Όπως αναφέρει η σχετική έρευνα, ακολουθώντας τη σχετική βιβλιογραφία και τη μεθοδολογική προσέγγιση που εισήγαγε η πρωτοπόρος μελέτη των Davis και Haltiwanger (1992), η παρούσα μελέτη διερευνά την έκταση της ανακατανομής των θέσεων εργασίας (job reallocation), η οποία υποστήριξε τη σημαντική αύξηση της απασχόλησης στην Ελλάδα κατά την πρόσφατη περίοδο. Ειδικότερα, εξετάζονται ο ρυθμός δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας (job creation rate) και ο ρυθμός καταστροφής θέσεων εργασίας (job destruction rate), καθώς και πώς οι ρυθμοί αυτοί και η συνακόλουθη αύξηση της απασχόλησης διαφέρουν μεταξύ των κλάδων οικονομικής δραστηριότητας και ως προς την τάξη μεγέθους της επιχείρησης και ως προς την ηλικιακή ομάδα των εργαζομένων.
Στην ανάλυση χρησιμοποιούνται λεπτομερή στοιχεία για την απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα την περίοδο 2015-2017 σε επίπεδο μεγέθους επιχειρήσεων, ηλικίας των εργαζομένων και κλάδου οικονομικής δραστηριότητας. Τα στοιχεία είναι από το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που καλύπτει το σύνολο των μισθωτών με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου.
Τα ευρήματα της μελέτης αναδεικνύουν ότι κατά τα έτη ανάλυσης υπάρχει ταυτόχρονα σημαντική δημιουργία και καταστροφή θέσεων εργασίας, όπως επιβεβαιώνεται από όλες τις συνιστώσες της ανάλυσης. Η μελέτη επίσης δείχνει ότι η ανακατανομή των θέσεων εργασίας είναι μεγαλύτερη όσο αυξάνεται το μέγεθος των επιχειρήσεων, γεγονός που δεν συμβαδίζει με τα ευρήματα ανάλογων μελετών για άλλες χώρες. Ως προς τις ηλικιακές κατηγορίες των εργαζομένων, η πιο ισχυρή δημιουργία νέων θέσεων εργασίας αφορά τους εργαζόμενους ηλικίας άνω των 44 ετών.
Η διερεύνηση της ανακατανομής των θέσεων εργασίας σε επίπεδο διψήφιου κλάδου οικονομικής δραστηριότητας αναδεικνύει τη σημαντική ετερογένεια μεταξύ των κλάδων. Μια πιο διεξοδική διερεύνηση στους σημαντικότερους κλάδους, με βάση τη βαρύτητά τους στη συνολική απασχόληση, δείχνει ότι στον κλάδο της εστίασης πολύ σημαντική συμβολή στην αύξηση της απασχόλησης έχουν οι εργαζόμενοι κάτω των 25 ετών, που κατά κανόνα έχουν μικρότερη εμπειρία και χαμηλότερες απολαβές. Σε αντιδιαστολή, στον πιο εξωστρεφή κλάδο της μεταποίησης μεγάλη συμβολή στην αύξηση της απασχόλησης έχουν οι πιο ώριμοι εργαζόμενοι, που κατά κανόνα έχουν μεγαλύτερη εμπειρία και περισσότερες δεξιότητες.
Η ετερογένεια μεταξύ κλάδων, ως προς τους ρυθμούς δημιουργίας και καταστροφής θέσεων εργασίας, και οι προσδιοριστικοί παράγοντες αυτών εξετάζονται στο πλαίσιο οικονομετρικής ανάλυσης (logistic regression analysis). Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι σε επίπεδο κλάδου οικονομικής δραστηριότητας, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας συσχετίζεται αρνητικά με το ρυθμό μεταβολής των μισθών και θετικά με την ένταση κεφαλαίου και τη μεταβολή του αριθμού των επιχειρήσεων του κλάδου.
Αντίθετα, η καταστροφή θέσεων εργασίας σε επίπεδο κλάδου οικονομικής δραστηριότητας συσχετίζεται αρνητικά με τη μεταβολή του αριθμού των επιχειρήσεων και θετικά με το βαθμό εξωστρέφειας του κλάδου. Το τελευταίο εύρημα, σε συνδυασμό με το ότι η ανακατανομή των θέσεων εργασίας αυξάνεται με το μέγεθος των επιχειρήσεων, ενδεχομένως συνδέεται με μια διαδικασία δημιουργικής καταστροφής, κατά την οποία οι πιο εξωστρεφείς επιχειρήσεις σε έναν κλάδο αναπτύσσονται και διευρύνουν την παραγωγή τους, ενώ οι πιο εσωστρεφείς συρρικνώνονται ή και διακόπτουν τη λειτουργία τους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr