Σύμφωνα με την Eurostat, οι τρίμηνες συμβάσεις, που ουσιαστικά παραπέμπουν σε μια σχέση επισφάλειας στην αγορά εργασίας, αντιπροσώπευαν τον πρωτογενή τομέα, σε ποσοστό που έφτανε το 7,5%, δηλαδή τριπλάσιο από το μέσο όρο, ενώ ανάλογες συμβάσεις το πολύ 3μηνης απασχόλησης συναντάμε στο λιανεμπόριο, στις μεταφορές και φυσικά στα τουριστικά καταλύματα και στην εστίαση.
Η Ελλάδα, επί του παρόντος, βρίσκεται πολύ χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με ποσοστό μόλις 0,8%. Βέβαια εδώ υπάρχει μεγάλο ποσοστό «μαύρης» εργασίας.
Πάντως με προβλέψεις για ανεργία στην Ε.Ε. -στο 20% το καλό σενάριο- είναι αναπόδραστο, εάν δεν υπάρξει κρατική παρέμβαση, να έχουμε νέα δεδομένα στην αγορά εργασίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη από το ΚΕΠΕ υπάρχει μια πρώτη καταγραφή αυτής της νέας κατάστασης. Σύμφωνα με έρευνα του ΚΕΠΕ, με βάση τα στοιχεία του 2019, το 32,8% των εργαζομένων στην Ελλάδα θα μπορούσε να εργαστεί από το σπίτι. Σε απόλυτο μέγεθος αυτό ισοδυναμεί με 1,263 εκατομμύρια εργαζόμενους.
Το ΚΕΠΕ επισημαίνει πάντως την ενίσχυση του άτυπου χαρακτήρα της εργασιακής σχέσης, την εμπλοκή επαγγελματικών και οικιακών δραστηριοτήτων, τη δυσκολία ελέγχου και αξιόπιστης αξιολόγησης της οίκοι καταβαλλόμενης προσπάθειας και παραγόμενου έργου, τη μετακύλιση κόστους από τις επιχειρήσεις προς τον εργαζόμενο.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr