απολύσεις, ενώ και οι προσλήψεις των εποχικών, δεν θα προσεγγίσουν σε καμία περίπτωση αυτές των προηγούμενων ετών.
Η κυβέρνηση, ασφαλώς και δεν μπορεί να απελευθερώσει τις απολύσεις, ωστόσο, σχεδιάζει "προσθήκες" για το πρόγραμμα "ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ", μήπως και "πείσει" τελικά τους εργοδότες να το αξιοποιήσουν.
Πληροφορίες αναφέρουν πως τα ωράρια των εργαζομένων μπορεί να γίνουν ακόμα πιο ευέλικτα.
Οι ενδιαφερόμενοι εργοδότες θα μπορούν, σύμφωνα με πληροφορίες να υποβάλλουν αίτηση/δήλωση ένταξης στον μηχανισμό εναλλακτικά, ανά εβδομάδα, ανά μήνα ή ακόμη και στην αρχή οποιουδήποτε ορισμένου χρονικού διαστήματος (εντός του μήνα αναφοράς). Για να μην υπάρξει δέσμευση για μεγάλο χρονικό διάστημα, η ένταξη στο πρόγραμμα θα μπορεί να γίνεται δηλαδή όποτε θέλει ο εργοδότης και ο εργαζόμενος να έχει διαφορετικά ωράρια κάθε εβδομάδα.
Δύσκολες πρακτικές, αλλά ο φόβος των απολύσεων είναι μεγάλος και η στήριξη της απασχόλησης αποτελεί όπως έχει δηλώσει και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr