Ο κ. Αραχωβίτης, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, είπε, επίσης, ότι: «Από τα αποτελέσματα της έρευνας και των συνεργασιών, μέσα από την επίλυση των ειδικών προβλημάτων θα ωφεληθούν οι αγρότες της χώρας μας αλλά και οι καταναλωτές και το περιβάλλον».
Το 19ο Φυτοπαθολογικό Συνέδριο πραγματοποιείται στην Αθήνα στις 30 Οκτωβρίου και την 1η Νοεμβρίου 2018 από την Ελληνική Φυτοπαθολογική Εταιρεία.
Ολόκληρη η ομιλία του υπουργού
Είναι μεγάλη μου χαρά να βρίσκομαι σήμερα μεταξύ συναδέλφων, παλαιότερων και νεότερων, και είναι τιμή μου που μου δίνεται η δυνατότητα να κηρύξω την έναρξη του 19ου Φυτοπαθολογικού Συνεδρίου.
Για τον κόσμο των γεωτεχνικών, και ιδιαίτερα των γεωπόνων αλλά και των δασολόγων, το Πανελλήνιο Φυτοπαθολογικό Συνέδριο αποτελεί ένα ξεχωριστό γεγονός. Η Ελληνική Φυτοπαθολογική Εταιρεία που το διοργανώνει, μετρά 40 και πλέον χρόνια προσφοράς στη διεύρυνση των γνώσεων που αφορούν στις ασθένειες των φυτών αλλά και την καταπολέμησή τους.
Είναι βαθιά η πεποίθησή μου ότι η ανάπτυξη της επιστημονικής συνεργασίας πάνω σε έναν κλάδο της επιστήμης αλλά και κυρίως η συνεργασία και με πολλούς νέους αναπτυσσόμενους κλάδους είναι ο θεμέλιος λίθος για την πρόοδο των επιστημών.
Αντιλαμβάνομαι βέβαια ότι η έρευνα πάνω στους διαφόρους τομείς της επιστήμης αυτή καθ’ αυτή δεν θα πρέπει να περιορίζεται αλλά αντίθετα να ξανοίγεται σε όλα τα πεδία που αυτή βρίσκει χώρο ανάπτυξης.
Επειδή όμως αυτή πηγάζει από τις αντικειμενικές συνθήκες και τα χειροπιαστά προβλήματα που τίθενται και ζητούν λύση, θα πρέπει νομίζω να έχουμε πάντα στο νου μας τούτο: Ότι από τα αποτελέσματα της έρευνας και των συνεργασιών, μέσα από την επίλυση των ειδικών προβλημάτων θα ωφεληθούν οι αγρότες της χώρας μας αλλά και οι καταναλωτές και το περιβάλλον.
Όσμωση και σύνδεση λοιπόν της έρευνας με την εφαρμογή στο πεδίο. Το όφελος των κόπων σας να φτάσει στο υποκείμενο που δεν είναι άλλο από τον Έλληνα αγρότη και παραγωγό.
Οι αγρότες θα ωφεληθούν πολλαπλά. Με τα νέα εργαλεία διαχείρισης των προβλημάτων φυτοπροστασίας που αναπτύσσονται και θα είναι στη διάθεσή τους.
Θα ωφεληθούν μέσα από την καθοδήγηση από την επιστημονική κοινότητα πάνω στις σωστές γεωργικές πρακτικές για την αντιμετώπιση των φυτοπαθολογικών προβλημάτων τους.
Θα ωφεληθούν από τα αποτελέσματα της έρευνας πάνω σε θέματα φυτοπροστασίας των νέων δυναμικών καλλιεργειών που η κάλυψή τους μπορεί ακόμη να μην είναι επαρκής.
Τα φυτοπαθολογικά προβλήματα των δασικών δέντρων αποτελούν επίσης, κατά τη γνώμη μου, ένα πεδίο που η έρευνα έχει να προσφέρει πολλά μιας που τα προβλήματα που ανακύπτουν και στη χώρα μας είναι επιτακτικά και ζητούν εκτεταμένες, αποτελεσματικές και ασφαλείς λύσεις.
Τέλος, για τους καταναλωτές τα θέματα ποιότητας αλλά και ασφάλειας των τροφίμων προάγονται έμμεσα από την έρευνα στο πεδίο της φυτοπαθολογίας.
Τη νέα χρονιά θα προκηρυχθούν 180 μόνιμες θέσεις συναδέλφων γεωτεχνικών στο ΥΠΑΑΤ μετά από 8 χρόνια από την τελευταία πρόσληψη γεωτεχνικού στο υπουργείο.
Κηρύσσω λοιπόν την έναρξη του 19ου Φυτοπαθολογικού Συνέδριου με την πεποίθηση ότι η συνεύρεση και η συνεργασία της επιστημονικής κοινότητας αυτές τις 2 ημέρες θα δώσουν καρπούς και αποτελέσματα χρήσιμα και ωφέλιμα σε όλους και όλες.
Καλή επιτυχία στο συνέδριό σας λοιπόν από καρδιάς.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr